Jennifer sandström

Valborg på finska – så firas vappen i Helsingfors

valborg i Finland

Jag har nu firat 4 valborgshelger i Finland och ingen har varit den andra lik. Det här året inföll dessutom vappen på en måndag och 1:a maj råkade bli regnig, så det blev inte en lika sen natt som det brukar bli (pga. lördagens fest som varade till soluppgång) och det blev faktiskt ingen picknick alls för mig på tisdagen (skäms Jennifer, skäms!) Men ändå måste jag säga att vappen i Finland är så mycket bättre än valborg i Sverige. Jag gillar traditionerna och stämningen som staden och landet bjuder på.

Valborg på finska – hur firar man vappen i Helsingfors?

I och med Faraway Finland så har vi såklart gjort veckans avsnitt på just temat valborg. Så varsågoda, här är en video med lite snaps från Helsingfors centrum tillsammans med Malin som förhör mig på frågor om valborg.

Och såklart, ett tjugo minuter långt poddavsnitt där vi gå in på detaljerna kring den finska vappen. Lyssna på det här:

I Finland heter det vappen och firas lika mycket den 1:a maj som den sista april. Jennifer påstår att det är Finlands absolut bästa högtid och Malin hypar gärna dessa dagar, men inte alla håller med. Vilka valborgs-traditioner har man här? Och hur blev vappen 2018 för Malin och Jennifer egentligen? Du får höra på både förberedelserna innan och känslorna efteråt.

Malin som förbereder med serpentiner och bubbel.

Jasmin är alltid pepp på vappen.

Hatten på Havis Amanda!

Har du hunnit lyssna på något avsnitt av podden ännu? I så fall får du jättegärna komma med feedback. Och ja, jag veeet att ljudet tyvärr inte alls är optimalt. Jag får lite ont i öronen, men vi jobbar på att förbättra det. Den här gången har vi i alla fall en äkta mikrofon – förra podcasten jag och Sandra gjorde hade vi endast iphone-lurar.

Har ni några önskemål på framtida avsnitt får ni givetvis också höra av er! ♥

FÖLJ:

11 svar

  1. Kul att du gillade den – tack!! Vi ska bara jobba lite på att förbättra ljudet ;) <3

  1. Ja i Sverige är det kanske mest för studenter och ungdomar… eller barnfamiljer som går och ser på majbrasor! :)

 1. Gillar verkligen era videos och hela ert sätt att jobba er fram i Instagram! You go girls! Verkar så professionellt, så där kan ni er grej :)

  1. Alltså åh, både jag och Malin blir superglada av att höra det. TACK! Professionella vet jag inte, hehe. Ljudet kan bli lite bättre i podden – men Malin är i alla fall himla duktig på att klippa videos, något som jag inte lärt mig ännu ;)

   1. Ja, ljud kan man alltid bättra men just hur ni marknadsför er podcast och hur ni modererar farawayfinland på instagram är så bra och känns proffsigt! Skulle också vilja lära mig det haha :)

    1. Men tack – det värmer!! :) Kanske två hjärnor ihop är klokare än en? ;)

  1. Åhhh men vad bra att du sa Åsa, tack – ska fixa och lägga till den där!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.