Jennifer sandström

Det finns bra mycket starkare, vackrare, viktigare krafter än politik.

Klockan 5 i morse vaknade jag första gången, utan att tänka tog jag mobilen och slog in Aftonbladet i webbläsaren. Okej, inget resultat ännu. Allt jag drömde efter det handlade om hur rösterna fördelades mellan Clinton och Trump. Jag var till och med där och räknade röster, det var massor av röstsedlar i rött och blått som veks och räknades… I drömmen stod tillsist Trump som segrare. Pjuh tänkte jag när jag vaknade två timmar senare, pjuh, det var bara en dröm. Men på Aftonbladet stod det samtidigt Sannolikheten för Trump-vinst: 95%. 

För mig, preics som för många andra, var det osannolikt att det skulle sluta såhär. Jag har knappt orkat engagera mig i det hela för det kändes så dumt och overkligt att den där obehagliga mannen skulle kamma hem majoriteten av rösterna (och för att amerikansk politik på många sätt är 100x löjligare än svensk politik som jag knappt klarar av).

För att citera en klok ung man gällande kandidaterna i sig: 

”Clinton är uppenbart tvivelaktig och korrumperad, nyttjar sin så kallade välgörenhetsstiftelse för privata ändamål, flipfloppar i viktiga frågor för maktens skull och är obehagligt fylld av krigslusta. Trump är dock på alla upptänkliga sätt etter värre.

Han hatar frihandel, han säger sig älska krig, han agerar hämndlystet på minsta lilla motstånd, på ett sätt som kanske vore begripligt hos en treåring, men är allt annat än önskvärt hos världens mäktigaste politiker.

Båda kandidaterna framstår för mig som obehagliga, makthungriga människor, men Hillary är åtminstone mer sammanhängande och något mer sansad.”

photo-1474663898126-6f6f19a48b1d

Foto: Unsplash.

Och för att citera en god vän på Facebook: “SD 13% hände, Brexit hände, nu händer det här.”

Det här med kvinnohatet mot Hillary och att även kvinnor trots allt(!) röstar på Donald… När det blev så gott som klart vem som vunnit frågade TV4:s utsände på plats i USA en amerikanska kvinna i 50 årsåldern som precis börjat fira, vad tycker du om hans kommentarer mot kvinnor? Och medan hennes man asgarvar svarar hon: “There are some comments that my husband makes that I ignore, so I guess it's the same with Trump.”

Och just DET gör mig så jävla ledsen. Men det kanske också kan ge en förståelse för att kunskapen inte är bättre än så? Och därför slutar ett val såhär? Sen så lyckades Trump-familjen förmodligen tack vare en strategisk, genomtänkt och sjukt smart kampanj som gick hem hos amerikanska folket.


Ur en rent personlig synvinkel så blir jag givetvis äcklad av den här mannen i fråga. Utöver det funderar jag på om det var smart att jag besökte USA i somras (vem vet vad som händer där nu liksom?!) och mindre smart att jag precis köpte mina första fonder (verkar som om börsen redan börjat sjunka? Å andra sidan en bra anledning till att strax köpa mer!). Undrar också vad som händer om grannen i öst bestämmer sig för att invadera här?

img_1069-usa

I Kalifornien och Napa Valley under 4th of July i somras.

Jag tror dock inte på sorg, uppgivenhet, rädsla eller ilska, utan jag vill avsluta med några positiva ord med ännu ett citat från den där kloke liberalen:

“Kom ihåg att det finns bra mycket starkare, vackrare, viktigare krafter än politik. Den fria marknaden och civilsamhället kommer, som så ofta förut, skydda oss från politikernas värsta galenskaper och lyfta oss till höjder de inte ens kan föreställa sig i sina linjetal.”

FÖLJ:

2 svar

 1. En liten tröst är ju att om fyra år är det val igen, haha. Håller med din vän om Clinton. Många glömmer nog den aspekten att hon inte heller har helt rent mjöl i påsen, och antagligen så var det många som valde mellan “pest eller kolera” när de röstade.

  Jag tror att det viktigaste är att inte avfärda människor som tycker olika än en själv. Tyvärr blir det ännu mer “vi” och “dom” när folk fryser ut, är nedlåtande eller gör narr av de som röstat på Trump. Lite som det blivit här i Sverige. Det finns ingen nyansering och ingen gråskala. Ingen konstruktiv diskussion vad gäller politik. Vissa personer orkar jag inte ens prata politik med för de har liksom bestämt sig för att “de som röstar så är dumma i huvudet och det jag tycker är rätt”. Lite synd. Bättre att bemöta med en pedagogisk och lyhörd framtoning :)

  Och ja, herregud vad USA är efter i utvecklingen vad gäller könsroller och jämlikhet!

  Bra inlägg i övrigt. Du är klok du!

  1. Du har så himla rätt Christine! Jag är otroligt less på att folk vägrar föra en diskussion och avfärdar någon annan så fort som möjligt med sexist/kapitalist/hippie/rasist eller ja, helt enkelt “dum i huvudet”. Jag tror definitivt på pedagogik och att vilja lyssna på motargumenten och inse att det finns inte EN gyllene väg som är rätt.

   Tack för din kommentar! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.