Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Varför kreativa människor gärna multitaskar

Ni vet när man läser eller hör om något som får en att liksom “wow – det här handlar ju om mig”. Till exempel något som förklarar ens personlighet och får en att inse varför man är som är, eller varför man gör eller tänker vissa saker.

En sån känsla uppstod när jag såg på det här TED talket med Tim Harford: A powerful way to unleash your natural creativity.

Han pratar om det här med att multitaska, men inte i den bemärkelsen att du typ kör bil och smsar samtidigt. Utan snarare att du jobbar på flera projekt samtidigt, eller kanske inom ganska olika områden. Sen ger han flera exempel på framgångsrika personer (okej, ganska extrema exempel, men ändå) som inte alls varit nischade på bara en enda sak, utan pysslat med flera olika grejer, och ändå lyckats med dem. Att de olika projekten istället för att tävla mot varandra eller stjäla tid från varandra, i själva verket har supportrat varandra.

Hur jag kan se på det i mitt egna liv är t.ex. varför jag trivs som egenföretagare med olika projekt. Om jag blir inspirerad en lördag kan jag bara sätta mig ner och jobba en timma – jag är inte låst till kontorstiderna. De bästa idéerna kommer dessutom liksom alltid i duschen, på ett flygplan, eller i en bil på en roadtrip genom Balkan mitt under semestern. Och när man fastnar, inte kan lösa ett problem eller har slut på idéer – är det bara att göra något annat.

Det är en av anledningar till varför jag gillar att jobba hemifrån. Jag kan pausa jobbet med att tvätta, städa, ta en promenad, gå till gymmet, ta en powernap, meditera – whatever.

För att ge ytterligare ett exempel är hur jag jobbar med bloggen. Jag skriver väldigt sällan klart ett blogginlägg på en gång, utan jag jobbar på flera samtidigt. Medan jag skriver på ett kan jag få en idé om ett annat och påbörjar då det.

Tim Harford menar att multitasking är bra, om man gör det i slow motion!

Det lustiga var att precis när jag sett klart på videon i söndagskväll så kom min kille ut ur bastun och var så glad över att han äntligen snart skulle vara klar med sin (andra) masteruppsats. Men utöver att ha skrivit den under en längre tid (och att ha jobbat heltid) har han också ett företag med sina vänner, lagar mat flera timmar i veckan, jobbar på ännu en idé, pluggar svenska och tyska, tränar inför halvmaraton, och börjar göra om/fixa något här hemma så fort han får chansen. Så jag sa till honom, du måste se på det här.

Och visst är det häftigt hur vi människor fungerar olika? Vad som är bästa lösningen för mig är ju nödvändigtvis inte bästa lösningen för dig. Ganska bra att komma ihåg bland alla tips och råd från diverse framgångsrika människor som tenderar att flöda runt i bloggar och sociala medier.

FÖLJ:

8 svar

  1. Ja det där var SÅ intressant och går liksom tvärt emot det jag trott och tänkt om skrivandet. Jag har alltid trott att det är “dåligt” att jag har så många skrivprojekt och borde fokusera mer (vilket jag sen också gjort), men det har ju lett till att det blir tråkigt! Är ju roligare att hoppa mellan olika projekt.

    Och så går ju hela mitt jobb och liv ut på att hoppa mellan olika projekt, hehe.

  2. Wow! Så inspirerad av din text och det är ju det roligaste, när man kan multitaska utan överhängande måsten. Måste se denna Ted talk. Tack för ett jättebra tips!

  3. Jag funkar exakt så. Kan sitta i ett möte när lösningen om det vi pratade på mötet timmen innan kommer (måste då skynda mig skriva ner tillräckligt för att kunna komma ihåg och ta vid sen). De bästa bloggposterna kommer som blixtrar som exploderar ut – men kan behöva gro parallellt med sju andra. Flow föder flow för mig. De lugna stunderna handlar om att paketera flowet sedan tidigare.

    1. Gud ja, känner igen de där blixtrarna. Ofta när jag skriver på ett inlägg kommer en idé för ett annat upp också ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.