Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Smarta tips för att förbereda sig inför resan på bästa sätt

Reseförberedelser. Vad behöver man tänka på innan man ska åka iväg och hur förbereder man sig inför resan? Det har jag ägnat den senaste veckan åt att fundera på.

Är så trött nu. Vi bokade nämligen flyget till Split i Kroatien redan i mars och boendet för andra veckan har varit klart lika länge. Men första veckan har varit helt och hållet oplanerad fram tills denna vecka. Avreseveckan. Det tar nämligen lite på krafterna att boka hyrbil för 9 dagar och 8 olika hotell i tre olika länder, på bara ett par dagar. Så rekommenderar eventuellt att man börjar lite tidigare. Men det är förstås inget måste, det löser ju sig alltid (ibland blir det bara lite dyrare, kanske, eller till och med tvärtom).

Här kommer några riktigt smarta tips för reseförberedelserna:

Förbered dig för resan

* Passet. Det är kanske det första man ska komma ihåg att kolla när man bokar resan. Är det giltigt och är det giltigt även 6 månader efter resan, som vissa länder kräver. Kom också ihåg att alltid ha en kopia av ditt pass. Gärna i pappersformat men åtminstone digital kopia (mejla den till dig själv så kan du nå den varsomhelst ifrån).

* Annat administrativt och lands-specifikt: kolla upp om du behöver visum och hur det fungerar samt vilka vaccinationer som rekommenderas för landet. Och du har väl reseförsäkring? Det ingår ofta i hemförsäkringen för kortare resor, men dubbelkolla om du är osäker.

* Hur ska du bo? Det beror lite på hurdan typ av resa du ska på, den roligaste sortens resa är i mitt tycke: roadtrip. Och då får man dessutom boka flera olika hotell och hostels. Det blir alltså inte lika hög press på att hotellet ska vara perfekt. Den här resan kommer vi ha en hel del olika boenden. När vi bokar hotell för resor brukar jag och min kille använda oss av hotels.com, booking.com och Airbnb (här har jag skrivit mer om att bo via Airbnb). Sajterna har varierande utbud för olika länder och städer och ibland överlappar de, därför gillar jag att kolla och jämföra de olika sajterna.

Bed&breakfast-frukost vs. Clarions hotellfrukost. Gillar bägge.

* Vem ska vattna blommorna när man reser bort? Otroligt bra fråga. Vi känner inte direkt våra grannar men tackolov har vi vänner som ställer upp. Ska man be sina vänner kan det var schysst att göra det i god tid och kolla upp att de inte också råkar vara på semester. Köp något på resan och ge till dem när ni kommer hem! För att underlätta för den som ska vattna kan man också förbereda genom att fylla vatten/petflaskor och samla växterna på en plats. Det finns andra smarta (men ibland lite komplicerade) lösningar också om man inte har någon person som kan komma att vattna blommorna, bara att googla.

* Måste man växla pengar inför resan? Nä, oftast inte. Fast det kan också vara bra att googla vad som rekommenderas för det specifika landet. Vi kommer ta ut pengar på plats. Och då är det bra att komma ihåg att banken oftast tar en avgift – den infon hittar du också hos din bank för det bankkort som du har. Minns de fina tiderna med ICA-kort som student och man hade gratis uttag utomlands. Var himla skönt under utlandsterminerna.

* Tvätta! Det är bra att komma ihåg att tvätta de kläder man tänkt ta med sig. Men det är också bra att ha med handtvättmedel. Har alltid med Y3 men det verkar inte säljas längre i Finland? Får nu överleva på ett par små påsar som jag har kvar…

Läs också: tips för att sova på flyget, och så undviker du jetlag.

* Packa väskan. När det börjar närma sig är det dags att packa. Ungefär såhär packar jag min necessär och det viktiga tipset utöver det klassiska skulle jag säga är: våtservetter, och så det där Y3-handtvättmedel. När det kommer till annan packning beror det mest på vart du ska och vad du ska göra – men kom ihåg att oftast behöver man mindre än man tror och du kan alltid tvätta något om det skulle behövas. Tycker sköna skor är det viktigaste, för att kunna gå och upptäcka alla nya platser!

* Ladda ner kartor offline. Kanske främst om du ska på roadtrip, men kan också vara behändigt att ha ifall du befinner dig utanför roamingfritt-område (som t.ex. Bosnien-Hercegovina, Serbien och Montenegro som vi också kommer att besöka nu på vår resa, utöver Kroatien). Vi brukar använda appen HERE WeGo. Läs fler tips för roadtrip här.

* Musik, podcasts och ljudböcker är också bra att ladda ner offline så du har det till resan. Jag brukar ha åtminstone en playlist, några poddar och några ljudböcker. Men har också inhandlat en ny, fysisk bok som jag ser fram emot att läsa! Läs mina boktips för semestern här.

* Inför den här resan som går till ett helt nytt land vi inte tidigare besökt och där vi inte pratar språket, insåg jag att det kunde vara trevligt att ha en app för att lära sig några språkfraser. Sist vi var i ett nytt land, i Riga i Lettland, försökte jag lära mig några fraser genom att fråga locals. Men en app är ju ett perfekt komplement. Jag använder ju WordDive (som kostar) för att plugga finska, men en gratis app som jag hittat och verkar kunna tillgodose detta basic behov är 50languages – tips!

Läs också: vad gör man om man blir sjuk innan resan och kan man flyga med en förkylning?

Bonus – förberedelser som resebloggare: 

Den här resan är min semester, men det är såklart också något som blir material och innehåll till framtida blogginlägg. Jag har tidigare inte varit en särskilt effektiv resebloggare, då jag ofta efteråt suttit och skrivit ihop reseguider. Vad hette den där restaurangen igen? Och vad var det egentligen vi gjorde? Något jag alltid glömmer är dessutom att skriva ner vad det är jag har ätit. Så ofta har jag en jättefin bild på någon maträtt som är helt omöjligt att urskilja exakt vad det var för något.

Nu tänkte jag förbereda mig bättre och försöka underlätta för mig själv med hjälp av två smarta saker:

 • Splitwise. Appen för att se vem som betalat vad och hur mycket. Jag och T använder den till alla våra kostnader men nu har jag gjort en egen grupp för vår roadtrip. Detta, inte bara för att vi själva ska hålla koll på vem som betalat hur mycket, utan också för att i efterhand kunna ta med kostnader i reseguiderna! Men appen är också ett bra tips om ni är flera som reser tillsammans för att enkelt hålla koll på kostnaderna.
 • Wowanders. Appen för att enkelt samla platserna du besöker, bor på, äter på och så vidare. En helt ny finsk app som finns på engelska och som blir första gången jag använder. Jag tänker att det ska underlätta all huvudbry kring “åh vad hette den där restaurangen igen? Och var den bra?” Allt som behövs är en bild från platsen du vill registrera – så det har jag skrivit upp i min kalender: fota för wowanders-app ställen vi besöker. 

Googles appar fungerar också bra för att följa sin reserutt både i planeringsstadiet och i efterhand. Förutom Google Maps där man kan lägga in favoriter och skapa nya specifika kartor så finns också Google Trips. Alla är kanske inte lika bekväma med att sälja sin själ helt och hållet till det där företaget, men värt ett försök och se hur det fungerar.


Så, pjuh. Nu ska jag bara checka av dessa punkter på listan själv också. Innan avresa fredag morgon.

Har jag möjligen missat något viktigt i mina förberedelser för resan?

FÖLJ:

11 svar

 1. Hehe, hade ett väldigt liknande inlägg i huvudet faktiskt. :-) Inspirerad av Cathinka som skrev om de där listorna man ska bocka av innan man reser. Jag får skriva mitt vid något senare tillfälle.
  Men bra lista, det jag alltid glömmer fram tills sista minuten är att ladda ner poddar. Har suttit på många plan och gjort det i en hast.

  1. Haha åh man blir inspirerad i dessa rese- och semestertider. Du får skriva ihop något sen också! :)

  1. Ja bra tips! Tog med lite plåster och smärtstillande nu också. Men du tänker kanske på något mer typ första hjälpen kit?

 2. Jag har listor i excel för olika typer av resor och det är sällan jag missar något. Sedan gäller det att kolla dem i tid och inte kvällen innan.

  Det som jag utgående från ditt blogginlägg kan infoga i dessa listor är att eposta kopian av passet till sig själv. Eller så har man det i telefonen. Papperskopia har jag alltid haft. Att ordna för att vattna blommorna är också bra och då att samla blommorna på ett ställe så att det blir enklare för den som sköter den sysslan. Och skorna, ja visst, mycket viktigt annars kan resan bli en plåga.

  Jag brukar samla alla kvitton jag bara kan få tag i. Det hjälper mig att i efterhand hålla koll på utgifterna samtidigt som jag har namnet på stället samt datum och klockslag. Fast klockslag kan ibland vara fel om de inte uppdaterat sina kassaapparater. (ha, ha där fick jag ett ord med ssaapp mitt i). Jag använder ofta min motionsapp Sportstracker när jag promenerar omkring på resmålet. Då kan jag i efterhand se vilka rutter jag gått. Och jag får ju min motion samtidigt. Google maps är också bra för framför allt planeringen. – Och så tar jag bilder. Ofta med mobilen för att dokumentera olika saker och då får jag både tid och plats. Alltså inga fotografiska mästerverk utan ren dokumentation.

  Ha en trevlig resa!

  1. Så strukturerat med excel! Det är bra att se sen också vad man hade med ifall väskan kommer bort..

   Smart att smala kvitton! vi försöker göra det nu och skriva in i slutet av dagen vad vi köpt i appen :)

 3. Onskar er en fin resa! Har inte sett mycket av denna region men balkanlanderna ligger hogt pa listan (som ar laaang).
  Vi gor ocksa manga roadtrips men undviker att bo en natt pa varje stalle natt efter natt. Blir trottsamt att jamt stuva om sin saker och att soka efter boendet och checka in/ut (sarskilt airbnb som ju kan vara krangligare). Sa forsoker sa gott det gar att bo 2-3 natter pa samma stalle och istallet avverka kortare stracka men med dagslanga avstickare.
  Inser ocksa att det ar mycket lattare att resa da jag inte bloggar :) Behover inte halla reda pa rutter/restauranger/kostnader/mat !
  Ser framemot att lasa dina reportage!

  1. Tack Cattis! Har gått superbra att flytta runt varje natt faktiskt, under åtta dagar. Nu har vi några nätter på en ö så vi kan vila upp oss ;) Men hade nog varit skönt också att ha lite mer tid på vissa platser, vi har scoutat läget så vet vilka platser vi vill återvända till nu!

   Kan varmt rekommendera att resa runt här. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.