Jennifer sandström

Vad kan man göra utomlands?

Vi diskuterade i det tidigare inlägget om att flytta utomlands vad definitionen för att “bo utomlands” egentligen är. Visst kan det kännas lite fånigt att man efter fyra månader säger sig ha bott i ett land? Men jag tycker inte vi behöver lägga så stor vikt vid orden och definitionerna. Läsarfrågan uppfattade jag som tips och inspiration för hur man kan ta sig till ett annat land om man vill upptäcka en annan kultur – och inte bara “resa” eller plugga.

citat om att resa

Om man bara vill resa är ens budget avgörande för hur länge man kan vara borta. Och om man faktiskt vill “BO utomlands” ett längre tag (för mig är ett halvår fortfarande ganska lång tid), är det en god idé att ha någon form av sysselsättning att försörja sig på.

Mina första två halvår utomlands var när jag pluggade. När jag hittade ett program på högskolan i Jönköping som gav mig två utlandsterminer kände jag att det var perfekt – jag kunde kombinera plugg och resande! Det är en väg att gå – det är även ett enkelt sätt att komma iväg, man hittar lätt vänner och har en form av sysselsättning.

Om man vill bo utomlands – vad kan man jobba med?

Om jag inte hade pluggat hade jag viljat åka iväg som aupair, vilket jag tycker är en sjukt bra möjlighet för att få bo i ett annat land. Många gör även volontärarbete, men jag har för mig att man ofta betalar en del för det? Är du nyfiken på detta – leta upp en blogg som skriver om det och ställ frågor, det finns massor av sådant där ut!

Kan man inga fler språk är det en fördel om du åker till ett engelskspråkigt land. Populära platser som London och Barcelona erbjuder (som jag har förstått det) jobb på till exempel kundtjänster (kanske drygaste jobbet, men kan vara värt för en kortare tid). Gissar att man skulle kunna hitta bar/cafe-jobb även där? På NZ och i Australien kan man jobba i en bar, på ett café eller restaurang. det är också vanligt att man jobbar på det hostlet man bor för att få stanna gratis (inte heltid). Eller prova på livet på en farm i Australien!

Om du har pluggat skulle jag dock rekommendera att hitta ett internship – precis som jag gjorde i Indien och gör nu i Tyskland! Praktiker/traineeplatser bör man kunna hitta på olika platser runt om i världen, antingen för svenska företag eller företag som jobbar mot svenska marknaden – om man inte är helt bekväm på engelska det vill säga. Hur hittar du då dessa? Det stavas GOOGLE – företagen annonserar efter interns på många platser!

Visst är det lättare att ha jobbet ordnat innan du åker iväg, men på många platser (och särskilt om det är bar/café-jobb) kan det vara lätt att få jobbet väl på plats. Frågan, hur man gör rent praktiskt när det kommer till att hitta ett jobb utomlands, är liksom ganska bred för det beror ju helt på vart man ska eller vad man vill jobba med. Så Sandra – om du specificerar din fråga något kan jag gärna ge ytterligare svar :-)

chansa citat

Många av er kanske låter er hindras av de faktum att “men det gör ju ALLA”. Till exempel “flyttar” till Australien för ett tag – men det gör inte Australien mindre fantastiskt för det. Fundera på vad DU vill och låt inte andras val stoppa dig – det är din resa och du kommer ha ditt unika äventyr!

Precis som citatet ovan så är det alltid en risk – eller snarare chansning – man tar när man ger sig iväg. Du har ingen aning om hur det ska gå, precis som med livet i allmänhet, och är det inte det som är lite tjusningen i det hela?

FÖLJ:

5 svar

 1. Jag rekommenderar GVI! Global Vision International. De har jobb, internships och volontärarbete och lite mer. Att vara volontär med dem leder ofta till jobbmöjligheter dessutom. Det var dem jag åkte med till Mexico när jag bodde där, betalade en liten summa men fick tre dykcert med i det priset.

  1. Tack för tipset! Se, finns människor som du som sitter inne på massor med tips om man vill ge sig iväg :)

 2. Att berstämma mig för att resa är utan tvekan det ABSOLUT bästa beslutet jag fattat i mitt liv. Och då var jag otroligt velig och tveksam inför det, och var absolut inte någon ‘australien-entusiast’, men allt var magisk från dag 1. Work and travel-visum som ger möjlighet att jobba ett år utomlands finns ju också i NZ och Kanada.

 3. Tack Jennifer för att du svarar på min fråga på det här sättet. Blir sjukt djupgående och lärorikt! Jag har pluggat klart nu (språk/kommunikation), och gjorde en utlandstermin under studierna, men känner mig inte riktigt klar med att inte bo i Sverige, därav min fråga. Så himla skönt att få inspiration och tips från nån som ändå gjort det.

  Jag skulle gärna bo i alla fall 3 månader eller 1 år någon annanstans för att känna att jag lever lite, men har SÅ svårt för tråkiga jobb och det känns så himla osäkert att jobba på typ ett kafé i ett främmande land där det säkert inte finns kollektivavtal. Eftersom det ändå är tämligen ovanligt med betalda internships i Sverige inom min bransch har jag inte tänkt på möjligheten. Internships skulle verkligen kunna vara värt att kolla upp för min del, så tack för det tipset!

  1. Så kände jag också när jag var klar, att jag ville prova på att vara utomlands ännu mer. Jättekul att du uppskattar det. Nu publicerade jag ett inlägg rörande pengafrågan också, https://jennifersandstrom.se/2014/04/08/hur-har-man-rada-att-resa-eller-flytta-utomlands/ ska bli intressant att se vad du tycker om det :)

   Det är sant, jag har ju aldrig provat det med café osv. Men ja, kolla på internship! Och i Sverige kan man hitta så kallade traineer som är betalda, vet inte hur det är inom ditt område. Men om du jobbat med språk/kommunikation borde du kunna hitta företag som behöver det för svenska marknader :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.