Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Varför prokrastinerar vi? + tips för att sluta

Jag har nämnt att jag just nu går en kurs i personlig utveckling och anledningen att jag valde att lägga pengar på detta var för att jag kände att det gav mig så otroligt mycket att prata med en coach i höstas. Jag ville helt enkelt fortsätta på det spåret. Och det har varit ett par lärorika månader såhär långt. Och tips om du är nyfiken, de börjar nästa grupp om bara ett par veckor.

Nu senast i förra veckan pratade vi om att prokrastinera. Ett begrepp vi alla känner till och vissa antagligen lider mer av än andra.

I samband med detta såg vi på ett TED Talk som gjorde starkt intryck på mig och gav mig två saker jag inte kunnat sluta tänka på: the instant gratification monkey, och the panic monster. Det är två filurer som ständigt studsar omkring i mitt huvud.

Om du känner att du gärna skulle vilja prokrastinera lite mindre (du kanske exakt just nu egentligen borde göra något helt annat än att läsa det här blogginlägget?), varsågod:

Och vad har jag själv gjort för att prokrastinera mindre och göra det jag har planerat?

Det här är ju nämligen en av de större utmaningarna som egenföretagare. Mycket av mitt jobb har inga deadlines och den frihet som min dagar ger förutsätter också en hel del ansvar. Som han på den gratis företagarrådgivningen jag var på här i vintras sa till mig – det är ingen annan som kommer se till att du går upp på morgonen.

Så några saker jag numera gör för att prokrastinera mindre är följande:

* Berättar för någon vad jag ska göra. Ibland är det till T eller någon vän, t.ex. Amanda jag brukar prata med en gång i veckan. Det kan också vara en kund – lovar jag något till en kund så får jag det gjort.

* Sätter en deadline. Det här är svårt, för att sätta en deadline för sig själv innebär ju att det inte är någon annan som bryr sig, så det är en lätt deadline att bryta. Så att kombinera detta med föregående punkt brukar fungera bättre.

* Funderar på och/eller skriver ner vad det första steget är eller delar upp projektet/punkten på att göra-listan i mindre delar. Jag har märkt att den största anledningen till att jag inte påbörjar något är för att det är överväldigande och ibland för att jag inte vet hur eller var jag ska börja. Att “skaffa en bokförare” är mycket svårare än att rent konkret “mejla 5 bokföringsbyråer”.

* Istället för att skriva ner att jag ska göra klart något har jag börjat skriva ner att jag ska PÅBÖRJA, eftersom det i många fall är det svåraste steget.

prokrastinera

Att prokrastinera behöver kanske inte alltid vara dåligt, om du istället för att göra det du borde göra, gör någonting som också är bra. T.ex. kan jag prokrastinera genom att istället för att skriva ett planerat blogginlägg skriva på ett helt annat blogginlägg. Eller klassikern, börjar städa pga. har någon megatråkig uppgift framför sig.


Just nu sitter jag faktiskt på kontoret och har känt mig extremt ineffektiv. Får inte riktigt något vettigt gjort och känner hur konstiga känslor spökar inom mig, skulle gissa på pms. Så om jag var hemma skulle jag stänga ner jobbet för idag och gå över till Netflix. Men som tur är har vi ett möte i eftermiddag, lättare att jobba tillsammans med andra. Haha. Lovar istället att inte göra någonting vettigt ikväll. Och så kan jag fortsätta erövra världen i morgon istället.

Ps. Att min fina vän, frilansarkollega och kontorskompis kom hem idag gjort helt klart den här dagen a lot much better. Kugge, jag har saknat dig!

FÖLJ:

15 svar

 1. Jo men visst, jag tror alla prokrastinerar mer eller mindre. Skjuter upp saker eller kommer inte igång. Jag tycker det är svårast att komma igång. Enbart att ta på sig kläderna för att gå ut och skotta snö är segt. Jag har istället med tråkiga eller jobbiga saker, precis som du skrev, börjat dela upp dem i mindre bitar. Sedan tänker jag att jag bara skall göra en lite bit av jobbet, få en början. Jag sätter alltså inte press på mig att si och så måste vara gjort utan målet är få en bra början. Så sätter jag igång och hux flux är jag så inne i jobbet att jag har gjort bra mycket mera än bara en bra början. Jag lurar mig själv lite grann! – Så, så, PJ, sätt nu igång med deklarationen, du behöver bara ta fram pappren och ordna dem lite grann så har du en bra början. Ha, ha, helt plötsligt är urtråkiga deklarationsarbetet gjort. Det har jag i alla fall gjort idag.
  Vi verkar ha lite samma strategi där.

  1. Så smart knep! Och hurra för deklarationen. Men vad för deklaration har du gjort idag? Är det inte först i april?? (Har inte stenkoll på hur det funkar i Finland ännu…)

 2. Så interssant inlägg! Jag är en som däremot hatar att prokrastinera och vill göra allt jobbigt direkt haha! Ditt första tips att berätta för någon har hjälpt mig jättemycket! Eller att blogga/instagramma om det, för om jag inte gör vad jag sagt så känns det som att jag ljuger för mina läsare!

  1. Gud vilken nice egenskap att göra bort allt jobbigt på en gång, haha! Ja det där med att skriva ut i bloggen/instagram, också en bra idé ;)

 3. Vilka bra tips! Jag kör verkligen på den goda varianten, att alltid göra nåt annat vettigt. Det är som om min kropp instinktivt ska vägra saker jag ibland tänker mig göra, som en trots mot mig själv. Då kan jag trösta mig med att jag får annat vettigt gjort istället! Man kanske ska tänka sig göra det man inte borde och få gjort det man borde? ;)

 4. Så bra att du lyfter prokastrineringsmonstrena – jag sliter rätt mycket med att skjuta fram saker i perioder men blir bättre och bättre på det och försöker tänka att jag ska göra saker NU och att det kommer att vara så skönt när det är gjort! Nu ska jag lyssna på TedX-talket för jag har precis lyckats göra en massa grejer jag skulle :)

  1. Haha ja exakt samma här, så spot on! Kul att du också gillade det. Förhoppningsvis fastnar det även i dina tankar som en bra påminnelse ett tag. :)

 5. Prokrastinering hänger också ganska mycket ihop med perfektionism. Att inte få den berömda ändan ur vagnen för att du egentligen innerst inne vill att det du gör ska vara perfekt genast, inte efter hundra försök. Någon annan som känner igen sig? 😊
  Jag har nu i snart fem år kanske, planerat att göra en egen webbsida. Har domännamnet klart, idéer för innehåll och delvis struktur o layout. Men sedan gick jag ner i träsket kring wordpress vs squarespace och när jag äntligen beslöt mig för den senare så har jag inte kommit längre än att jag bett min bästis ta bilder på mig och lykats pula in exakt en bild och sedan är det stopp. Jag kan wordpress, är tekniskt lagd, vill gärna göra själv men har på något sätt innerligen tröttnat på alltsammans och skulle väl egentligen behöva anlita ett proffs… men sedan är jag ju dessutom den envisaste människan på det här jordklotet och vägrar ge upp! Så här sitter jag nu med min dumma perfektionism och hens kompanjon le procrastinateur…

  1. Tror du har en poäng faktiskt Carina. Hänger kanske lite ihop med att det blir för “överväldigande” också. Om man eftersträvar perfektion känns det ju lätt ouppnåeligt. Så det känner jag verkligen igen mig i.

   Men nu undrar jag ju, om du KAN WordPress, varför valde du Squarespace?? :) Vad är det mer du fastnat i? Design, vad du ska skriva?

 6. Jaa, tror att ja i något skede blev så trött på alla plugins och teman och ändringar. Jag lärde mig WordPress typ 2012 och folk tyckte den var jobbig men då passade det systemet mig. Medan jag fastnade för det här drag and drop och att du ser allt du gör i editeringsskede hur det sedan ser ut som färdigt som ju Squarespace har. Det är nog ngn konstig grej som hakat upp sig för mig. Tror det har att göra att det är fråga om min personliga sida, inte en webbsida som jag är inblandad i på jobet. Lite det här med att det är mycket lättare att marknadsföra andra än en själv.

  1. Jaa det verkar himla bra med Squarespace, just designen, det får jag hålla med om. Och känner igen det där med att skriva om och marknadsföra sig själv. Har själv funderat på om jag borde anlita någon för just det, att skriva typ om mig-sidor ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.