Jennifer sandström

Titanic – The Exhibition

Åh. Att få kastas rakt in i en värld av Titanic, från idéen till fartyget, hur det sjösattes, såg ut, personerna som var ombord, till dess tragiska öde. Jag var där idag, på Titanic The Exhibition, tillsammans med min kompis Julia (så längesen vi sågs, fint att få träffa henne!) och vi gick tysta igenom hela utställningen med audio-guiden i öronen.

Så för att ge en liten recension av utställningen: En timma och tjugo minuter lång är den om man lyssnar igenom hela i ett sträck. Endast vid ett fåtal gånger pausade jag för att hinna läsa ikapp bland de brev, anteckningar och föremål som fanns placerade i små montrar.

Älskade hur utställningen var utformad – lätt att bli totalt uppslukad av historien. Audio-guiden ingår i priset, 185 kronor (student 155 kr), och egentligen ett måste för att se utställningen. Det är inte så mycket skrivet om bilderna som visas upp utan allting berättas via guiden. Verkligen ett lyckat koncept, kändes inte alls som om vi var där inne så länge.

Tips, den 17 maj till 1 september går Titanic The Exhibition i Uppsala! Läs mer här.

Läs också: fler saker att göra i Uppsala

Det är inte tillåtet att fota inne på utställningen, vilket jag kan förstå, men tog några bilder vid entrén.

Titanic The Exhibition – lika pampig och lyxig känsla över den här postern som det är över hela Titanic-båten.

Två saker jag verkligen förundrades över var 1. hur otroligt välarbetat allting var. Hytterna, porslinet, biljetterna – allting hade så mycket mer karaktär än vad någonting som tillverkas idag har. Och 2. hur sjutton kunde de läsa den skrivstil som används i alla brev? Helt omöjligt att försöka tyda de vågiga raderna. Det var faktiskt lite synd, hade velat kunna läsa mer av det handskrivna material som fanns med.

Mitt mysiga sällskap Julia. Hoppas att vi ses uppe i Gällivare nästa sommar.

Det har lagt fokus på detaljerna i den här utställningen och det förhöjer verkligen känslan. 

Efter Titanic The Exhibition vill man genast googla på mer info om egentligen ALLT. Varför sjönk det egentligen, vilka olika teorier har funnits kring det och hur kom man fram till nya svar? Varför gick skeppet av på mitten? Och så vidare. Allt berättas nämligen inte under utställningen. Så nu har jag suttit en stund och läst olika artiklar, kollat på den här lite sjuka youtube-filmen som är en animation av hur båten sjönk i realtid, och funderat på att jag vill se Titanic-filmen igen. Tycker att filmen är fantastisk även om den har påhittade fragment och inte berättar allt som hände exakt så som det faktiskt gick till, hittade en bra artikel om det här.

Utställningen är inte heller lika gråtig som filmen är, minns hur gråten aldrig ville ta slut sist jag såg den. Och trots att man kommer allting väldigt nära när man går igenom utställningen, och berörs, så var det inte riktigt några cry moments. De hade kunnat bygga upp berättelsen ännu starkare och med fler ljudeffekter och musik i guiden, men det var inte vad de önskade med projektet. Och när man kommer till slutet så känns det väldigt fint när de berättar varför de valt att göra den här.

Tips – om du inte redan sett den i någon annan stad, gå och se den nu i Göteborg. Den går till mars nästa år. Och det kan vara smart att boka biljetterna i förväg. Vi kom hit tidigt på eftermiddagen och då var det lugnt, men senare kom det mer folk.

FÖLJ:

8 svar

 1. Jag var på en liknande utställning i Stockholm för några år sedan (tio kanske?) och den var, som jag minns det, helt fantastiskt! Jag blev helt besatt av Titanic efter att ha sett filmen några gånger på bio. Skrev specialarbete om det som slutuppgift på gymnasiet, kammade hem MVG och nördade ner mig helt galet i allting kring båten (att göra nät-research 1999 var inte helt lätt alla gånger).

  Filmen är fortfarande topp tre på min lista, främst för den historiska aspekten men också för att den överlag är helt galet välgjord och med en story som känns seriös (och inte lika tramsig som i säg Pearl Harbour). Visst finns det missar, men det finns det ju i varenda film så det är inget att hänga upp sig på.

  Så jag håller med. Utställningen bör ses!

  1. Undra om det var samma utställning som gick då?

   Det verkar som om det är många som blivit ganska besatta av Titanic med tanke på hur mycket det finns att läsa om det och massor av böcker som getts ut – kan tänka mig att det var dem du fick plöja igenom för att hämta info? Haha. Hade varit så kul att idag få testa söka på ett internet som det såg ut 1999, undra hur frustrerad man hade blivit?

   Och du har rätt gällande filmen!

  1. Hej Leena! Vilken fina gamla minnen. Och det verkar som att det också var en väldigt bra utställning. Kram!

 2. Tack för att du tog med mig, jag har inte kommit till ro än för att slå mig ner och nörda lite men det kommer. En grå och regnig dag.

  Klart vi ses nästa sommar i Gällivare! <3

  1. Väldigt mysig dag och jag är så glad att vi lyckades ses och fick umgås lite :) Har börjat spåna på Gällivareplaner! <3

 3. Hej!
  När jag fick se en annons i tidningen om Titanic-utställningen i sommar i Uppsala blev jag riktigt glad. Jag gillar den “nya” filmen om Titanic, så jag måste åka ner och se utställningen innan den slutar. Titanic-utställningen är nu så populär att man har förlängt den fram till 1 sept och söker nu också mer personal. Det såg jag att de gjorde häromdagen. Då kom jag genast på att jag har en arbetslös släkting, som gillar Titanic och fascineras av dess historia. Han skulle nog kunna vara den rätta att jobba på Titanic-utställningen i Uppsala.
  I onsdags hade vi ett musik-quiz med filmtema. Det var bland annat några tjejer sjöng till komp av några musiker “My heart will go on”, och jag hade en fråga om var i Sverige de nu har en Titanic-utställning?
  Det ska bli spännande att se Titanic-utställningen nu i Uppsala.

  1. Hej Mats! Kul att den varit så populär att man förlängt den :) Vad menar du med den “nya” Titanic-filmen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.