Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Varför flyttar man utomlands?

För mig hade det alltid funnits som en dröm – att flytta. Jag ville flytta från Gällivare och jag visste att jag ville se mer av världen. När min chans kom, när jag tog studenten och plötsligt hade världen framför mina fötter – då tog jag den. Jag hittade ett program på universitet som inte bara skulle ge mig en kandidatexamen i företagsekonomi, utan också två terminer i andra länder. Det var den perfekta möjligheten, att plugga och uppleva världen samtidigt. Jag sökte in den sista ansökningsdagen och kom in. I augusti gick flyttbilen (min pappa och jag) ner till Jönköping.

Men varför flytta utomlands och bosätta sig i ett annat land?

Att bo utomlands under kortare perioder, så som man gör under en utbytestermin när man pluggar, det är ju inte riktigt som att sälja allt man har hemma och bege sig iväg för gott. Men vad det gjorde med mig var att det gav mersmak. Jag visste efter Kanada och Nya Zeeland att jag ville ha mer. Så därför, när jobberbjudandet kom den där våren, sista terminen i Jönköping – så tog jag det. Jag tackade ja till att åka till Indien. Jag gjorde mig av med mitt boende i Sverige, packade in ett gäng flyttlådor hemma hos min moster och reste iväg med en väska på 23 kg.

varför flytta utomlands

Spring break under utlandsterminen i Kanda: på Kuba, februari 2012. 

varför flytta utomlands

Indien, augusti 2013 – på en roadtrip till Pondicherry och här på besök i Auroville.


Jag flyttade utomlands för att jag var nyfiken, ville lära känna nya kulturer och få upplevelser för livet. Och så tänkte jag att det nog kunde väga lika tungt på ett cv som om jag istället skulle ha läst en master.

Varför flyttade jag till Finland? 

Ja, det var ju kanske inte riktigt av samma anledningar. Finland hade ärligt talat aldrig lockat mig, men så kom ju den där kärleken in i livet – och vad gör man inte? Just det här är också något vi kommer prata mer om i kommande avsnitt av vår nya podcast: Livet utomlands.

Livet utomlands: #1 Varför flyttar man utomlands?

Just det här ämnet, om anledningarna till att flytta utomlands, är faktiskt något vi diskuterar i poddens första avsnitt: Varför flyttar man utomlands? Kanske är du nyfiken på vad det är som driver oss till att vilja flytta utomlands – eller så behöver du själv pepp och inspiration för att ta dig iväg!

Lyssna på avsnittet här ovan.


Du som också bott eller bor utomlands – varför flyttade du?

FÖLJ:

13 svar

 1. Kärleken såklart. När jag och min pojkvän hade vart tillsammans i 1,5 år flyttade han till London för att plugga. Ett år senare flyttade jag dit. Nu är vi tillbaka i Sverige och varit tillsammans i åtta år.

  1. Åh, vilken fin story – att ni klarade ett tag på distans och även bott ihop utomlands. Är ni hemma i Sverige för att stanna där eller är ni öppna för att bo utomlands igen senare? :)

   1. För att stanna. Nu har vi barn och vi vill va nära våra familjer. Alla bor i samma stad så det är perfekt 😀

 2. Första gången jag flyttade utomlands var av ungefär samma anledning som för dig. Dessutom så hade jag varit i Frankrike och Paris några gånger med min mamma (hon pratar franska och har vänner där), vilket gjorde att mitt intresse för att flytta dit växte. Sedan har jag aldrig riktigt känt mig helt hemma i Sverige om jag ska vara ärlig.
  När det tog slut mellan mig och min första riktiga pojkvän, samt att jag förlorade mitt jobb ett halvår senare pga finanskrisen så bestämde jag mig för att flytta. Packade ihop min lägenhet på två veckor :)
  Andra gången jag flyttade utomlands (till Kapstaden då) var för att jag saknade att bo utomlands, haha!

  1. Nej men vad kul att din mamma pratar franska, det och besöken där – då förstår jag var ditt intresse kommer ifrån ;)

   Bra anledningar som fått iväg dig! Tror du att det finns en chans att det kommer blir fler år utomlands i framtiden?

  1. Aaalltså, kan man bara tänka mig vad förväntansfull du måste vara – ser fram emot att följa dig där borta! :)

 3. Jag tankte ratt likt dig, det var verkligen viktigt for mig att aka utomlands. Redan under hogstadiet var jag aktiv i Nordenforeningen for att pa sa vis kunna gora ungdomsutbyten och under gymnasiet hade jag sommarjobb bade i Tyskland och USA. Tog mitt osterbottniska pick och pack och for till Sverige for att studera och under de fyra aren var jag utomlands 1.5 ar. Motte karleken och drog till USA for att studera mera och dar blev det manga flyttar till olika storstader pga min mans jobb. Da nasta flytt blev aktuell stod det mellan Kalifornien och London men da ville jag narmare mina foraldrar (vi hade ju tva sma barn vid det har laget) och aven om vi forst bara sag London som ett mellanstopp pa vag till Asien sa kandes London ratt och vi var ocksa valdigt trotta pa att flytta omkring sa har stannar vi nog ett tag :)

  1. Nu undrar jag ju – var är din blogg? ;) Det låter som att det hade varit kul att följa dig på dessa äventyr. Vilken spännande bakgrund!
   Kommer ni fortsätta till Asien i framtiden eller är ni i London för att stanna nu? :)

   1. Haha na nan blogg ar jag nog inte intresserad av att uppratthalla… forstar ju att det ligger mycket jobb bakom och liver ar fullt som det ar :) Daremot har jag en massa reseanekdoter som jag skrivit under flertalet ar och en massa resor men tror nog att de ocksa bara blir sparade sa att barnen i framtiden ska fa lasa :)

 4. Ser mig själv som lite av en flykting ifrån Sverige faktiskt. Har bott på Malta sedan 2015 och har inga planer på att flytta härifrån än på länge. Det som fick bägaren att rinna över var när jag under samma år fick se alla dåliga sidor av svenska systemet. Blev av med nästan 50 000 jag skulle fått i skadestånd för epilepsi under några år, på grund av att jag och min läkare hade olika åsikter om vad som är bruk och missbruk. Mitt argument var “Köper du godis till helgen behöver inte det betyda att du är socker beroende, alla som tar sig några öl till helgen är inte alkoholister, tar du en shopping runda nån gång behöver inte det betyda att du är en shopoholic, du hör ju själv hur dumt det tänket låter.” Hon skrev då om min diagnos till missbrukare istället för lida av panik ångest, så vården kan jag aldrig vända mig till igen nu. Blev sen påhoppad och iväg släpad av 4 poliser för att frågat vad dom tog min kompis för. Blev av med körkortet och förlorade jobbet och mitt boende på grund av det övergreppet. Sen när jag vände mig till alfa-kassan för stöd fick jag först 3 månader utan pengar alls, sen knappt 4 000 i månaden, även fast jag tjänat i snitt över 12 000 det senaste året. Så efter det så tänkte jag “Bostadslös, arbetslös och förtryckt i jantelagens mecca, är det en framtid jag vill vara med om?” Ganska lätt att svara på den frågan.

  Det var många anledningar att jag valde Malta. Skatteparadis, Det finns mer jobb för svenskar här än vad det gör i sverige, ingen här har hört talas om bostadskö, avslappnade och vänliga människor som uppskattar att människor är olika. Malta är också lite av en cowboy state gemfört med sverige vilket jag trivs mycket bättre med. Här är det inte så noga, ordet paragrafryttare finns heller inte med i ordboken här. Tvärtom. “Egentligen hade du behövt det här pappret.. Men, aja inga problem”. Det är som folk här hjälper varran att komma undan storebror till skillnad från vår svenska “ska jag va tvungen ska alla andra också va tvugna” attityd som rör precis allt i sverige. “Har du mössa inomhus? Det fick inte jag ha, och jag lyssnade. Nu ska jag dryga mig tills du slutar annars blir vi ovänner”. “Parkerar du på gatan när du postar ett brev? Nu blir det onda ögat och ett par tut”. “Du måste tycka, tänka och se ut som alla andra, annars får du alla som gör som man ska emot dig”. Sverige är helt otroligt på det sättet. Absolut största anledningen att jag flydde är svenska attityden.

  Har det bra mycket bättre nu. Tjänar bättre, bor finare, är gladare och känner mig friare. Ingen ångest, inga sömnproblem och ingen som är otrevlig för att man vill vara sig själv. Life is finally good :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.