Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Sjuk innan resa – vad ska man göra?

Vad ska man göra om man blir sjuk innan resan och kan man flyga med en förkylning? I det här inlägget får du några tips på vad du ska tänka på om du är sjuk innan du ska resa och hur man kan underlätta om man ska flyga förkyld.

Jag trodde förkylning (eller influensan, vad som nu är rätt benämning) kom lägligt när den slog till för exakt en vecka sedan. Jag var hemma ett par dagar. Mådde bättre redan på fredagen och gick till jobbet. Men så vaknade jag upp på lördag och mådde kasst igen. Knappt någon feber, men i princip alla andra symptom. Och sen dess har det hållit i sig.

Jag har försökte jobba hemifrån men insåg att jag var alldeles för slut. Och eftersom vi ska flyga till München i morgonkväll gick jag till läkaren idag. Det suger verkligen att bli sjuk inför resor, och det här verkar vara en väldigt envis förkylning… Läkaren sa att hon hört mycket nu i vinter att folk som inte brukar bli sjuka blivit sjuka flera gånger.

Alperna väntar ju på mig, så olägligt att bli sjuk nu. Foto: Unsplash. 

Vad gör man om man är sjuk eller förkyld och ska resa?


1. Det kan vara bra att gå till doktorn

Detta för att försöka försäkra sig om att det inte är något som behöver medicin för att försvinna, samt se till att få något sorts sjukintyg (för eventuell kontakt med försäkringsbolag, hur det funkar har jag dock dålig koll på). Om du har feber är det kanske inte läga att åka och då är det nog dags att kontakta försäkringsbolaget. Om du inte har feber så är det bara att åka, hålla tummarna och hoppas på det bästa.

2. Stressa inte.

Utan ta det lugnt och packa väskan i lugna tag i etapper. Har du en partner hemma kan du få hjälp av denne. För mig känns packningen alltid som ett Mount Everest men jag försöker tänka att jag bara ska öppna väska och lägga ned lite kläder och skor, det är inte så noga.

3. Besök ett apotek

Det kan vara bra att gå till apoteket och inhandla diverse smärtstillande, halstabletter, nässpray, näsdukar, desinfekterande våtservetter och annat du kan tänkas behöva för att överleva resan. Särskilt viktigt om du ska flyga med förkylning…

4. Flyga när man är förkyld och snorig och täppt i näsan?

Kan man flyga med en förkylning? Det kan bli obehagligt i öronen med tanke på trycket när man flyger. Läkaren skrev därför ut Duact till mig som öppnar upp lite i näsa och öron. Det finns andra bra nässprayer på apoteket som har samma funktion, du kan fråga på apoteket. Läkaren rekommenderade också att vid landning sippa på en flaska vatten, eller tugga på godis eller något annat smått – för varje gång du sväljer lättar du på trycket i öronen. Bra tips för att flyga förkyld!

5. Vila så mycket du kan.

Alltid det främsta tipset när man är sjuk. Ta inte ut dig för mycket, utan ta det lugnt! Nu vet jag inte hur jag kommer må när vi kommer fram till München, men i värsta fall blir det en väldigt lugn semester. Och innan avresan får man bara försöka vila så mycket som möjligt, sedan ta lite smärtstillande och ta sig igenom själva resan.


sjuk innan resa

En sån där gammal och hederlig photo booth-bild på mig just nu, hemma och sjuk i en vecka…

Det här med att bli sjuk innan en resa hände senaste för exakt ett år sedan när jag och Mumin skulle flyga till Gällivare över påsk. Vi blev båda himla sjuka och tog oss med nöd och näppe till flygplats, ett byte på Arlanda och så upp till Lappland. Nu när jag tänker efter var jag också dunderförkyld när jag flög till München första gången den där vintern 2014… Den här gången verkar dock Ts förkylning vara i det mildare laget och i detta nu storstädar han lägenheten medan jag ligger på soffan och gör det enda man får göra när man är sjuk: vila och se på Netflix.

Era bästa “sjuk innan resa”-tips?

Jag försöker också mentalt förbereda mig på det här! Jag är verkligen ingen expert när det kommer till att vara sjuk när man reser… Så, ni erfarna resenärer: vad är era bästa tips när man blir sjuk innan en resa och ska flyga med en förkylning?

FÖLJ:

22 svar

 1. Krya på dig! Hoppas ni trots allt får fin resa

  Jag har rest matförgiftad två gånger (varav ena färden inbegrep 6h på buss utan toa med en busschaufför som ilsket skällde på mig varje gång jag behövde stoppa bussen, han bröt nämligen lagen varje gång han stannade på något vis..inte i sverige.. och just den gången stannade han ju överallt och tyvärr kunde jag inte stänga omkring mig utan fick ha hela bussen som åskådare..fruktansvärt!).

  1. Uuusch åhneeej! Måste vara hemskt och världens mardröm det där på bussen. Gissar att du inte gärna gör om det… Men tänk vad man klarar när man måste!

   Och tack Johanna <3

 2. Åh, jag lider verkligen med dig – det är ju överjävligt att ha baciller i kroppen samtidigt som resfjärilarna flaxar som bäst. Men du, ta’t lugnt och gör det bästa av situationen. Vissa saker styr en inte över och då brukar jag tänka att “det är inte hur jag har det, utan hur jag tar det” – alltså hur tacklar jag just nu-momentet. Tänk, du kanske vaknar upp i München nästan frisk! Alpluft gör ju underverk, har jag hört ;-)

  En sak som gäller sjukdom och resor är att tandvärk + flygresor INTE är att rekommendera. Men tänderna dina mår väl bra iallafall? :-)

  1. Vilka kloka ord Sanna – tack för peppen :) <3 Alpluften kommer nog göra gott ja, det är jag övertygad om ;)

   Och det där med tandvärk hade jag faktiskt inte hört, bra att veta! Haha idag mår mina tänder bra jo... :-)

 3. Ja, att inte må bra och dessutom behöva packa är nog bland det tuffaste som finns. Att packa är ju jobbigt ändå, även om man är frisk. Hoppas det nu går bra och anpassa krafterna efter hälsan./ kram <3

 4. Krya på dig! jag brukar inte känna av något i öronen (har varit sjuk otaliga gånger jag rest) och på dagarna försöker jag anpassa aktiviteterna efter måendet. Trist men sant.

 5. Det suger att va sjuk på resa :( oavsett om jag är frisk eller sjuk så tuggar jag ALLTID tuggummi vid landning, för jag får lätt ont i öronen av trycket.. Så ha med tuggummi, och tugga intensivt och svälj saliv ofta och hårt – undvik att svälja själva tuggummit förstås ;)

  1. Det där miraklet som fungerar mot allt? Jag ställer mig tyvärr lite skeptisk till det. :)

  2. Mona, ge fan i att komma med såna där “råd”. Kolloidalt silver är i bästa fall verkningslöst, i värsta fall direkt farligt. Det finns inga som helst vetenskapliga belägg för att det skulle ha några användningsområden för människor. Det är också därför det inte heller får säljas som läkemedel i Sverige, utan istället säljs som en “vattenreningsprodukt” av bl.a. den kriminelle kvacksalvaren Michael Zazzio (som i slutna forum rekommenderar att folk ska dricka det).

 6. En god tanke är även att ge kroppen de bästa möjliga förutsättningarna för att bli frisk snabbt – mycket vätska, vila, samt allmänt vitaminrik och anti-inflammatorisk kost. Personligen slänger jag i mig enorma mängder vitlök, gurkmeja, ingefära och annat som sägs stärka/hjälpa immunförsvaret. :)

  1. Jaa, himla sant! Tack för bra påminnelse :) En favorit när jag är sjuk är kycklingnudelsoppa mes kokosmjölk, där kan man få med ingefära, vitlök, gurkmeja och massor med grönsaker ;)

 7. Fy vad tråkigt att bli sjuk innan en resa man sett fram emot. Jag minns när jag fick något slags magvirus ett par jular sedan. Vaknade tidigt på morgonen samma dag som jag skulle flyga hem till Paris (då när jag bodde där) och mådde sådär jätteilla halva dagen. Min mamma hade blivit magsjuk också samma natt så jag antar att det var mitt immunförsvar som kämpade emot hela dagen. Värsta var att inget “kom ut” förutom att jag var sjukt svag och bara mådde skit rent ut sagt. Funderade på att boka om men det var inte möjligt med SAS och priserna var så höga då eftersom att det var ett par dagar innan nyårsafton, så jag bet ihop och tog flyget ändå. En av de värsta flygresorna jag gjort för jag ville bara ligga ner och var tvungen att bära på väskor och gå och stå en massa. Och nu när jag tänker efter så var det kanske lite respektlöst mot mina medresenärer om det nu var så att jag smittade… Haha!

  Hur som haver. Hoppas att du mår bättre nu och att du får en riktigt bra vistelse i München :)
  Kram!

  1. Åh fyy får ont i mig bara av tanken på en sån resa. Stackare!! Är ju så jobbigt när det är knepigt med ombokning också! Förhoppningsvis blev ingen annan smittad… ;)

   Och ja, resan blev så himla fin ändå trots den förkylda starten. Kram!

 8. Krya på dig! Lisa och jag har ett helt avsnitt planerat om att bli sjuk inför/under/efter en resa framöver, det är onekligen ett ämne som många har frågor om. Min största farhåga är att något av barnen ska bli allvarligt sjuka när vi är utomlands och vi inte får den sjukvården vi behöver. Vilken skräck!

  1. Åhhh vilket “spännande” avsnitt ändå, eller hur det nu kan beskrivas, ser jag fram emot i alla fall! Och ja, usch, med barn kan jag tänka mig att det sista man vill är att de ska bli sjuka.

 9. Fruktansvärt egocentrerat inlägg. Pga luften återanvänds på flygplanet kan du ju räkna ned att du smittar samtliga ombordvarande. Blir uppriktigt mörkrädd när jag läser sådan här skit.

  1. Också en intressant tanke. Så du menar att om man är ens lite förkyld etc. så bör man ställa in vad för resa det än kan tänkas vara alternativt stanna kvar utomlands? Tror väldigt få människor resonerar så och ganska naivt att tro att folk inte skulle flyga sjuka. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.