Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Tips för att undvika jetlag

Efter att ha gjort några långflygningar till olika världsdelar har jag lärt mig lite om hur man bäst kan undvika jetlag. Det här är mina tips mot jetlag och vad jag rekommenderar för en flygning till andra tidszoner.

Mina 5 bästa tips för att undvika jetlag

Jag har valt att fokusera på tips som gäller sömnen och inte så mycket på allt annat som kan påverka jetlag. Detta då jag anser att sömnen är det viktigaste, samt att man (i min mening) kommer ganska långt på att följa dessa knep.

undvika jetlag

1. Sov som vanligt innan resan

Jag har själv provat att sova mindre natten innan en flygresa för att vara tröttare på planet. Det finns dock inga garantier för att det kommer hjälpa dig att sova på planet. Så tänk inte att du ska sova lite natten innan du går på planet för att vara så trött som möjligt och således ha lättare att somna. Risken finns att du inte alls lyckas sova och då kommer du i slutändan bara vara ännu tröttare. Sov som vanligt.

2. Sov på planet

Om du kan sova på planet ska du självklart sova, oavsett tid på dygnet. Se bara till att du vaknar eller att någon väcker dig när det serveras mat. Läs också: tips för att sova på flyget.

Den enda gången man inte får sova är om man kommer fram med flyget på eftermiddagen i den nya tidszonen och vill gå och lägga sig på en gång – då ska man tvinga sig själv att vara vaken till acceptabel sovtid, vid 20-tiden är okej att sova tycker jag.

3. Om du inte kan sova?

Kan du inte sova på planet? Ingen fara, ibland är det bara så, särskilt om man flyger en dagsflygning. Se bara till att så fort som möjligt anpassa dig efter det nya dygnet när du väl landar för att minska och undvika jetlag. För mig innebar det till exempel nu senast på min resa till San Francisco att jag fick hålla mig vaken några extra timmar tills klockan var 20-21 och det var legitimt att gå och lägga sig, trots att jag var supertrött.

4. Anpassa dig till den nya tidzonen

För att underlätta anpassningen till den nya tidzonen rekommenderar jag att du mörklägger sovrummet och eventuellt också använder öronproppar för att inte riskera att ljus/ljud väcker dig mitt i natten eller tidigt på morgonen (sådant som du kanske inte annars är känslig för). Detta är nämligen något som kan förfölja en natt efter natt i den nya tidszonen, att man vaknar mitt i natten/tidigt och det är svårt att somna om.

5. Det är okej att vakna tidigt

Vaknar du tidigt? Det är okej, gå upp och fånga dagen. Är du i ett nytt land kan du ta passa på att gå ut och ta en promenad innan resten av staden vaknat. Men om du är trött under dagen, ta för guds skull inte en powernap – utan se till att du håller dig vaken och tar en tidig kväll istället.

undvika jetlag tips

Fler tips för att undvika jetlag?

Christian med Matochresebloggen har gett sina 10 bästa tips för att minska jetlag i det här inlägget och ger ännu fler matnyttiga tips utöver själva sömnen. Jag håller med honom i allt förutom att äta efter den nya tidszonen, jag tycker det är bäst att äta alla måltider som serveras på planet!


Bonustips: Håll dig fräsch

Det värsta med att landa efter en lång flygresa, utöver jetlag, är oftast att man är så himla trött. Trött och ofräsch. För att underlätta detta och undvika att må sämre än vad man redan gör rekommenderar jag följande:

*Våtservetter! De är inte bara bra att ha under flygresan för att torka av händer/ansikte utan också utmärkta för att fräscha upp diverse kroppsdelar under/efter flygresan innan du hinner ta en dusch. Det finns bra och milda våtservetter som även passar för ansikte eller intim-användning.

*Tandborste! Say no more. Att borsta tänderna ger genast en fräschare känsla och är dessutom trevligt för omgivningen. Att borsta tänder på flygplatstoaletter anser vissa vara lite äckligt, men de flesta kommer bara tycka att du är smart och tänka “gud vilken fräsch människa”.

*Ansiktskräm/hudkräm! Här kommer de små förpackningarna du fått som prover någon gång äntligen till användning. Vi alla vet att flygresor är torrhetens bästa vän så detta är ett bra sätt för att vara förberedd.


Vilka är dina bästa tips för att undvika jetlag?

FÖLJ:

21 svar

 1. jetlag i USA tyckte jag var hanterbart, och man kunde utnyttja tidiga mornar till att slippa köer. Meeeen, att komma hem igen??? Herregud vad dåligt jag mådde, nästan så jag drar mig för att åka dit igen för det!

  Å andra sidan har jag problem med vintertidsomställningen med.

  1. Du var inte bara trött utan mådde också dåligt?? Kanske du får ta till alla knep du kan hitta för att försöka undvika det nästa gång?

   Var tvungen att kolla när vintertiden börjar nu, 32 dagar kvar. Det jag gillar med just den omställningen är att man från sommar till vinter får en timma extra ;)

   1. Ja, jag var helt snurrig, av trötthet kanske :)

    Jag avskyr att få en timme extra för det betyder bara att jag vaknar kl 4 istället för kl 5 :D

 2. Mitt bästa tips är precis som ditt SOV. Man bör sova så mycket som man bara kan på resan och sen när man kommer fram pina sig att va vaken lite längre än vad man egentligen orkar :)

  Jag har för mig att jag läst någonstans att citrusfrukter är bra mot jetlag – inget jag själv testat men brukar oftast klara mig bra när jag åker på semester och när jag kommer hem bryr jag mig inte så mycket <3

  1. Det har du en poäng i, att på hemvägen spelar det mindre roll, det bästa är om man kommer hem och inte behöver jobba på en gång i och för sig ;)

   Citrusfrukter? Intressant!

   1. Ja det är ju absolut det bästa. Har lovat mig själv att efter två långresor till USA två år i rad så ska jag hädanefter vara ledig minst 4 dagar efter jag kommit hem ;) hehe!
    Ja, testa bör när du åker till Indien :) <3

 3. Bra tips, kommer ha nytta av dem när jag åker till Australien :) Har t.o.m skaffat melatonintabletter som jag hoppas ska hjälpa min hjärna att förstå att det ska sovas när den är inställd på att det hemma skulle börja bli dags att stiga upp typ. Tror jag ska försöka sova så mycket jag kan från Helsingfors till Doha (stiger upp mitt i natten och första flyget går tidig morgon), och hålla mig vaken mestadels under sista etappen, anländer kl.17-18 lokal tid ungefär…

  1. Kul att de kommer lägligt! Och ja resorna till down under är inte att leka med. Min resa till NZ var nog 40 timmar totalt… Hur lång är din totalt? Inte hört talas om melatonintabletter tidigare men det låter intressant!

   1. Det blir inte såå saftig restid för mig ändå trots 2 mellanlandningar, typ 25-26 timmar vill jag minnas att den totala restiden skulle bli… Mellanlandningarna är ändå bara på ca. 3 timmar vardera :) Melatonintabletter kan köpas på aptotek och i en del andra butiker i samma hylla som kosttillskott och liknande. De kan användas för just jetlag, eller för andra tillfälliga sömnproblem.

    1. Skönt med så pass korta mellanlandningar!! Restiden är ändå rätt lång, men så värd det – tänk att få landa i Australien ;) Okej bra tips!

 4. Bra sammanfattning av tips! Mitt allra bästa tips är att ta vätskeersättningen Uppy (från Uppyflyer). Ingen reklam, bara en ärlig rekommendation. Det är vassare än Resorb och återställer även kroppens elektrolytbalans. Nästan hela SAS besättning använder den nu med gott resultat. Man kommer helt enkelt fram klar i huvudet och slipper den där “hangoverkänslan” man kan få, vilket klart minskar de negativa effekterna av jetlag.

  Jag reser aldrig på långflygning utan Uppy mer. Hade alltid migrän första dagen i New York men nu känner jag knappt av nån jetlag alls.

  Andra tips jag kör på är ingen alkohol ombord, anpassa sig till nya tidszonen med sovtiderna och (om man åker västerut) vara ute mycket i dagsljus första tiden.

  1. Tack så mycket för din kommentar och tipset om Uppy, Anna! Jag undrar om det säljs i Finland? Det kändes som något värt att testa vid nästa förflyttning mellan flera tidzoner – spännande att se vad det kan ha för effekt! :) Annars kanske resorb kan fungera som ett någorlunda substitut i brist på uppy, om det är så att vätskebalansen har en betydande roll för jetlagen också.

 5. Det där att ta en tidig kväll bara för att man har rest det är bara skitprat. Jag tar gärna en tidig kväll för att jag har tagit en taxi hem te.x så jävla skitprat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.