Jennifer sandström

10 vackra platser och parker i Göteborg på hösten

Jag tycker å ena sidan att hösten är lite vemodig, men kan å andra sidan känna att den är fruktansvärt vacker och att det nästan blir svårt att ta in. Eller så här: jag kan bli stressad över att jag inte hinner ta in den tillräckligt. Det känns som om hösten är den av alla våra säsonger som är kortast. Höstens primetime är inte jättelång. Ni vet den tiden, typ just nu om man ser på Göteborg i alla fall, då träden är som mest sprakande och balansen mellan löven som fortfarande hänger kvar på träden och de som ramlat ner är i perfekt symbios.

Därför är jag glad att jag i år både fått uppleva hösten i Uppsala och här i Göteborg. Två helger med härliga upplevelser bland höstfärgerna, i sällskap av vänner och familj.

Det slog mig också att det är mycket av och kring Göteborg som jag inte ännu upptäckt. Det finns några platser som ligger top of mind och längre än så sträcker sig inte kreativiteten. Så man går igenom centrum och dess förvisso vackra alléer, besöker Slottsskogen och, sen ser man inte så mycket mer.

För dig, som precis som jag, vill se något annat och något mer kommer därför här 10 tips på riktigt vackra höstplatser runt om i Göteborg.

10 vackra platser och parker i Göteborg under hösten

Här är de platser jag varit till och som är fina att besöka så här under hösten med massor av fina träd som skiftar i höstens alla färger och löv som blåser omkring:

* Skatås & Delsjön
* Änggårdsbergen
* Gunnebo slott
* Rådasjön naturreservat & Råda säteri
* Jonsereds trädgårdar & herrgård
* Nääs Fabriker
* Trädgårdsföreningen
* Kungsparken & Nya Allén
* Skansen kronan
* Slottsskogen

Och det som är bra med dessa natursköna platser är förstås att det inte bara är tjusigt och fint att se på, utan det gör också gott för välmåendet. Att vistas i naturen, i parker och bland skog och träd gör att man känner sig lugn, kanske blir mer kreativ och helt enkelt mår bättre! Ut och njut!

Här kommer mer information om alla ovan höstiga platser, parker och skogar i Göteborg:

* Skatås och Delsjön

Till Skatås har jag varit flera gånger för att spinga 5 km och träna på deras utegym. En stor skog som hänger ihop med Delsjöområdets naturreservat och erbjuder möjligheten att välja flera olika slingor om man vill gå eller springa en viss sträcka. Annars kan man också bara promenera iväg mot olika destinationer inom naturområdet.

Till exempel kan man gå till Härlanda tjärn som ligger nära eller lite längre bort till både Stora och Lilla Delsjön. Ett bra tips som min mamma rekommenderar är att ta sig till Bertilssons Stuga.

Apslätten är också fint om du inte vill gå så långt.

Det här är en bra utgångspunkt med stor parkering.

* Änggårdsbergen

Botaniska trädgårdar kan fortfarande vara trevliga att besöka på hösten – särskilt i år då en del blommor hängt kvar och varit fina ganska länge. Men ännu mer intressant är det naturreservat och berg som gömmer sig bakom Göteborgs botaniska trädgård: Änggårdsbergen.

Läs mer om min upplevelse av Änggårdsbergen naturreservat här.

* Gunnebo slott

Min moster bor inte långt härifrån så hit har jag varit flera gånger. Det är särskilt trevligt att komma ut hit hösttid, ta en fika inne på caféet, flanera runt slottet och gå ner till vattnet vid Rådasjön, som även är nästa tips!

* Rådasjön naturreservat & Råda säteri

Bredvid Gunnebo slott ligger Rådasjön och här börjar det naturreservat som leder oss hela vägen till andra sidan sjön och till Råda säteri. Att promenera från Gunnebo slott till Råda säteri tar drygt en timma. Du kan också gå runt hela sjön, tror det tar runt 3 timmar.

Råda säteri är värt ett besök för sin vackra plats där det finns både stall, en stor trädgård och gamla hus, precis vid sjön.

Här finns också ett trädgårdscafé.

Det charmiga stallet vid Råda säteri.

* Jonsereds trädgårdar & herrgård

Endast en kvart från Göteborgs centrum med bil eller tåg, ligger denna lilla samhällsidyll. När man rullar in i Jonsered är det plötsligt som om man befinner sig någon helt annanstans, långt bortom stadens brus. Här betar får och hästar och de hus som samsas längs smala gator är både ursöta gamla trähus och fina tegelbyggnader. Det är ett gammalt fabrikssamhälle.

Följer man vägen mot Jonsereds trädgårdar kommer man fram till den herrgård som idag ägs och används av Göteborgs universitet. Med utsikt över sjön Aspen åt ena hållet och den fina trädgården åt det andra är det en otroligt fin plats att besöka.

Är du fikasugen ska du givetvis kila in på trädgårdskaféet och ta något gott. Kolla öppettiderna här.

Herrgården där bruksortens högsta höns bott genom århundraden.
Det regnade ner massor av löv när vi var här.

* Nääs Fabriker

När du ändå tagit dig ut till Jonsered kan du faktiskt lika gärna fortsätta längs E20 mot Alingsås. För bara ytterligare en kvart bort hittar du Nääs Fabriker. Också ett samhälle där fabrikerna hägrat och som man idag gjort om till en snygg och trivsam plats med hotell, restaurang, café, butiker och kontorsutrymmen. Kom hit för en weekend, en middag, ett bad eller bara för att strosa runt bland fina höstfärger!

Läs mer om mitt besök på Nääs Fabriker här.

Men jag måste också tipsa om några mer ikoniska Göteborgsplatser som dessutom är väldigt lättillgängliga till och med till fots om du befinner dig i Göteborgs innerstad:

* Trädgårdsföreningen

Mitt i Göteborgs centrum finns ett stråk av grönområde och här hittar vi Trädgårdsföreningen. En tjusig park som sägs vara en av Europas mest välbevarade 1800-talsparker. Utestället Trädgår'n ligger i anslutning till parken om du skulle vara sugen på det.

På sommaren är Trädgårdsföreningen öppen varje dag från 07-20 och från och med oktober dagligen från 07-18.

Ett bonustips är såklart också att gå in i det vackra palmhuset (på bilden nedan) som även det har fri entré!

* Kungsparken & Nya allén

Slingan av grönområde fortsätter från Trädgårdsföreningen och sträcker sig västerut. Promenera längs med Nya Allén och gå genom Kungsparken. När du promenerar här hösttid är det omöjligt att inte vilja stanna och ta en bild – eller flera.

* Skansen Kronan

Skansen Kronan är en av Göteborgs bästa utkiksplatser och även en av mina favoritplatser, så därför är den ett givet tips på denna lista med fina höstplatser! Här kan du liksom spana över staden och dess höstfärger lite mer från ovan.

* Slottsskogen

En klassiker som alltid känns självklar både på sommaren och hösten. Här rör sig dock mycket folk och caféutbudet är kanske inte det bästa.

Tips: gå upp till det här utkikstornet inne i Slottsskogen.

Fler tips på fina höstparker i Göteborg

Egentligen behöver du bara öppna Google Maps, zooma ut och spana efter vilka grönområden som finns utplacerade på kartan. Därefter kan du kika närmare på olika punkter och se om det finns något spännande att upptäcka just där!

Några fler platser jag har spanat på och vill besöka vid tillfälle (kanske nästa höst) är följande: Sandsjöbacka naturreservat, Hisingsparken och Tjolöholms slott (som har en fin julmarknad under nov-dec). De ligger alla lite mer avlägset, men passar om de kanske bor närmare någon av områdena eller gärna gör en dagsutflykt!

Det går förresten att vandra hela vägen från Slottsskogen, via Botaniska Trädgården och Änggårdsbergen, ända bort till Sandsjöbacka naturreservat. Vandringsleden har fått namnet Tremilaparken.


Efter all denna höst och alla höstfärger jag både fått ta in och fotografera känner jag mig faktiskt ganska redo att gå vidare mot nästa årstid!

Kanske ett bra lifehack, att maximera upplevelserna av en säsong så pass mycket att man nästan tröttnar?

FÖLJ:

8 svar

  1. Så fint Göterborg verkar vara! Jag har verkligen inte haft någon uppfattning om staden alls tidigare, men nu blev man riktigt sugen på att åka dit istället för t.ex Stockholm dit man alltid åker hehe. :)

    1. Åh är det sant? Kul att kunna förmedla den känslan. Göteborg är magiskt! Och människorna här så härliga ☺️

  2. So now I’m filled with thoughts of crisp air, colorful trees and a warm cider. I LOVE autumn! I love Europe. And this is a fabulous, diverse list of beautiful places and parks in Gothenburg that I will love to visit.

    1. I’m happy to hear that you found this post inspiring! Göteborg is a great city and these are some of the best and most beautiful places and parks to visit in autumn. Have you ever been to Sweden? :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.