Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Vilken kamera ska jag köpa? Så väljer du rätt i kameradjungeln.

vilken kamera ska jag köpa

Vad har du för kamera? Vilken kamera är bäst? Vilken kamera ska jag välja?! 

Alltså, det här är en fråga jag själv brottats med. Jag drog mig liksom för att köpa en kamera eftersom jag inte visste exakt vilken jag ville ha. Som tur var hade jag en pojkvän som var snäll och gjorde en hel del research åt mig, sen förlitade jag mig på hans omdöme samt testade vilken kamera som jag gillade att hålla i, och valde den!

Poängen är egentligen att märket inte spelar så stor roll och det finns en vanlig missuppfattning om att det är kameran som tar fina bilder. Så fort någon tar bra bilder tenderar folk att fråga vilken kamera har du? (eller numera också, i vilken app redigerar du dina bilder?!) som om det var den avgörande faktorn. I slutändan handlar bra bilder sällan om kameran, utan ofta om komposition, ljus och faktiskt redigering efteråt.

Här kommer hur som helst några tips till dig som funderar på att köpa en kamera och undrar vilken du ska välja, och kanske framför allt vad det är du ska tänka på och kolla efter när du gör din research.

Vad har du för behov, vad ska du använda kameran till?

Det är svårt att besvara frågan “vilken kamera ska jag köpa?” om vi inte vet vad du ska använda kameran till eller vilka behov du har.

För mig var det viktigaste att det skulle vara en liten och enkel kamera som jag kunde ha med mig överallt och lära mig snabbt. Jag visste att för behöva utvecklas i mitt fotande behövde tröskeln för att släpa med kameran vara extremt låg, därför valde jag en så pass liten systemkamera som ryms i en liten handväska. Jag har nämligen haft en större systemkamera tidigare och visste att jag tyckte mest det var jobbigt att behöva ta med den och därför alltid lämna den hemma.

Men samtidigt ville jag kunna byta objektiv, fota i RAW och ha wifi.

Vad har du för vision med ditt fotograferande?

Om du bara vill fota lite från roliga fester, resor, speciella ögonblick etc. och inte spendera varken tid eller pengar på att redigera bilder och köpa nya och bättre objektiv – då finns det vissa kameramodeller som passar bättre, de är enklare och billigare.

Om du däremot har en tanke om att du vill utvecklas och kanske till och med jobba med foto, då kan det vara värt att investera i en kamera som fungerar på lång sikt. Då kan jag också rekommendera att göra ännu mer lite research och vara beredd att betala lite mer.

Bra saker att tänka på när du väljer kamera:

 • Vill du fota i RAW för att få bättre kvalité och kunna jobba mer med bilderna i efterhand?
 • Vill du kunna filma? Eller behöver en bra kamera för att vlogga? Tänk då på ljudet, kameran har sällan en bra egen mikrofon och därför är det bra om du kan koppla in en extern (det kan t.ex. inte min Lumix).
 • Vill du kunna koppla en extern blixt till kameran?
 • Gillar du att fota med en sökare, alltså det hålet man kikar i när man tar bilden?
 • Kläm och känn på olika kameror, då märker du också vilken modell du gillar.
 • Kolla absolut efter kameror second hand! Men kom ihåg att de äldre kamerorna ofta är tyngre och inte lika smidiga. T.ex. kan jag använda en app i min telefon som självutlösare (kan ta fokus genom att trycka på skärmen där jag ser bilden i realtid), något de äldre kamerorna inte erbjuder. Så de kan ändå vara värt att span efter hyfsat nya kameramodeller second hand.
 • Störst är inte bäst, och om du inte ska fota för att sälja dina bilder, ta fotouppdrag eller på annat sätt fota professionellt behöver du knappast en stor, klumpig systemkamera. Tips: spana på den modellen jag har som heter micro four thirds. 

Till och med en gammal iPhone SE som hängt med i 2.5 år kan ta hyfsat bra bilder.

Gör lite research – tips från experter

Här kommer Advized, som jag skriver det här inlägget i samarbete med, och deras sajt till användning. Advized publicerar nämligen oberoende köpråd och tar hjälp av experter inom olika områden som rekommenderar olika produkter.

Ett av ämnena som man hittar info om är just kameror. De har guider för olika typer av kameror och för olika användningsområden. Här är några listor som kan underlätta din kameraresearch och hjälpa dig välja rätt kamera för dina behov:

* Bästa kameran för resan – läs mer

* Bästa systemkameran under 10 000 kr, av fotografen och bloggaren Elin Kero – läs mer

* Bästa kameran för blogg och vlogg / YouTube, även denna lista av Elin Kero – läs mer
Här är ett tips att kika efter exempelvis att skärmen ska gå och fälla upp, så att du kan filma dig själv enklare. Detta är något man kan göra med min Lumix, men min Lumix har ingen ingång för att koppla i en extern mick – vilket kan vara bra om du vill filma och få bra ljud.

* Bästa kompakta systemkameran – läs mer
En kompakt systemkamera är alltså en systemkamera som inte har någon spegel i och med att den är spegellös blir den också mindre och mer kompakt. Ofta saknar de kompakta systemkamerorna också en sökare, alltså ett hål att titta i när du fotar och istället tittar du på skärmen som med de klassiska digitalkamerorna (det gör också att storleken kan vara mindre).

>> Här hittar du fler guider och listor med olika kameror och för olika syften.

De populäraste kameramärkena

Vi är alla olika och föredrar olika märken och modeller. Men när det kommer till kameramärken så handlar det mycket om vad du haft och är van med, eller sett att någon annan har och blivit inspirerad av. Om du haft en Nikon i flera år är det ofta din favorit eftersom du vet hur den fungerar och lärt dig använda den. Och vill du köpa en ny kamera är fördelen inte bara att du är bekant med inställningarna utan också att du kan använda de objektiv du redan investerat i.

Jag har också frågat runt bland lite vänner som fotar och här är några kommentarer från olika personer som har olika kameramärken.

Canon

Min bror har en fullformats Canon, en av de bästa och senaste på marknaden. Så här resonerade han när han valde just Canon:

“Först köpte jag min APS-C för att det var den bästa kameran i den prisklassen som dessutom var liten och lätt, sen köpte jag en EOS R för att jag tycker att Canon är lättare att hantera och för att… även om Sonys spegellösa är bättre idag så tror jag Canon kommer göra som de alltid gjort, kopiera och till sist bli bäst och då kan jag använda all min Canonoptik på deras svindyra 100-ish-megapixelkamera som kommer om några år.”

Här hittar du olika Canon-modeller!

Nikon

Fotografen Rania är den som lärt mig mycket om foto och hon har bland annat en Nikon. Så här säger Rania om sitt val av Nikon som kameramärke:

“Jag använder Nikon D610 för stora fotouppdrag. Jag landade i Nikon enbart för att det var vad en kompis hade och jag kunde testa när jag skulle köpa egen kamera back in the day. De satt skönt i handen. Har den då jag behöver fullformat för mina uppdrag.”

Rania med sin Nikon.

Olympus

Jag tittade själv på både Olympus Pen och Panasonics Lumix när jag valde vilken kamera jag skulle köpa. De påminner mycket om varandra och du kan använda samma objektiv till de olika märkena. Men jag valde slutligen Lumix för att jag tyckte den var skönare att hålla i.

Resebloggaren Sandra är dock en Olympus-användare och säger så här om sitt val av kamera:

“Jag har en Olympus OM-D E-M10 Mark III som jag gillar skarp. Jag ville ha en kompakt systemkamera med hög kvalitet. Läste ett antal tester och valde den. Den är så pass ny så jag skulle köpa samma igen.”

Här hittar du olika kameror från Olympus!

Panasonic & Lumix

Rania, som ovan är Nikon-användare, är också ägare till en Panasonic Lumix GX8 (motsvarar ungefär den här idag, en vassare modell än vad jag har) och säger faktiskt att “Funderar på att lämna Nikon bakom mig nu och bara köra Panasonic eftersom de nu släppt två fullformatskameror.” Rania berättar också att hon först blev nyfiken på just Panasonic för att deras kameror är bra för att filma.

De här kan därför också passa bra för att vlogga.

Jag valde min Lumix, en sån här modell, för att jag vill ha en så liten kamera som möjligt men som ändå var en systemkamera och gick att byta objektiv på. För mig var det inte viktigt att det fanns en sökare. När jag testade Lumix i butik gillade jag hur den kändes i handen. Så därför körde jag på den.

Här kan du läsa mer om vad jag gillar med min Lumix GF7. 

Fujifilm

Det här är ett märke som jag vet är populärt hos bland annat många resebloggar. De gör bra kameror som dessutom har en skön och retro känsla, t.ex. detaljerna med manuella rattar.

Som jag uppfattat det är Fujifilms kameror riktigt bra, t.ex. snäppet vassare än vissa andra märken, men då ligger de också i en lite högre prisklass.

En kamera från Fujifilm in action.

Sony

Är också ett populärt märke och som jag förstått det särskilt bland de mindre modellerna som är praktiska att ta med sig.

Det viktigaste rådet när du köper en kamera

Min bror poängterade också att, “jag tror att det viktigaste rådet någonsin är att det inte hänger på kameran.”

Så, visst, olika kameramärken och modeller har sina för- och nackdelar. Men om du vill ta bra bilder, då handlar det om att lära känna din kamera, öva, läsa på om fotografering och fota fota fota. Bra bilder kan man till och med ta med en mobil. Men för bättre kvalité på bilderna och för att uppnå olika typer av effekter kan förstås en bättre kamera och olika sorters objektiv vara till stor hjälp.

Läs mer om foto i min blogg: 

Därför borde du gå en fotokurs
Vad tyckte jag om den ettåriga fotokursen på distans?

FÖLJ:

8 svar

 1. Älskar detta inlägg – så bra tips!

  Håller helt med dig om att det inte är kameran som tar bra bilder och att du faktiskt kan få till riktigt, riktigt bra bilder oavsett vilken kamera du än använder dig av. I mitt senaste inlägg (http://fridabjorkroth.com/fototips/) skrev jag om mina allra bästa fototips som inte har med kameran att göra, utan hur du med små och framförallt enkla medel kan bli bättre bakom kameran för att ta bättre bilder.

  1. Tack Frida! Dina fototips var suveräna, vissa saker är så simpla men ändå lätta att glömma – som att använda ögonen ;)

 2. Håller verkligen med, jag har en (nu gammal) canon 1000D som jag i princcip inte alls använder till mycket längre eftersom min telefon numera är precis lika bra som canon kameran.

  1. Jaa precis, lika bra för det syftet man har liksom. Man behöver ju kanske inte perfekt högupplösta bilder till vardags ;)

 3. Ett bra inlägg om en nog så intressant och omdiskuterad grej som kameran. Så sant som sagt, det kommer i högsta grad an på piloten om bilden blir bra eller dålig. En duktig fotograf kan med nästan vilken kamera som helst ta en intressant bild medan en proffskamera ingalunda är en garanti för en lyckad bild. Jag kör annars med en Canon systemkamera som jag är mycket nöjd med men den är många gånger tung att släpa med sig. Därför inhandlade jag en enkom bloggkamera för inte så länge sedan. Det blev en Sony RX100M3. Liten och nätt, tar bra bilder och mycket fina videos. Vinklingsbar skärm och elektronisk sökare som är förvånansvärt bra. Och tar naturligtvis också RAW, ett absolut måste. Och det bästa, den är nästan alltid med. Skaffade också en bältesväska så den är inte alls i vägen.

  Jag håller fortfarande på att smälta ditt senaste inlägg om SEO och podden strax innan i samma ämne. Mycket bra!

  1. Tack! Och jaa, visst är det intressant? Just det där att en proffskamera inte ger några garantier… :)

   Kul att höra att du också är nöjd med en mindre variant. När blir det att du använder den större kameran istället för din Sony?

   Och ja jag förstår att det är en del att ta in och kräver några veckor att bearbeta, hehe. Men fint att du gillar att läsa om det!

   1. Min systemkamera, som väger 1,7 kg med mitt favoritobjektiv (Sonyn väger 263 gr), använder jag när jag beger mig ut på speciella fotosafaris. Dvs när jag enkom är ute för att få bästa möjliga bilder med rätt ljus, rätta förhållanden eller speciella tillfällen. Då kan också stativet åka med. Den kan också finnas med på resor men då bör det finnas möjlighet att ställa ifrån sig den på t.ex. ett hotellrum eller i bilen. Åker jag däremot till Umeå på en vanlig dagskryssning får den stanna hemma. Det är för tungt att ha den på axeln en hel dag med råge. Man har väl blitt lite bekväm ;-)

    1. Det är ju det – skaffar man en mindre kamera som är bra blir man nog snabbt bekväm. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.