Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Recept på saffranskaka i långpanna.

Äntligen jul – dags att frossa i saffran! Här kommer mitt favoritrecept på saffranskaka i långpanna. Enkelt och så gott.

Saffran är väldigt juligt och om du tröttnat på vanliga saffransbullar eller lussekatter så har jag här ett tips och recept på en helt underbart god och saftig saffranskaka. Enkel att göra också eftersom det är en saffranskaka i långpanna! Det svåraste med receptet är den klassiska “dela på äggvitor och äggulor”, som nästan fick mig att ge upp och slänga alla ägg i diskhon. Lyckligtvis ryckte min pojkvän in och det blev “bara” 5 ägg som gick till spillo och nu står i ett glas i kylen :-)

Den här saffranskakan är perfekt att baka nu i mellandagarna om du inte ännu tröttnat på socker och sötsaker. Själv har jag inte ätit så hemskt mycket sött så jag bakade denna idag och bjöd Mumins föräldrar på som kom förbi på besök. Det var faktiskt min moster som introducerade mig för denna kaka och jag blev förvånad över hur god den faktiskt var – otroligt saftig och smakrik!

Så, här kommer ett recept på den godaste saffranskakan ni kan tänka er – för alla er som tröttnat på torra och trista lussekatter!

Saftig saffranskaka i långpanna – recept

Det här behöver du:

6 ägg
4 dl strösocker
200 g smör (rumsvarmt)
3 tsk vaniljsocker
0,5 g saffran

0,5 dl grädde
0,5 dl vatten

2 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl

Såhär tillagar du saffranskakan

Förberedelser: Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa formen, en långpanna.

Börja med att stöta saffran med lite socker (om det saffran du har inte redan är “malet”, alternativt blanda det med en tesked sprit och låt dra lite. Alkoholen försvinner under bakningen.

Separera äggen, vitorna för sig i en bunke och gulorna i en annan. Tips: knäck äggen separat i ett glas först ifall du råkar misslyckas så förstör du inte alla vitor.

Vispa det rumsvarma smöret med socker och vaniljsocker tills det blir pösigt. Vispa sedan ner äggulorna en och en. Tillsätt slutligen saffran och blanda väl. Njut av den ljuvliga saffrans-doften.

Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner blandningen i den vispade äggsmeten. Mellan mjölblandningen kan du också börja blanda ner vätskan (grädden och vattnet) pö om pö.

Vispa äggvitorna till ett skum och vänd slutligen ner detta i den gula smeten.

Häll ut saffrans-smeten i långpannan och skjuts in i ugnen! Grädda kakan i cirka 30 minuter. Men kom ihåg – kakan är klar när kakan är klar och inte när minuterna har gått. Jag kollade min saffranskaka efter 20-25 minuter och den var färdig redan då. Känn med en sticka/gaffel efter drygt 20 minuter och om den är torr/inte kladdig så kan du ta ut den ur ugnen.

Receptet kommer härifrån.

saffranskaka recept
Såhär goda och söta blev de tillsist de små saffranskakorna!

Har ni bakat eller ätit saffranskaka? Har ni något tips på ett alternativt eller annorlunda recept på saffranskaka? Dela gärna med er i kommentarsfältet!

Tips – spana också in det här receptet på de godaste lussebullarna

FÖLJ:

4 svar

  1. Hej!
    Två tips:
    För att lyckas med äggen: knäck äggen försiktigt i en skål och ta en petflaska tryck ut luft på mitten o sen sätt öppningen mot gulan o låt flaskan suga upp den. Enkel och du slipper bli förtvivlad ;)

    En supergod kladdkaka:
    Ingredienser
    100g smör
    100g vit choklad
    2ägg
    2dl socker
    0,5g saffran
    2dl mjöl

    Sätt ugnen på 175 grader
    Smält smöret och ta av kastrullen från plattan. Rör i saffran och bryt chokladen i bitar o lägg i o rör om tills den smält.
    Rör ihop ägg och socker (rör – inte vispa)
    Rör ner smörblandingen och sedan rör du i mjölet.
    Smöra en pajform och häll i smeten sen in i mitten av ugnen 15-20 minuter.
    Mums!!

    1. Hej! Åh men tack för receptet!! Kladdkaka med vit choklad och saffran – vad spännande. Låter hur gott som helst med en “vit kladdkaka”.
      Och alltså det där tipset har jag ju sett innan, nästa gång måste jag göra så, tack för tipset ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.