Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

10 lyxiga saker med att bo i Finland

Tidigare i vårvintras fick jag idén till det här inlägget, som vi sedan förvandlade till ett avsnitt för Faraway Finland. Det härliga med att bo i ett annat land är ju att man emellanåt upptäcker helt fantastiska saker som man kan ta tillvara på här, som man inte kan göra hemma (hemma i Sverige alltså). Saker som alltså gör det väldigt lyxigt att bo här – och saker som jag tror kommer förvåna många av er svenskar. Och kanske vet ni finländare inte heller att det inte är så i Sverige? Så varsågoda!

10 lyxiga saker med att bo i Finland – som du som svensk inte hade en aning om


“Att bo i Finland tycks inte vara så dumt ändå. Här listar Jennifer och Malin 10 saker som är extra lyxiga med att bo i Finland jämfört med Sverige. 10 saker du som svensk inte hade en aning om och du som finsk kan känna dig särskilt tacksam över.”

En sak vi pratar lite om är bland annat att Finland i år, 2018, utsågs till världens lyckligaste land. Känns som om jag valt helt rätt tid att bo här alltså. Resten får du höra om du lyssnar på avsnittet. Lyssna här ovan, och fler avsnitt finns på vår YouTube eller Soundcloud, eller i din poddapp.

Ni får jättegärna prenumerera på podden och lämna en review med några stjärnor i iTunes om ni har lust. Det skulle vi uppskatta ♥

Två till lyxiga saker

Vi försöker hålla varje avsnitt under 20 minuter. Såhär kommer ytterligare två saker jag tycker är lyxiga med Finland – som inte fick plats i podden. Båda råkar vara matrelaterade, hehe.

 • Mignon-ägg. De chokladägg man kan köpa här under påsken, som är äkta och hela äggskal som töms på ägget och fylls med choklad. I Finland är man inte mycket för stora påskägg och att frossa i kilovis med godis. Nej här har man satsat på lyx och kvalité. Mignon-äggen produceras för HAND av Fazer och är en tradition sedan 1896.
 • Det förekommer ingen fryst kyckling i Finland utan här handlas alltid kyckling färsk. Ganska lyxigt? Fryst kyckling var något som ständigt fanns i min svenska frys och kanske är det därför jag aldrig lagar mat längre?

Borde kanske nu fundera på lyxiga saker med att bo i Sverige jämfört med Finland? Saker jag saknar liksom.

FÖLJ:

10 svar

 1. Jag pratar också ofta svenska i butiken! Inte alltid men ofta. Typ om jag beställer på ett café och så :) Kör bara kör! Många brukar bli glada att de får öva på svenska bara man har tålamod med att de ibland kan ta lite längre tid :)

  1. KBK! Ska försöka…. Hehe. Blir ju faktiskt lika glad varje gång det fungerar. Så lite extra glädje (och utmaning) i vardagen typ ;)

 2. Har inte lyssnat på avsnittet än, så jag vet inte vilka saker ni tar upp, men en sak jag tycker är lyxig med Finland är att man supersmidigt kan förnya sitt pass på internet, medan jag har förstått det som att man i Sverige måste boka tid till polisen och ta bilden där osv.
  Håller för övrigt med om mignonäggen och kycklingen!

  1. Åh, intressant! Men måste man fixa en bild själv då? Jag har alltid gillat att man får ta bilden direkt hos polisen :))

   1. Senaste jag tog ett passfoto gjorde jag det i en fotoateljé som kunde ladda upp bilden via en länk som var kopplad till polisen på något sätt. Den länken kunde man då använda då man ansökte om nytt pass. Minns inte exakt hur det var och kan inte förklara det på ett lättförklarat sätt, men det funkade smidigt!

   2. Japp, du går till en fotograf som sedan tar bilden och skickar den till polisen, sen loggar du in på en nättjänst och skriver under med dina bankkoder, om jag kommer ihåg rätt. Inga väntetider alls. :)
    Tänkte inte att det var så speciellt fram till nyligen då jag såg på nyheterna att väntetiden i Göteborg nu var flera veckor för att förnya pass.

    1. Uhh ja, har för mig att man kan boka en time slot för att söka om pass i Sverige – men låter ju drygt om det är flera veckors väntetid. Go Finland ;)

 3. Ja förr handlade man ju alltid fryst kyckling (engelsmannen chockades när han flyttade hit i mitten av 90-talet) men nu tycker jag inte det är speciellt vanligt utan folk köper färsk här också (och större än förr).
  Kul att få veta mer om Finland.

  1. Ja det kanske stämmer. Men den frysta finns nog kvar där i frysdiskarna ännu ;)
   Och roligt att Finland intresserar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.