Jennifer sandström

Resebesvikelser – när tåget ställs in pga kyla

Det är inte första gången Statens jävla Järnvägar strular till det med tågtrafiken. Förseningar är vi vana med, vi som bor eller har bott längst upp i Sverige. Men att ställa in tågtrafik under ett helt dygn, för att det är trettio minusgrader? Det är att uppnå helt nya nivåer av kaos och besvikelse. Framför allt besvikelse.

För idag anländer jag till Stockholm, för att hänga med min älskade pappa som bor alldeles för långt borta och som jag träffar alldeles för sällan. Så när vi äntligen bokar in en helg och tänker mötas upp halvvägs, blir det årets kallaste vecka och tågen står still och flygen flyger inte heller för de gör de inte ofta från Gällivare. Så pappa Göran, han blir kvar i norr, så även alla andra resenärer som planerat en helg i Stockholm eller någon annan stans i världen.

Gällivare, antingen så bor du kvar där och stannar där – eller så flyttar du, för att bo där och försöka resa därifrån är uppenbarligen lättare sagt än gjort.

Det säkraste sättet att ta sig till/från Gällivare är att flyga till någon av de “närliggande” flygplatserna. Antingen 15 eller 25 mil bort, till Kiruna eller Luleå. Då krävs dock någon form av transport därifrån…

Men med tanke på hur många gånger jag och min familj rest till och från Gällivare så är det inte jätteofta det sker (det värsta som hänt är trots allt när SAS tappade bort min brors rullstol…). Dessutom har jag överlag haft mestadels tur med mitt resande (peppar peppar) och kanske ska vi alla få smaka på vår beskärda del av kakan?

Jag och pappa i Reykjavik 2008.

Så nu får jag och min kille försöka skämma bort oss själva den här helgen i Stockholm (vilket aldrig är riktigt lika bra som när pappa skämmer bort oss). Och så får vi planera in en ny resa, eftersom det viktigaste vi har är varandra och att hälsa på varandra är sånt vi bör prioritera. 

FÖLJ:

10 svar

 1. Trist.
  Med tanke på att passagerare satt fast i nära -30 i Nattavaara på grund av lokfel så förstår jag att de inte vågar. Trafikverket brukar rekommendera försiktighet också.
  Förr gick ju tågen i alla väder men med dagens konkurrens för kontrakten på spåren vågar bolagen inte lägga miljarder på bästa grejerna – de kanske bara får köra några år. Likaså fanns det ju folk anställda som ryckte ut om det var infrastrukturen det var fel på och inte tågen. Allt är ju på entreprenad idag. :(

  1. Jaaa, egentligen förstår jag också det, verkligen! Tror ingen vill riskera att sitta fast ute i ingenstans i den kylan. Människorna i byn hade tackolov varit väldigt hjälpsamma :)
   Och ja, tåg-businessen kan nog diskuteras…

 2. Usch så tråkigt! Men det är väl främst på grund av säkerhetsskäl? Precis som kommenteraren ovan nämner så har det hänt tidigare att folk varit fast i stillastående tåg i bitande vinterkyla. Ungefär som förra året när DFDS (företaget jag jobbade för i Köpenhamn) fick ställa in fyra avgångar mellan Oslo-Köpenhamn på grund av storm. Det suger för alla inblandade men att riskera folks säkerhet är ingenting ett företag vill göra.

  Hoppas att du ändå får en bra helg i Stockholm. Jag har sett bilder på snön och det ser ju helt magiskt ut. Blir faktiskt lite avis. Njut! <3

  1. Yes, det stämmer ju, så inte mycket man kan göra. SJ kanske lyckades sköta det lite osnyggt bara med hur de skickade ut informationen… Där finns iofs alltid förbättringsmöjligheter :)

   Och tack du, vi har det jättemysigt <3

 3. Vad trist, jag känner extra mycket med dig när jag också har familjemedlemmar alldeles för långt bort som jag träffas alldeles för sällan. Hoppas ni gör ett helg till en fin upplevelse ändå. Kram!

  1. Åh, eller hur… Det är lite tungt. Tack Sanna! Vi har det mysigt ändå jag och min kille. Kram!

 4. Jag har missat att du är från Gällivare. Där (eller okej i Malmberget) har jag spenderat många somrar och vintrar som liten hos mormor och morfar. Tråkigt att du inte kunde få träffa din pappa, hoppas ni får till en annan träff snart!

  1. Nämen?! Vilket roligt sammanträffande. Har du varit där något de senaste åren? Samhället har förändrats endel pga gruvan.. :)
   Och tack Alexandra, jag hoppas också det!

   1. Nej nu har jsg inte varit där sent typ… 2002 eller nått sånt. Alla har ju i princip flyttat därifrån, har bara en ynka kusin kvar där nu ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.