Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Vinter i Stockholm – när innerstaden täcks av snö

När en tjej från Mexiko landar i Stockholm och staden är täckt av snö i början av januari så är det visserligen en exotisk syn, men knappast en oväntad sådan. Såklart att det är snö i Stockholm, i det här nordiska landet liksom. Men sanningen är att det snarare är en ganska ovanlig syn och något vi försökte förklara för min vän från Mexiko som jag var delvis här för att träffa i helgen.

För mig är det till exempel första gången jag upplever ett vitt Stockholm. En unik och stundtals underhållande upplevelse kan jag tala om.

Stockholm vinter

Att Stockholm inte är en klassisk vinterstad som täcks av snö större delen av vinterhalvåret märks framför allt på infrastrukturen. Det verkar dock krävas ett rejält snöfall innan traktorerna vaknar till liv och då är de åtminstone redo att bege sig ut på stadens gator nästa gång det landar ett par decimeter snö under bara något dygn.

Såhär såg det ut i Östermalm, där vi promenerade förbi och kunde se folket kämpa med att få ut sina bilar över knepiga snövallar och med slirigt underlag. Såg allt annat än lätt och roligt ut.

snö storstad

Senast Stockholm råkade ut för snökaos var det verkligen KAOS och detta hände för cirka två månader sedan. Jag vet inte alls vad som låg till grund för den totala kalabalik som uppstod, förutom det uppenbara då (snön that is). Men det ryktas om att inte en enda traktor syntes till på ungefär en vecka?

Om så var fallet så förstår jag att bilarna stod stilla och att människor inte kunde ta sig hem. Om så var fallet så förstår jag också varför vi idag såg ett helt tåg med traktorer komma körandes längs Birger Jarlsgatan. Alla på rad efter varandra. Och att det just nu i skrivandets stund, 00.11 på natten, står 5 lastbilar med tomma flak utanför vårt hotell, som alla väntas på att fyllas med snö från en liten stackars traktor.

snö i Stockholm

snöskottning Stockholmvinter i Stockholm

Det är en ganska rolig syn måste ändå jag som norrlänning få medge. Jag kan liksom tycka att det inte borde vara jättesvårt för stadens ansvarige att slänga ett öga på väderprognosen för de kommande säg 48 timmarna och förutse om ett rejält snöfall är på ingående…? Nåväl, vad vet jag om storstäder, infrastruktur och snöskottning. Och den här gången verkar de trots allt ha läget något mer under kontroll.

Vackert är det i alla fall, huvudstaden under ett vitt täcke av snö.

Stockholms stad har förresten svar på vad jag förmodar är vanliga frågor från invånarna här. Så om man är nyfiken på hur snöröjningen i Stockholms innerstad går till, till exempel varför man inte alltid lyckas ploga ner till asfalten eller hur man får bort snövallen framför sitt hus (haha!) så kan ni läsa det här. Jag har en känsla att dessa frågor inte är lika vanligt förekommande norr över… :)

FÖLJ:

20 svar

 1. Detta med snöröjningen är ett problem också här uppe i Österbotten där jag bor. Folk klagar som aldrig förr över dålig snöröjning och halkbekämpning och många mindre vägar har varit/är urusla. Jag tror det handlar om att det skall sparas, order från ovan. SOS får känna sig skyldig! På en vägsträcka mellan Nykarleby och Jakobstad krävdes det 10 dikeskörningar, någon bil blev till skrot, innan de skickade ut den enda väghyvel som tydligen finns i landskapet för att ta bort alla spår och vallar i vägytan. Dåligt!

  Den sista frågan som fanns i Stockholms stads förklaringar om snöröjning tyckte jag var lite underlig. Jämställd snöröjning trodde jag handlade om att det skulle vara lika många kvinnor som män som sköter snöröjningen. Ha ha. Det visade sig vara något helt annat. Egentligen att ganska intetsägande svar. Som om någon pk ställt frågan och teknikern som besvarat frågan inte förstått den.

  1. Wow, att det kan vara så dåligt uppe hos er – där känns ju snön lite mer självklar.

   Haha ja, alltså det begreppet som dök upp under förra året… Så förvirrande. Sveriges Radio förklarar det såhär i en artikel “Även Stockholm inför så kallad jämställd snöröjning där man i första hand röjer snö på cykel- och gångbanor och därefter på bilvägarna.” Som grundar sig i ett antagande om att fler män åker bil medan fler kvinnor cyklar/går/tar buss. Vet dock inte vad för statistik de har på detta? Googlar man på “jämställd snöröjning” dyker mest artiklar upp om hur det varit ett misslyckande i Stockholm…

 2. Det handlar nog om budget och beredskap. Eftersom det knappt varit nån snö de senaste åren finns det inte i budgeten att lägga en massa pengar på problem som typ aldrig uppstår. Och därmed finns inte heller nån beredskap (traktorer kostar ju…)

  1. Det har du nog rätt i Åsa. Känns som om de borde ha en krisbudget tillgänglig – och traktorer att kris-ringa till ;)

 3. Det brukar väl ganska ofta ligga snö i januari och februari? Att det blev snökaos i höstas berodde väl på att det föll väldigt mycket snö på kort tid tror jag. Hälsningar från ett väldigt snöigt Österrike!

  1. Det kanske det brukar? Jag besöker inte Stockholm jätteofta men jämfört med Gällivare så tycker jag att det nästan aldrig är snö här i södern, haha! Och jo, det var väl extremmängder som skapade extrema situationer. Österrike ser sååå ljuvligt ut!!!

 4. Nej det är verkligen förvånande hur man kan lyckas att inte skotta? bara va? I grythyttan var det alltid skottat på morgonen när en kom men här får man pulsa i snö till jobbet. konstigt.

  1. Grythyttan, det stället låter himla mysigt! Hemma i Gällivare hade vi till och med en traktor som kom och skottade vår trädgård. Min far rapporterade precis att den 9:e januari var den och skottade för 9:e gången den här vintern ;)

    1. Haha tål att tilläggas att han är ekonom och älskar Excel-dokument och att föra statistik ;) Ja, bara namnet låter så lockande…

 5. Jag älskar när snön kommer och det blir vinter på riktigt trots alla problem det ställer till med. Det perfekta vintervädret för mig är när det är ca -5, snö och strålande sol.

  1. Väldigt sant Hanna, jag håller med dig! Det vädret är det uppe i Gällivare, där jag kommer ifrån, under april och det är absolut bästa tiden att vara där! :)

 6. Det är inte himla intressant företeelse och jag tror den stora skillnaden på storstad och landsbygd är att det är förbaskat svårframkomligt för snöröjningen (när den nu dyker upp… :) ). Bilar parkerade överallt, människor överallt och trafik överallt. Med krav på noll avbrott. Den processen är bra mycket enklare på vår skogsväg utanför Särna, trots att den är mer avig. Ingen ivägen för skottningen där :)

  Tack för din kommentar hos mig via mail – kollar på mitt spamshield och tackar för att du tog dig tiden! Tyvärr såg jag mailet först nu, men blev glad! Ha en fin dag!

  1. Alltså guuud ja, jag fick nästan ångest när vi promenerade genom Stockholm och såg traktorerna försöka ta sig fram förbi alla möjliga hinder. En buss tutade till och med på en traktor som “stod i vägen” medan den skottade… Och jag tänkte “hurrudu buss, om traktorn inte får göra sitt jobb så kommer inte DU att komma fram!” Sen förutom framkomligheten så är det också ett problem var sjutton de ska dumpa snön. På landsbygden finns det ju plats ungefär överallt ;)

   Tack själv Katta!

 7. Kaoset i november var verkligen illa och det blev en ond cirkel när bilarna inte kunde flytta på sig för snön och plogbilarna inte kunde ta bort snön för att bilarna var ivägen. :P

  Men Stockholm är rätt vackert när det är vitt av snö. Man får vara glad så länge som det inte blir slask och is bara. :)

  Jesper, The Biveros Effect
  http://biveros.se/

  1. Hej Jesper, tack för din kommentar. Du har en poäng, det blir ganska snabbt en ond cirkel ja, kan inte vara lätt att planera snöröjningsarbetet när den väl dragit igång :) Det är verkligen vackert med snön, en av fördelarna med Gällivare – där jag vuxit upp, som har snö från november-maj ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.