Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Spara pengar till drömresan

I veckan gjorde jag ekonomiskt en bedrift jag ärligt talat kan säga att jag är stolt över. Jag gjorde min första investering någonsin. Helt själv. Men det är faktiskt en annan historia. För nu vill jag prata om det här med att spara pengar, något du kan och bör göra utan att för den sakens skull investera dem. Varför inte börja spara till resan, den där drömresan? Och hur gör man för att spara till en resa? Här kommer mina bästa tips!

spara till resa

Varför ska man spara pengar?

Kanske har du hört talas om att det är bra att ha en buffert? Kanske har du redan en? Det är en bra anledning till att kontinuerligt spara pengar. En buffert är alltså pengar du har för säkerhetsskull, om en stor oväntad utgift dyker upp. Alltifrån ett tandläkarbesök till att din mobil går sönder (vet inte om en ny mobil officiellt räknas som en grej du bör spendera bufferten på, men ändå).

En annan bra anledning till att spara pengar är om du egentligen inte har så höga utgifter, men du spenderar pengarna för att du kan. Lätt att tänka om det ändå finns några tusenlappar på kontot är det lika bra att använda dem?

Du kan också spara pengar för att i framtiden ha möjlighet att göra något som du just nu inte har råd med. Till exempel åka på din drömresa.

Spara till resan – mina bästa tips

Det bästa tipset för att motivera sig själv till att spara är att sätta upp ett tydligt mål. Visualisera vad du skulle vilja göra med de där pengarna som du tänkt spara ihop? Vilket resmål har du alltid drömt om? Föreställ dig själv i det här landet, vid havet, bergen eller kanske i en stadsmiljö, hur maten smakar, hur det känns, vem du är där med och så vidare.

Vilken resa skulle du vilja göra härnäst? Eller vilket är ditt drömresemål som du hittills inte haft råd med? Börja spara inför den resan! Det är nämligen oftast mer motiverande om vi har ett mål med vårt sparande, då kan det vara lättare att föra över pengarna till sparkontot istället för att köpa en ny matta till vardagsrummet eller klänning till en redan överfull garderob.

spara pengar till drömresa

Spara till resan: 6 tips för att lyckas med ditt sparande

Spara direkt när du får lön.

Räkna ditt sparande som en av dina fasta “utgifter” varje månad och lägg undan pengarna när lönen kommer in på kontot. När pengarna är borta från kontot är det lättare att anpassa dina utgifter under månaden efter pengarna som du har direkt tillgång till.

Spara automatiskt. 

Ställ in en överföring i din bank som automatiskt genomförs varje månad efter att du fått lön. Du sparar automatiskt utan att ens tänka på det.

* Spara efter dina förutsättningar. 

Se över din ekonomi och sätt upp ett realistiskt och långsiktigt sparande. Jag tänker att det är precis som med träning, om man går ut för hårt med för höga mål så är det lättare att misslyckas och ge upp. Även om du kan spara 2000 SEK denna månad är det kanske inte realistiskt att du ska spara 2000 kronor varenda månad? Bestäm en rimlig summa och håll dig till den! Hur mycket du kan spara beror helt på din ekonomiska situation och hur stora fasta kostnader du har per månad. Har du relativt låga fasta utgifter? Spara mer och lägg mindre på onödig spontant-shopping. Har du stora fasta kostnader? Spara mindre – men spara i alla fall något, även om det bara är ett par hundringar.

* Sätt upp ett mål!

Som sagt, det kanske känns både jättetråkigt och jätteonödigt att spara pengar bara för sparandets skull? Vad ska du göra med dem? Är det inte bättre att leva här och nu? Det finns garanterat något du drömmer om som du just nu inte har råd med. Vad skulle du göra om du plötsligt hade 10 000 kronor att spendera? Skriv ned och ha det som ditt sparmål! Här är alltså din drömresa ett bra alternativ att ha som sparmål!

* Låna aldrig från dina sparpengar!

Är det slutet på månaden och kontot börjar eka tomt men det hänger en så himla fin blus i butiken som skulle passa perfekt till lördagens dejt? Nej, det är inte okej att “låna” från dina sparpengar. Behandla dina sparpengar heligt och vänta istället tills nästa lön om du vill köpa “något fint” eller vad det nu kan vara. Lev på blodpudding om det krävs, skippa aw:n med kollegorna och planera bättre nästa månad!

* Kapa utgifter! 

Man brukar säga att en god ekonomi inte handlar om att tjäna mycket eller tjäna mer. Det handlar om att inte göra av med mer än vad som kommer in. Se över ditt bankkonto och vad du lägger dina pengar på. För alla svenskar rekommenderar jag Tink (att inte kunna använda den appen och inte handla på ICA är mina två största sorger med att bo i Finland). Du får stenkoll på ekonomin med bra översikt. Finns det någon avgift du kan kapa? Kanske Spotify som drar 99kr/månaden? Eller någon av alla andra streaming-tjänster du använder dig av?

spartips till resan

Foton i inlägget: Unsplash.

Det är inte bara inför resan som du kan spara pengar, utan genom några smarta tips kan du också spara pengar på själva resan. Alltså hitta en billigare resa eller spendera mindre under resan! Här kommer de tipsen:

Smarta spartips för resan

* Lågsäsong.

Om du vill vara smart och har möjligheten så kan du planera du ditt resande så att du inte prickar in högsäsongen. Det är till exempel svindyrt att resa till många platser under jul och nyår. Lägg in din semester så att du istället kan åka när julen är över och det känns som om vintern aldrig kommer ta slut. I somras när jag flög till San Francisco flög jag en vecka tidigare än jag ursprungligen hade tänkt och sparade cirka 3000 kronor på det!

* Välj en annan stad.

Ibland kan det löna sig att flyg från eller till en annan stad. Vill du till exempel resa till Prag för det är en vacker och billig stad? Men kändes flygbiljetterna plötsligt dyra? Då kan du göra som min kollega gjorde, flög med sina vänner till Berlin och bilade därifrån med hyrbil. Tydligen så blev hela kalaset billigare än att flyga direkt till Prag. Hemresan från Prag fanns dock till ett överkomligt pris. Så kom ihåg att spana in vilka städer med flygplatser eller tågstationer som finns i närheten av ditt resmål.

* Bo billigare!

Vill du bo på hotell rekommenderar jag att spana in några av bokningssajternas erbjudanden. De har ofta bra tillfälliga rabatter och det brukar löna sig att spana in dessa innan du bokar. Om du inte hittar några kampanjpriser kan det löna sig att boka direkt via hotellets egna hemsida. I övrigt rekommenderar jag Airbnb, det är ett av de bästa sätten jag bott på, även om det aldrig är exakt lika hundraprocentigt som en hotellbokning. Couchsurfing för den mer vågade är också ett bra tips!

* Hälsa på en kompis!

Jag bloggade tidigare om det här med att passa på att hälsa på någon och det här är också ett bra tips för en billigare resa. Har du vänner i andra städer och länder som kan tänka sig att låta dig övernatta? Planera in ett besök och en resa och få boendet på köpet! Obs, det kan vara schysst att ha med sig en liten gåva till värden ;)

* Prenumerera på flygbolagens eller tågbolagens nyhetsbrev. 

Det är nämligen så du får reda på när de olika flygbolagen har erbjudanden och kampanjpriser! Jag funderade på att boka resa till jul under några veckor men kom aldrig till skott – plötsligt dök SAS upp med kampanjpriser under en helg och jag lyckades spara en tredjedel, vilket var 500 kr, på min resa Helsingfors-Göteborg! Min Indien-resa bokade jag också när Finnair hade erbjudanden till Asien.


Hur gör du för att lyckas spara till resan?

Dela med dig av dina bästa spartips för att spara pengar till resan och fyll gärna in om du tycker att jag har missat något väsentligt!

Och jag är också nyfiken, vart går din drömresa?

FÖLJ:

13 svar

 1. Åh vilket bra, och genomarbetat, inlägg! Det där med att spara är så viktigt, oavsett vad pengarna går till. Jag är en sådan som gärna slösar mina pengar men har alltid en automatisk överföring varje månad till sparkontot. Ja, du vet ju att jag snart ska åka till ett av mina drömresmål (hehe), men annars så skulle jag gärna vilja åka till någon sådan där helt magisk söderhavsö, typ Bora Bora eller Fiji. Hawaii är också en dröm! En dag förhoppningsvis!

  1. Kul att du gillade det, tack!! :) Och bra med den automatiska överföringen, det är det bästa ;)
   Åh ja, Sydafrika – så häftigt alltså! Apropå söderhavsö så har jag varit på Samoa och det VAR MAGISKT, på riktigt!

 2. Alltså just nu är min drömresa hem till familjen och den är redan bokad. 250 spänn för att ta mig och bilen över till Åland. Det är verkligen svinbilligt. Statoil lär dock inte ha kampanjpris på bensin över julhelgen :)

  Mitt riktigt drömresmål är någonstans där jag kan få se giraffer i vilt tillstånd. Det är en sån där dröm jag har.

  1. Så fint, och så billigt och enkelt!!
   Åh, vilket fint riktigt drömresmål också, giraffer är så enormt häftiga djur.

 3. Whaao Jennifer, prima spartips! Jag har nu satt lite gränser för denna månad, ska försöka klara 100 euro på mat, men har en hel del basvaror hemma och så kan en ju dumpstra så ;)

 4. Bra inlägg och det är bara att skriva under på punkterna. Jag kör hårt på “spara automatiskt” och är ganska sträng med mig själv där, och så har även jag och min sambo ett gemensamt dedikerat resekonto dit vi kontinuerligt sparar en fast summa varje månad.

  …men så går det ju att bränna pengar också. Jag älskar tajmingen med att jag just idag har mitt inlägg om hur mycket San Francisco-resan kostade. :) http://www.dryden.se/2016/11/sa-mycket-kostade-san-francisco-resan/

  1. Ett gemensamt konto, det är också en bra grej om man är ett par så kan man spara ihop! Bra tips!

   Ja, så komiskt! Och det var kul att läsa ditt inlägg om hur mycket resan till SF kostade – snyggt sammanställt! :)

 5. Bra tips! Jag är precis en sån där som “lånar” från sparkontot och sen inte lämnar tillbaka det. Måste skärpa mej.

  Min drömresa går till Santa Helena. Fascineras av öar och isolerade platser, och ända sen jag hörde om ön har jag velat åka dit.

 6. Vilket bra inlägg! Och det är verkligen inte avhängt på hur mycket en tjänar – det är utgifterna som är problemet.
  Bra tips om det där med erbjudanden i nyhetsbrev från flygbolagen. Jag har avregistrerat mig från alla nyhetsbrev för jag är så trött på att inkorgen fylls hela tiden, men de här breven kanske ändå kan vara värda att få.
  Min drömresa just nu? Min och min mans plan är att spendera kommande vintrar utomlands. Jag kan ta med mitt jobb vart som helst i världen. Men just nu lockar Asien … kanske Bali. :)

  Kul att du lämnade en kommentar så att jag kunde hitta hit. Börjar följa direkt! :)

  1. Men tack så mycket Sofia, för kommentar och kul att du kikade in här! Jag la till dig på Bloglovin också! :)

   Och jo, mejlen svämmar lätt över i nyhetsbrev, det är en grej jag gillar med gmail – att man kan ha så alla de hamnar i en egen vy “promotions” så slipper man se dem bland de mer intressanta/viktiga mejlen.

   Åh, drömmen att kunna ta med sig sitt jobb – tycka det låter som väldigt fina planer med en vinter på en exotisk plats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.