Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Vykort från Haag // Holland

Det är ett halvgrått och jättegrönt Holland som möter mig på torsdag förmiddag.

De flesta träd har helt tappat löven men ängarna tar över stora delar av det lilla landet. Mina ögon letar efter nya detaljer. Vad heter butikerna här? Vad kännetecknar människorna? Är de längre än på andra platser? Hur hälsar killen i caféet på mig? Han frågar om jag vill ha ett holländskt våffelkex och det vill jag såklart. De ligger helt öppet på ett fat men jag är redan förkyld så jag tänker inte på hygienfaktorn. Jag tänker dock att min mamma förmodligen hade tackat nej till en kaka i Holland av andra anledningar.

Jag köper en tågbiljett och kliver på det som går mot Haag Centraal. I staden där min kompis Lisa bor. Det tar ungefär 40 minuter och utanför fönstret fortsätter det gråa att blandas med det gröna. Och det går inte att undgå hur platt det är. Det var inte bara perspektivet från ovan genom flygplansfönstret.

Jag får korta skymtar av huslängor som avslöjar att husen är exakt sådär gulliga som man tänker sig. Undra om det finns sånna på Lisas gata? Det visar sig att det gör det. Allting är jättegulligt och jag vill nästan flytta hit på en gång.

Tåget stannar till i Leiden och vad som verkar vara riktiga holländare, och inte bara diverse resenärer från flygplatsen, kliver på. Jag tittar nyfiket på dem och försöker lyssna hur de låter. Men jag kan inte urskilja mycket bland de rossliga ljuden som kommer från deras halsar. Holländska har ju alltid varit det där språket som låter påhittat och som en mix av lite överblivet hopplock av Skandinavien och Tyskland. Och när man läser skyltarna tror man att det är ett språk man förstår, tills man kollar lite noggrannare.

Vi passerar också får, hästar och kossor. Fälten är så stora att det ser ut som de får spatsera omkring helt fritt. Sen kommer jag fram till Haag. Och om Haag är mysigt, kan jag bara ana vad Amsterdam är.

Vi avslutar kvällen med en aw på Plein. Där är träden täckte med ljusslingor året om och varje torsdag är det jättemycket folk här på barerna och restaurangerna.

Lisa på populärt aw-ställe, Barlow. Tydligen är torsdag The aw-dag i Haag.

“Bitterballen” var tydligen en holländsk liten specialité som jag var tvungen att testa. Kött och potatis bollar som är friterade. Och äts med senap. Tydligen äter de senap också till sin ost?

FÖLJ:

4 svar

  1. så roligt att få följa med på lite äventyr. vidmakthåller vad jag sade om den ökade kvaliteten på det du skapar, sjunker så bra in i din blogg nu och får ägna mig åt härlig verklighetsflykt. :)

    1. Du lämnar då de finaste av kommentarer och komplimanger Ulrika – tack! <3 Ska försöka få ihop lite fler inlägg med massor av bilder från Haag och Amsterdam :)

    1. Åhh var sugen på att åka dit men det fick bli Amsterdam istället den här gången – kände att jag behövde uppleva den staden, och särskilt när jag hade en privatguide med mig som bott där ;) Nästa gång ska jag se till att besöka Utrecht!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.