Jennifer sandström

Statistik & analytics för nybörjaren & bloggaren

Inlägget presenteras i samarbete med Viva Report, ett program utvecklat av Viva Media

I blogosfären är det a och o att hålla koll på bloggens siffror, det är dels intressant att följa besökarstatistik och dels viktigt om man vill samarbeta med företag. Jag har tidigare skrivit om just statistik för bloggar och vill nu tipsa om ett spännande verktyg som jag fått chansen att prova!

blogg statistik analytics

Jag har nämligen fått äran att samarbeta med en helt ny produkt på marknaden, som är perfekt för dig som tycker att Google Analytics verkar lite krångligt eller om du helt enkelt vill ha överskådlig information om din hemsidas statistik tillsammans med siffror för dina sociala medier, samlat på ett och samma ställe!

Smart & enkelt analytics-verktyg

Programmet heter Viva Report och är helt gratis att använda. Du skapar enkelt ett konto där du anger din webbadress/blogg och sedan är det bara att logga in och sätta igång. Det är väldigt lätt att förstå hur allting fungerar och på bara någon minut kopplar du din Google Analytics, Facebook, Twitter, Instagram, samt Adwords till ditt Viva Report-konto.

Såhär ser min översikt ut, den visar min bloggs statistik för den senaste månaden.

blogg statistik

Först då totala antalet blogg-besökare, sen hur mycket organisk trafik (alltså direkt från t.ex. Google), betald trafik är 0 eftersom jag inte kör några Adwords-annonser (som många företag gör), följt av min Facebook-sidas likes, mina Instagram-följare och Twitter-följare.

Skrollar man ner ser man hur blogg-trafiken är uppdelad på källor, typ av enhet och från vilka städer. Du kan också se vilka som är dina mest lästa inlägg och på mer statistik från Analytics, under “Organiskt”, presenteras även en del populära sökord.

Nya kopplingar som de håller på att ta fram är bland annat YouTube och LinkedIn, programmet är nämligen fortfarande i en Beta-version och kommer därför att utvecklas och förbättras allt eftersom.

Statistik för blogg & sociala medier

Det finns såklart mer statistik att se och du kan till exempel också få presenterat hur pass mobilvänlig och mobilanpassad din sajt är, som på bilden nedan. Min verkar vara väldigt användarvänlig, men att snabbhet är 0% vet jag inte riktigt vad det betyder

För varje koppling finns mer detaljerad statistik och det presenteras tydligt och lättöverskådligt som ni ser på exemplet för mitt Instagram-konto här nedan. Alla inlägg samlade i en lista med siffror som är uppdaterade. Liknande information finns alltså att kika på även för Facebook och Twitter, + annan demografi om dina besökare och följare.

instagram statistik

Har du en blogg? Och tror du att detta skulle vara ett passande verktyg för dig? I så fall kan du skapa ett konto hos Viva Report. Som sagt, helt gratis och i mitt tyckte, ett snyggt, lättanvänt och bra program som jag rekommenderar! Det är extra kul att få samarbeta med ett företag som man känner att man själv kan ha nytta av och som utvecklat en idé jag gillar och tror på.

FÖLJ:

5 svar

 1. Verkar riktigt intressant, tror jag ska testa för GA är ju ett jäkla skämt vad gäller användarvänlighet, och hittar ingen statistik alls för min blogg anyway.. Har inte lyckats komma underfund med varför ännu, men har heller inte orkat riva mitt hår i timtal för att försöka lösa problemet heller… :/ Har du använt Google Analytics också så du kan säga om statistiken är ungefär lika exakt med detta program? För var man än frågar så säger ju folk bara att det är GA man ska vända sig till för att kunna presentera så trovärdiga och exakta siffror som möjligt (vid samarbetsförfrågningar t.ex.)… :(

  1. Hmm, har du alltså inte lyckats installera Google Analytics korrekt på din blogg? Det här verktyget Viva Report baseras nämligen på de ursprungliga siffrorna från GA, så det är (tyvärr) fortfarande nödvändigt att ha det installerat och up and running.
   Alltså, jag förstår att det är lite jobbigt och knepigt MEN det är det absolut bästa och mest överlägsna sättet för att utläsa statistik… :)
   Vet du vad som är fel eller som du skulle behöva hjälp med?

   1. Ok, äsch då.. Nej jag har tyvärr inte orkat/hunnit sitta i timtal med detta, har försökt kolla upp saken ett par gånger, men inte blivit desto klokare. Har även skickat ett meddelande till nån sorts “kundbetjäning” hos GA för ett antal månader sen, men fick aldrig nåt svar. Jag minns ärligt talat inte ens när det var jag installerade GA, för jag installerade det vid nåt skede men sedan tyckte jag just då att det verkade lite jobbigt så jag vet inte om statistiken varit fel redan från början eller om det hänt senare. Jag funderar om det kan ha hänt något sedan jag kopplade min blogg till min nuvarande domän. Koden i min blogg verkar iaf vara korrekt, enligt vad jag kan se. Men jag kan ju ha fel. Borde jag kanske typ avregistrera mig och registrera ett helt nytt konto helt enkelt, börja från början helt enkelt..? Överväger att testa det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.