Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

We love Finland.

Jag vet inte vad Finland har gjort med mig under det här halvåret, men jag känner plötsligt så mycket kärlek till det här landet. Trots att min mormor är finsk har jag aldrig känt något särskilt för just Finland, inte förrän nu. Allting började när jag träffade the Finns i Tyskland, killarna som överraskade med tårta på jobbet när jag fyllde år och med en alldeles för vild utgång samma kväll som var en torsdag. De tog hand om mig när jag behövde det som mest, de hittade på saker jämt. Och det var då jag sakta började vänja mig vid det språk jag tidigare inte alls tyckt var fint att lyssna till. Det krävdes kanske att mitt hjärta fängslades av någon som faktiskt var finsk, för att jag helt enkelt inte skulle kunna låta bli att förföras av kulturen som är så lik min egen men ändå så unik. Jag imponeras av dem, beundrar dem, för vilka de är, vad de gör, hur de pratar, hur de ser ut och hur de får mig att må. Jag förstår fortfarande inte vad de säger, men det är trevligt att lyssna på. Och musiken, de kan musik minst lika bra som oss, men på sitt språk. De kan design och arkitektur. Uppenbarligen kan de även blogg-nätverkande och resemässor.
IMG_1176.JPG

Dessa tankar kom till mig när jag i torsdagskväll var lätt berusad av bubbligt vin och känslorna ville komma ut och berätta för hela världen, typ som när man är nykär.

Och det är såhär det är. Vi älskar Finland, jag och min känslor (det känns tryggare att inte vara själv i det här, på något vis). Vi vill till och med lära oss finska, även om vi inte är så språkbegåvade, mer än när det kommer till skrivandet. Och kanske gör vi det en dag. Kanske får vi äran att flytta till Helsingfors en dag och börja förvandlingen från lite finsk till lite mer finsk.
IMG_2267.JPG

FÖLJ:

10 svar

 1. Rakastan myös! When you met me I was so excited to be travelling to Finland. It had a lot to live up to!
  I was only there for 2 weeks yet I cannot stop thinking about it, I really wish I was still there. It’s the strangest feeling.
  Maybe it is the language, I love it so much, I can’t understand it but it sounds wonderful. The grammar is driving me crazy, but I know that once it clicks it will be much easier.

  It would be amazing if you moved to Helsinki, it definitely felt like somewhere I could live!

  1. I also met bloggers know whom were obsessed with Finland in one way or another and it’s amazing to see, I cannot recall I’ve ever seen foreigners being so passionate about a country, just like you are, and a small country such as Finland.
   If I come back here, I’m gonna get serious about learning Finnish – I think about the youtube video you sent me sometimes, that I should start watching those :)

  1. Tack!! Helt rätt :) Min mormor är finsk, gör det mig till 25% finsk? Matte-hjärnan försökte räkna på det där men med procenter är det fasen svårt alltså…

  1. Jaa, det känns fint. Det känns väldigt mycket som att bo i Sverige ofta, det är väl därför det är lättare att trivas också :)

 2. Men så kul att läsa! Ofta tar det ju längre tid än ett halvår innan man verkligen känner sig hemma någonstans; blir ju än svårare om språket kan sätta käppar i hjulet. Jag är ju inte helt opartisk i dessa sammanhang, men mitt hjärta är ju också svagt för landet med de tusen sjöarna i öst.

  1. Du har visserligen rätt, tror det underlättar att svenskan är en så stor del här trots allt. Och det känns som sagt mycket som Sverige ofta :)

 3. Kul att du trivs! :) Själv vill jag snarare bort härifrån (men hej, kanske man behöver lite ombyte efter att ha bott nästan non-stop i Finland i 27 år….)

  1. Jaa! Åh men det förstår jag, jag har ju rest mycket de senaste åren. Var in på din blogg nu och ser att du ska till Italien, eller? Så kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.