Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Varför The Secret är bullshit.

Igårkväll när jag inte kunde sova så gick jag igenom mina tre favoritbloggar, Elaine, Blondinbella och AlexOch blev mäkta förvånad och positivt överraskad när jag läste Isabella Löwengrips senaste inlägg. Hon skriver om Oprah Winfreys bok What I know for sure som handlar om att tänka positivt, olika energier och hur du kan lyckas bara du vill och så vidare. Ni vet samma dravel som Blondinbella själv förespråkat och som jag också varit rätt trogen i mina unga år?

Det förvånande med inlägget var att Bella insett att hon inte längre drogs med i detta, att hon inte längre trodde på allt det här positiva tänkandet och The Secret. Detta gjorde inte bara mig väldigt glad att hon skrev om det från en sån klok synvinkel, men hela kommentarsfältet fylldes av liknande kommentarer.

Jag tror absolut till 100% att tankekraften påverkar oss och våra liv. It's not what happens to you, but how you react to it that matters. Men till en viss gräns! Och hela The Secret-konceptet tror jag inte på. Såklart positiva tankar gör oss till bättre människor och således får bättre/lättare liv, men det är ju så mycket mer som spelar in. Dessutom, det om kvantfysik och vetenskap som The Secret snackar om, det finns cirka noll sanning i det – fråga vilken äkta fysiker som helst. Till och med min bror kan förklara det liksom.

Här kan ni läsa Bellas inlägg.

citat oprah winfrey

Till exempel detta skriver Bella om och hela titeln på hennes inlägg understryker just det faktum “En skopa tur”. Du hade tur som föddes i en privilegierad del av världen. Du är lyckligt lottad om du kan få barn, alla kan inte det.

Något jag måste tillägga är dock att jag tror vi kan ratta in vår signal åt ett visst håll eller med något särskilt i sikte och senare hamna precis där. Det är därför jag tror på till exempel visionboards. Men det är ingen magisk kraft som styr det – utan det är jag själv och mina egna handlingar. Jag drömde om att jobba utomlands och fick sedan ett erbjudande från Indien som jag tackade ja till. Vem som helst hade kunnat få samma erbjudande, men jag valde att ta det. Så om jag vill något och ständigt påminner mig själv om denna dröm kommer jag medvetet, omedvetet och undermedvetet ta de steg som krävs mot just den drömmen. Svårare är så är det inte.

Och Oprah kan ju fortfarande, delvis, vara en inspirerande och cool person! Men det Isabella skriver känns på något sätt lite mer verklighetsförankrat.

FÖLJ:

3 svar

  1. The Secret låter blurrigt och luddigt. Däremot tror jag på att skapa sig möjligheter. Alla har olika förutsättningar och livet är inte rättvist, men man kan förbättra sina chanser genom att skapa sig möjligheter. Och det gör man oftast inte genom att ligga hemma på soffan.

  2. Blev också positivt överraskad av inlägget – även om jag delar din syn och alltså fortfarande tror på det. Det är inte bara “antingen eller”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.