Jennifer sandström

Vykort från Zagreb

När vi lämnar Slovenien så kör vi vidare mot Kroatien och Zagreb. Vi stannar till i Novo Mesto på vägen och tar en kaffe.

Det absolut bästa med att köra bil genom länder är att få stanna till på de mindre orterna som inte kretsar kring turism. Bara strosa omkring, ta en fika, och se på allt det vackra men också vardagliga som finns bortom de kända resmålen.

Och så var vi framme i Zagreb någon timma senare.

Vissa städer lyckas med att leverera ett bra intryck på en gång. Zagreb är en sådan. Vi kör in i centrum och snirklar oss fram på enkelriktade gator till parkeringsgaraget som vi blivit hänvisade till av det hostel vi ska bo på. En kort promenad därifrån ligger det, Hostel Shappy, där vi bara har en natt. Vi lämnar av väskorna och går ut för att upptäcka staden.

Första intrycket av Zagreb är betydligt bättre än vad vi upplevde i Split förra sommaren – även om den ligger vackert vid havet.

Men först en sen lunch. Att välja första bästa plats visar sig vara ett lyckat val. Restaurangen Basta serverar någon sorts pizzor som har en pizzabotten också som lock(?) och vi delar på en sån och en sallad. En lunch som kostar omkring 12€ för två. Prisnivån här är lite lägre än i Slovenien. Sånt känns ju alltid avslappnande.

Vi promenerar mot ett par av sevärdheterna och efter någon timma i den varma solen upptäcker vi att Zagreb dels har mycket att erbjuda och dels inte är jättestort. Går bra att promenera runt här men finns också flera museum vi skulle vilja besöka, eller parker att cykla ut till.

Vi kunde nog komma tillbaka en dag. Vad som också slår oss är hur väldigt rent och städat det är. Lite får vi en känsla av Milano som vi besökte för ett par år sedan, men med en touch av Balkan.

Till middag hittar vi ett okej ställe för bra burgare, Submarine, och uteserveringarna i staden är livliga och härliga. Visst har det sin tjusning att resa runt i Europa sommartid.

Vi tar en tidig kväll och vaknar redan innan åtta nästa morgon och går ut för att hitta frukost. Det märkliga här är att alla barer och enklare caféer öppnar tidigt men bara verkar servera kaffe och dryck, och inte någon mat innan 9-10. Så vad gör vi? Vi spanar hur locals gör. De ser ut att äta något ur papperspåsar trots att de sitter på uteserveringarna och dricker kaffe. Aha! Så vi går förbi ett bageri (som inte har något sittplatser) och köper med oss varsin smörgås. Sen sätter vi oss på ett cafe utomhus och beställer in en kaffe och en juice och äter vår frukost där. Det verkar vara så det fungerar.

Nu är det fredag och nu åker vi vidare, igen. Mot kanske den här resans mest spännande stad: Belgrad.

FÖLJ:

4 svar

  1. Låter som ni hade det bra.
    Och frukosten består nog ofta av en Burek eller liknande som kompletteras med en kaffe – kanske inköpt på olika ställen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.