Jennifer sandström

Om traineeprogram & hur man hittar ett internship (Sponsrad video).

Jag fick ett mail igår från en tjej som går på högskolan i Jönköping där jag pluggade. Hon blir klar till sommaren och skrev till mig “Börjar få lite panik över vad jag ska göra. Tänkte om du har några tips när det kommer till att söka internships?” Känslan av panik tror jag många kan relatera till – vad sjutton ska man göra när man pluggat färdigt? Planen man haft under 3-5 år är plötsligt slut och man måste “ta tag i livet” igen.

Något jag rekommenderar alla nyutexaminerade eller fortfarande studerande: gör ett internship. Det är perfekt om du vill iväg till ett annat land ett tag men du kan också hitta betalda praktikplatser i Sverige. Det är ett bra sätt att få ett första steg in i företaget och jobbvärlden över huvud taget. Jag vet många som börjat som interns och fortsatt till en fastanställning (två av mina närmsta vänner har gjort just detta i Stockholm). Nu hände ju inte detta för mig eftersom jag inte riktigt ville stanna på de platserna där jag gjort mina internships… Men jag har haft chansen!

För att hitta internships kan man antingen googla (vill man utomlands googlar man på landet + internships + eventuellt svenska/svensktalande) eller använda till exempel Graduateland.com (det är en sajt jag ofta gått in på!). Så fort du kikat runt lite kommer du upptäcka att det finns många internships att söka. De letar efter nyutexaminerade, sträcker sig ofta över 6 månader med en så kallad intern-lön för att sedan, vid anställning, ge en mer “normal-lön”.

Ett annat tips är att spana på traineeprogram (eller graduate programmes) som många stora företag erbjuder. De är ofta längre och företaget gör en större satsning på just dig och du blir upplärd under 1-2 år. Jag sökte faktiskt i höstas Red Bulls Graduate Programme och gick till min förvåning relativt långt i processen för en tjänst i London (först den långa ansökan + två tester + video intervju och sen “short listed” för skype-intervju, var så galet nervös inför den och det var så kul men gick inte vidare) – det är alltså inte helt enkelt, men det är alltid värt ett försök.

Det svenska företaget Scania kör just nu en kampanj för sitt traineeprogram, se videon nedan för lite inspiration! Det finns i Södertälje, Oskarshamn och Luleå och passar för dig som är civilekonom, civilingenjör eller systemvetare och har läst en master. Sista ansökningsdag för Scanias traineeprogram som börjar hösten 2015 är den 11:e februari – alltså om ett par veckor.

Kan Scanias traineeprogram vara något för dig?

Förra året var det tydligen rekordmånga som sökte det läste jag på deras hemsida som du hittar i slutet på videon. Det mest populära/mest sökta traineeprogrammet i Sverige är dock H&Ms traineeprogram och andra attraktiva utöver det och Scanias är till exempel Arla, Unilever, Lidl, SEB och PwC. Verkar finnas hemsidor som är experter på detta också, till exempel: traineeguiden.se.

Det här inlägget är skrivet i samarbete med Scania som sponsrat videon.

FÖLJ:

4 svar

    1. Jaaa! Såklart! Eller det är kanske inte såklart, men jo det kan man. Men praktik är ju typ samma, det måste du vara bekant med?

  1. Jaja, praktik vet jag ju så det är väl bara ett annat ord helt enkelt. Alla dess uttryck som kidsen slänger sig med idag. ;)

    Har inte läst på så mycket mer men någonstans vore det ju nästan lite interssant med ett break av det slaget, även om jag idag redan har ett jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.