Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Svenskar på semester – the ugly truth

Det här inlägget är ett reklamsamarbete med Auto Europe

Kommer ni ihåg i våras när jag precis varit på roadtrip i Alperna och skrev det här inlägget med tips för roadtrip i Europa med hyrbil? Då testade jag och min kille Auto Europe för första gången och bokade hyrbil via dem eftersom det är ett smidigt sätt att jämföra olika priser. Nu har det blivit dags för ett nytt samarbete med dem och den här gången ska vi kika på en lite rolig undersökning som de gjort. De har frågat nästan tusen svenskar hur en två veckors semester ser ut för dem, just för att ta reda på mer om våra semestervanor.

Foto Unsplash

Hur ser en genomsnittlig svensk semester ut? 

Jag tänker mig en beachig plats någonstans i Europa (alltså inte allt för långt bort), förmodligen i juli då alla reser eftersom de flesta är lediga då. Jag tänker mig att man äntligen fått fly jobbet, pustar ut, och vill fånga varenda glimt av solen och värmen – och det gör man ju bäst utomlands, eftersom den svenska sommaren är vad den svenska sommaren är. Så man är där på sin semesterort, ligger i en solstol om dagarna och kämpar i hettan. Förmodligen smörjer man in sig med solkräm men inte för hög faktor, för man vill ju trots allt jobba lite på den där brännan. Kanske i sällskap av en bok och en partner, familj eller kompisgäng. När klockan närmar sig tre beställer man in första drinken, för det är ju semester och det spelar ingen roll vilken veckodag det är. Och så gör man sig fin för kvällen, i sina sjukt snygga, supersomriga kläder och klackar. Äter gott, uppdaterar instagram och tänker nu har vi väl det bra, har vi inte?

Sen åker man hem igen, lite brunare, lite lyckligare, med årets sparpengar förbrukade för den här gången, tillbaka till verkligheten. Ungefär så tänker jag mig att den är, en genomsnittlig svensk semester. På gott och ont ungefär. Jag tror att, som utlandssvensk, är det lätt att man utveckla en något komplicerad relation till svenskheten. Det är liksom den man saknar och älskar, samtidigt som ingen annat kan upplevas så ofantligt tråkigt som just den.

Anyway, såhär ser det då verkligheten ut enligt Auto Europes undersökning. 

Den genomsnittliga svensken åker alltså nästan 400 mil för att nå sin semesterdestination. Mallorca ligger ungefär 300 mil från Stockholm, så det är väl ungefär på den breddgraden många rör sig: Spanien, Franska rivieran, Italien, Kroatien, Grekland, och så vidare.

Priset däremot, wow, 56 489 SEK. Jag antar att vi snackar en hel familj här och inte per person. Känns ändå dyrt och som ännu en anledning till varför jag inte nödvändigtvis vill åka till de mest populära resmålen under högsäsong.

Soltiden, ja 3 timmar aktivt solande är ganska bra jobbat, jag vet inte om man orkar så mycket mer? Om det dessutom är mellan 11-14… Det är ett ganska tydligt tecken på att svenskarna är ganska besatta av den optimala brännan. Själv ligger jag helst under ett parasoll om jag är vid en pool eller på stranden. Och gärna i eftermiddagssolen om jag får bestämma. Som tonåring var mitt mål med resor till till exempel Grekland och Thailand absolut att bli brun, något som idag känns fantastiskt meningslöst.

Böcker, en klassiker på semestern. Och det är sånt jag älskar med att vara ledig och resa, att man hinner läsa. Jag har tidigare skrivit om vad jag läser/lyssnar på den här sommaren. Och våra mobiler och sociala medier kommer vi aldrig ifrån, inga bilder får så många likes som de där bilderna du postar från drömmiga semesterparadis – och såklart måste vi uppdatera hela världen om våra äventyr på en gång, jag är inte bättre.

Detta förvånar mig inte alls. För om det är något svenskarna kan, oavsett om det är en vanlig helg, semester hemma i Sverige, eller på en resa utomlands, så är det sin alkohol. Vinboxar, ölflaskor och gin&tonics. Men 70 alkoholhaltiga drycker på två veckor (5 om dagen), per person? Skulle behövt lite mer information för statistiken här känner jag.

Haha. Kärek och romantik, och intimitet på semester. Här kan vi kanske anta att 71% antingen inte reser med sin partner, reser med en stor familj eller helt enkelt inte har någon energi kvar alls på semestern… ;)

Slutligen visar infografen från Auto Europe 3 olika påfrestningar som den genomsnittliga svensken stöter på under semestern: att gå vilse, bråk, och att det är för varmt. Jag tror alla de 3 kan hänga ihop litegrann. Ni vet hur det är, man utforskar den nya platsen till fots, försöker följa google maps som lyckas leda en lite fel, det är hur varmt som helst och magarna börjar kurra – bakom nästa knut väntar det där typiska bråket. We've all been there.

Kan ni känna igen er i dessa stereotypa svenska semestervanorna? Jag tyckte i alla fall det var rätt intressant och ganska rolig läsning som Auto Europe plockat fram åt oss såhär i mitten av sommaren. Nu har vi precis gått in i augusti månad och sommaren hänger kvar, medan de flesta av oss äntligen är tillbaka på jobbet och kan börja ta tag i hösten litegrann. Och jag säger äntligen, för det är exakt så jag känner i år. Mer om det längre fram.

Foto Unsplash.

Njut av augusti nu, och maxa energin inför hösten.

FÖLJ:

6 svar

 1. Kul fakta :) Tre timmars soltid.. innan barn pressade jag 9-17 på resor. “Hur kan du bli så brun?” Undrade många. Öööhh… det var som ett heltidsjobb haha.

  Fick liiite färg nu med trooots spf30 och skugga. Trodde aldrig jag kunde nöja mig med det ;)

  Jösses 60.000… men samtidigt tänker jag… vi två vuxna 2v på Mallorca gick för 30″ och då vad det en “billig” resa (inte för oss, men..). Hade vi valt Ving eller Apollo istället för Solresor hade samma sak kostat 48″. För oss två. Sjuka summor (om man inte har en läkarlön) egentligen, men värt vartenda öre… hoppas vi har möjligheten varje år!

  Däremot förstår jag inte varför inte fler som kan skjuter upp semestern lite. Slutet av augusti/början på september är värt att resa ju! (Skulle dock aldrig själv välja april-maj till Europa för solresa..)

  Ok nej ska fortsätta läsa spanskt skvaller istället..

  1. Hahaha “det var som ett heltidsjobb” – jag menar ju det, dessutom hur jobbigt som helst. Och vad skönt att du lyckats anpassa dig till mer hälsosamma solvanor ;)

   Och wow, jaaa, de resorna verkar ha helt galna priser faktiskt. Men det kanske är värt med småbarn, att allting blir mycket enklare än att sy ihop själv liksom?

   Haha spanskt skvaller <3 Menar du liksom spanska kändistidningar eller vad? :P

   1. Sådana hotell är ibland billigare med paketresor så man vet liksom vad man får (om man ändå bara tänkt hänga vid poolen och på hotellet snarare än göra utflykter). Haha japp, jag köpte med mig ett lass så njuuuter av papper som prasslar. :)

    1. Okej, då är jag med! Haha, så mysigt!! Och alltså du, apropå spanska, har du spanat in alla spanska serier på Netflix som finns just nu???

 2. Jag vill inte lämna Norden på sommaren jag :) Utomlandssemestrar är för hösten och tidig vår när Norden är kall och trist. På sommaren vill jag vara i Sverige eller på Åland (har också varit en del i Danmark och Norge sommartid). Men jag kanske inte är så typisk semestrare.

  1. Helt rätt och jag håller med dig, den här sommaren har jag verkligen känt så. Så nej, vi kanske inte hör till kategorin för typiska semester-svenskar ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.