Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Varför jag inte läser några nyheter

Jag känner mig ganska extremt nonchalant när jag yttrar att jag inte läser några nyheter. Ser framför mig hur hela världen liksom skakar på huvudet och får avsky i blicken. Men det är sanningen. Det var Peppe som slängde ut frågan i sin blogg: vad struntar ni i att göra? Och mitt svar på den frågan var detta:

– Att laga mat, skulle levt på mackor och yoghurt om inte min älskade kille lagade all mat hemma.
– Ibland i att städa (ända tills det kommer besök hem, då vill jag att det ska vara städat!!)
– Att sminka mig sedan 2013 (ibland lite ögonbryn, ibland lite mascara, eller läppstift).
– Att läsa nyheter.

Peppe blev nyfiken på den sista punkten och bad mig utveckla. Så, vad finns det då att säga om detta?

När jag bodde i Sverige lyssnade jag ofta på P3 när jag var hemma och brukade se på Nyhetsmorgon. Men sen tog jag mig utomlands och vad som hände hemma i Sverige-bubblan kändes plötsligt ganska ointressant. Dessutom hade jag varken radio eller tv när jag bodde den första tiden utomlands, så blev helt enkelt van utan det.

I och med att jag inte lever som någon eremit tycker jag att många nyheter når mig ändå. De nyheter som är värda att bry sig om. Jag hänger ju på internet, bland bloggar, följer lite av en slump vissa nyhetssajter och lyssnar emellanåt på poddar som tar upp nyheter. Människor i ens omgivning tar också upp viktiga saker ibland. Jag förlitar mig helt enkelt på sånt. Och tv:n hemma står ofta på med nyheter på finska.

En annan orsak till att jag faktiskt gärna undviker att läsa/se på nyheter är att jag är känslig. Det räcker med att se en bild eller video på krig/soldater/vapen för att jag ska drömma mardrömmar nästa natt. Jag tycker helt enkelt att det är otroligt jobbigt att ta in världens alla hemskheter. Dessutom tror jag inte att världen blir en bättre plats bara för att vi matas med allt fruktansvärt som sker hela tiden. Jag vet nog inte heller vad som är en bättre lösning. Världen är omöjlig att förstå sig på, den ligger liksom bortom mitt förstånd.

Vad är din syn på saken?

Läser du nyheterna? Och är jag orimligt nonchalant? 

FÖLJ:

34 svar

 1. Äääääälskar GP och läser den om jag kommer åt den hos mamma på helgerna… MEN det är enda undantaget. När jag fick barn insåg jag hur dåligt jag mådde av nyheter och slutade läsa. Omvärlden skrämmer mig bara. Många chockas ”oj, en lärare som inte läser nyheter…” Well, jag är inte SO-lärare och inte heller eremit som du säger så… mycket vet man ändå. Det räcker. :)

  1. Ja det verkar helt klart finnas lite delade åsikter här bland kommentarerna. ;) Tycker också det är mysigt att läsa papperstidning hemma hos mamma och pappa.

 2. Hej! Jag har nyligen hittat till din blogg och är så glad för det, oj så mycket intressant det finns att läsa om man är intresserad av livet utomlands! Jag har bläddrat runt i arkiven och läst såååå mycket haha :) Men jag har en helt annan fråga som jag skulle vara jätteglad om du ville svara på. Jag och min kille ska åka till Helsingfors över midsommar, fredag-måndag. Vi har en tradition att vi gör en weekendresa till en ny stad varje midsommar, då vi aldrig har firat särskilt mycket här hemma. Vi såg ett program om Helsingfors på tv och blev jättesugna på att åka dit – sagt och gjort – nu har vi bokat resan! MEN, vi glömde liksom bort att man firar midsommar även i Finland, och att allt antagligen är stängt då i alla fall midsommardagen är helgdag? Så, min fråga är, har du några tips på vad vi kan göra en midsommarhelg i Helsingfors? Vi hade tänk besöka tempelplatsens kyrka, design district, kanske något utflyktsmål och trevliga restauranger. Gissar att kanske allt är stängt på midsommarafton och midsommardagen? Har du något tips på vad vi kan hitta på i så fall? Jäääättetack om du vill hjälpa oss :)

  1. Åh hej Agnes, tack så mycket – vad glad jag blev av din kommentar! Och kul att du frågar om Helsingfors över midsommar. För det första, VÄLKOMNA HIT! Trevligt att ni tar er till den här sidan av världen ;) Sen så kommer vi faktiskt släppa ett avsnitt av Faraway Finland-podden dagen innan midsommar som handlar om just midsommar i Finland, men där nämner vi också att det ofta är lite tystare i staden denna helg, hehe.

   Jag hittade faktiskt några tips här som verkar bra: https://www.hel.fi/uutiset/sv/kaupunginkanslia/midsommar-i-helsingfors – och frågade bland bekanta och fick Fölisön rekommenderat. Det är en ganska mysig skogsö som i övrigt är värt ett besök så de kan ni kika på. Eller se om det går någon kryssning i skärgården?

   Jag ska hålla ögonen öppna ifall jag ser något mer speciellt som händer under den helgen :)

   1. Tack så mycket för dina tips! Fölisön ska jag kika närmare på, verkar fint. Bra idé med skärgården också, vi tänkte försöka ta oss till Sveaborg med. Jag ser jättemycket fram emot resan, har aldrig varit i Finland (eller “den sidan av världen”;)). Blev bara lite nervös när jag insåg att det var midsommarhelg, och därmed inte som en vanlig helg i Helsingfors. Jag gillar att vara förberedd och ha lite olika planer, och då är det så skönt om man kan få lite olika tips från nån som har koll.

    Ska lyssna på avsnittet av podden när det kommer ut! :)

 3. Jag gör precis som du Jennifer med undantag för sportdelen BT, lokaltidningen och ibland sportbladet :) blir helt deppig av allt negativt som det skrivs om i tidningen och är det något jag verkligen behöver veta får jag reda på det ändå. Oftast är det pappa som påminner om artiklar jag bör läsa i morgontidningen och då gör jag det på lunchrasten då vi har tidningen på jobb.

  1. Pappa brukar också hinta om nyheter till mig. Måste kanske hitta en nyhetskälla som är mer saklig och sammanfattande utan att fokusera på för mycket hemskt.

 4. Jag är likadan när det kommer till att (inte) läsa nyheter. Jag är så less på att allt som rapporteras antingen är om krig och misär (precis som du är jag en känslig själ och påverkas starkt av det), kändisskvaller, eller triviala i-landsproblem. Däremot läser jag med jämna mellanrum franska och sydafrikanska nyhetsmedier för att hänga med lite vad som händer i mina forna hemländer, och så läser jag ibland tidningen Metro på bussen.
  Jag hänger med på andra sätt vad som händer här men tyvärr stör jag mig mest på att journalisterna inte kan stava eller korrekturläser sina artiklar. Eller inte kan skilja på “de” eller “dem”. Gaah, blir galen! Haha!

  Btw. Jag städar inte heller förrän jag får besök ;)

  1. Bra städ-regel, och bra anledning att bjuda över någon… ;)

   Läser du franska nyheter på franska? Kunde inte låta bli att gå in och läsa på finlandssvenska sajten HBL nu efter din kommentar. Kanske jag bara borde börja prenumerera, haha.

 5. Jag tycker att jag har ett mänskligt ansvar att veta vad som händer i världen. Jag står inte ut med att jag om 30 år står som ett fån och säger “men jag visste inget” när/om saker går åt helvete. Jag är åxå rädd för att jag bara får veta saker som passar min filterbubbla om jag inte själv aktivt tar reda på saker och lyssnar/läser nyheter.

  Kändisskvaller har jag dock lagt ner helt :) INTE intresserad. Läser rätt få bloggar tex.

  1. Hm, intressant. Kommentarerna till det här inlägget har helt klart fått mig att fundera lite. Vilka nyheter läser och lyssnar du på?
   Och ja, kändisskvaller tycker jag också är extremt ointressant – men bloggvärlden följer jag till viss mån ;)

   1. Dagens Nyheter läser jag på jobbet och så lyssnar jag på radions nyhetssändningar, försöker åxå läsa lite utländsk media, och lyssnar på USApodden.

    1. Spanade in USApodden, en timmas avsnitt :O Och den som Peppe tipsade om, Pod Save America, var lika lång. Kanske skulle ge det en chans, tillsammans med en långpromenad.

     1. det är väl jättebra för morgonpromenaderna, hinner du inte hela kan du antingen dela upp den på två dagar eller så kan du tänka att du åtminstone har lite koll!

 6. Jag läser nyheter dagligen, men förstår också folk som inte alls läser pga känslighet (till exempel min syster). Däremot tycker jag det är viktigt att också läsa och hänga med för att inte hamna i någon slags bubbla där man kan leva och välja att inte se viktiga/hemska världsnyheter. Jag tror starkt på att inte vara för blåögd men samtidigt so du skriver så lär man ju nog få se allting via sociala medier/bloggar osv :)

 7. Jag tittar ALDRIG på nyheterna längre, eller läser självmant. Främst för att det bara ger mig negativitet då de mer sällan än ofta tar upp något bra som händer i världen. Samt att mycket som sägs är alltid till överdrift så allt blir fördrivet. Är hellre oinformerad än felinformerad. Bra så :)

  1. Jaa, funderar dock nu på om jag kan hitta någon typ av optimal nyhetskälla som jag kan följa lite smått. Fick lite dåligt samvete efter det här inlägget och alla kommentarer… :O

 8. Jag läser nyheterna från Sverige ibland, men oftast blir det att jag läser NYT, Washingtonpost, eller Huffington post. Här i USA så känns det ofta olustigt att höra alla nyheter om Trump, det liksom kryper i kroppen och man blir så upprörd men det finns inget man kan göra, förutom att försöka skapa en bättre värld. Vi lyssnar även på NPR nästan varje morgon och får ganska mycket nyheter serverade på bordet. Svenska nyheter hamnar lite efter, och i ärlighetens namn så är ju så oinsatt på det mesta som händer i Sverige att det nästan är pinsamt. Skärpning där tror jag!

  Sedan tycker jag att det är vikitgt att vi vet vad som försigår i världen, att vi vet vilka krig som pågår, eller etnisk rensing som i Myanmar, vilket för övrigt har varit väldigt lamt på nyhetsfronten och kan inte minnas att jag läst någonting om det i svenska tidningar, men kan ju ha missat. Sådan information är ju läskig och skrämmande, men minst lika viktig. Men precis som Hans Rosling alltid sa så väljer ju media att visa allt dåligt i världen, och det är sällan som alla positiva händelser faktiskt kommer ut i media. Det måste vi bli bättre på att dela, alla positiva händelser. För som människa så vill man ju inte bara höra om krig och misär.

  1. Tack för din kommentar Ann! Och kan tänka mig att det är lite svårt att hålla koll på svenska medier också utomlands, och så långt borta känns det ju plötsligt inte längre lika aktuellt.

 9. haha, som journalist och statsvetare gick jag orimligt mycket igång nu. vill ropa att det är ens demokratiska plikt att ha koll på samhället. hur vet du vem du ska rösta på i val om du inte konsumerar nyheter? eller förstår kulturen/den politiska situationen i ett land du reser till? alltså jag fattar att man inte läser Aftonbladet eller Iltasanomat som bara är sensationsnyheter, men kanske lyssna på aktualitetspoddar för att förstå världen bättre? Jaja, kanske jag bara är yrkesskadad och borde ta och lugna ner mig lite.

  1. Jag brukar ju lyssna på er podd – så helt lost är jag kanske inte… ;) Men signade upp för The Skimm nu, ska se om det är ett passande format. Ska kika på poddarna du tipsade om också.

 10. Tycker också det är lite av en plikt att hänga med i världen. Vet folk som är lite i sin egna bubbla och strålar ut att de inte riktigt bryr sig om något annat än sig själv. Kan förstå att man inte följer med exakt allt, jag är också känslig och blir lätt påverkad av vissa saker, men tror ändå det är viktigt att man ens följer med någonting. Jag skulle nog känna mig väldigt dum och oallmänbildad om jag inte följde med nyheterna. Men kanske det bara är jag.

  1. Nej att helt och hållet avskärma sig från verkligheten, det tror inte jag heller är hälsosamt.

   1. Jag har Yles app Nyhetskollen, därifrån får jag en stor del av mina nyheter. Man kan sortera vad man vill ha i sitt flöde också så att det anpassas enligt egna intressen. Finns säkert något liknande för rikssvenska medier om du hellre är intresserad av det :)

 11. Jag tycker det är min plikt att hänga med men jag är kulturgeograf. Som Peppe sa vet man ju inte vad man ska rösta på eller om det är Stockholm eller Bryssel som påverkar en viss fråga till det bättre eller sämre annars. Man måste inte titta på en massa inslag om krig och elände, även jag har dragit ner på det men man måste veta att de försiggår. Det är annars väldigt lätt att glömma orsakssamband och till exempel bli arg på saker som händer på hemmaplan utan att se att det har att göra med vattenbrist, snedfördelningar, globaliseringen eller vad det nu kan vara. Man får lätt en svart eller vit syn på världen utan nyheter och vattnet kan bli grumligt. Svårt att förklara samband för icke pålästa vänner…

  Dock retar jag mig till vansinne på språket i både tidningar och TV idag men framhärdar ändå. För mig är det dessutom superviktigt för familjen att hänga med i Brexit (där rapporterar just svensk media bara hälften så det gäller att läsa brittisk eller NY Times som skriver bra om det).

  1. Tack för din kommentar! Och ja jag pratar en del med min bror och min pappa som bägge är väldigt pålästa.

   Vilka svenska medier brukar du följa?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.