Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Semester på västkusten.

Vilka glittriga dagar jag har här i Göteborg och på västkusten. Mitt livsbatteri har liksom laddats ur helt och blivit uppladdat på nytt. Lugna dagar med sovmorgnar. Utflykterna till havet. Lite träning. Häng och mys med nära och kära. Djupa och viktiga samtal och lättsamma prat om resor och semestrar. Sommarens godaste mat. Och bara ta varje stund som den kommer. Nu väntar några dagar med kompishäng också, som för att göra den här Sverige-vistelsen komplett innan det är dags att återvända till Helsingfors igen.

Havet

Jag har aldrig varit någon fisk i vattnet, snarare en mes. Jag är inte rädd för att hoppa på ett plan ensam till Indien som 21-åring, men att simma med fiskar och sjöodjur gör mig livrädd. Himla konstigt. Men nu känns det som att detta är något jag börjar släppa på. För när jag insåg hur härligt havet är, hur man kan flyta helt stilla i det saltiga vattnet och ta lätta simtag, så går det liksom inte att vara rädd. Det är knappast en vithaj som kommer dyka upp under mig. Efter dessa havsdopp kan jag inte tänka mig något mer uppfriskande och helande än havet. Jag har alltid älskat att titta på det och sitta där vid havskanten och blicka ut mot horisonten, men att vara i det förstärker liksom magin.

När jag fick denna insikt, slog det mig att kanske vågar jag prova att surfa en dag. Jag ska bara öva lite på att vara under vatten utan att måsta hålla för näsan – min näsa har nämligen glömt bort hur man gör…

havet västkusten

Utflykter till havet i Göteborg

Här kommer två tips på fina ställen vid havet i närheten av Göteborg.

Vässingsö, Onsala

Häromdagen åkte vi ut till Onsala och Vässingsö där min mammas kusin bor. De är världens mysigaste par och bor i ett drömhus precis vid havet. Man kan sitta på deras balkong se ner till havsviken. Tänk att bo så, tänkte jag. De har en båt som de åker ut med till öarna, och fiskar ifrån. De kan ta ett morgondopp innan frukost om de önskar, eller bara promenera längs med vattnet.

Vattnet är runt 19 grader här längs västkusten nu. Man reagerar lite när man stoppar ner fötterna och för varje steg som man sänker ner kroppen. Men när man väl är i så är det så himla himla skönt. Och varma dagar som dessa är det svalkande.

Ganlet, Göteborg

Flyttade in hos min moster i fredagskväll och igår var det bara jag och min trettonåriga kusin Simon som hängde. Så vi åkte ut på en utflykt till havet vi också. Jag hade fått rekommenderat Ganlet badplats som kanske är den närmsta badplatsen vid havet man kan komma till om man utgår från Mölnlycke. Det ligger nämligen rakt västerut från Mölndal och Västra Frölunda.

Vi kom dit först vid två, men det fanns både parkeringar och lugna platser på klipporna. Det är inte så barnvänligt och det är ju ett plus för oss andra. Vissa badplatser här i Göteborgs-området blir knökfulla de fina sommardagarna, så då är det fint att hitta en plats som inte är riktigt lika poppis, men absolut lika fin!

Simon fiskade krabbor och jag läste ut min bok Sista brevet från din älskade – så bra så bra, ni måste läsa den om ni gillar Jojo Moyes! Och har ni inte läst någon Jojo Moyes ännu måste ni läsa denna!

Och så åt vi plättar, som vi säger på norrländska (alltså pannkakor) till lunch! Min moster hade världens bästa tips, laga pannkakor och frys in dem – sen är det bara att ta fram och värma eller till exempel ta med till stranden och låta de tina där! De var lika goda som nygräddade. Ta med en kylbag med grädde på burk och squeezy-sylt så har man lunchen fixad.

pannkakor på stranden

Vill inte riktigt lämna den här västkust-sommaren känner jag.

Har ni några havs-favoriter i Göteborgsområdet eller längs västkusten?

FÖLJ:

8 svar

 1. Vi var i Smögen för några dagar sedan – helt fantastiskt mysigt!
  Därifrån åkte vi ut till Hållö. Det är nog det vackraste jag sett i västkust-väg hittills. Har lagt mängder av bilder på bloggen – kunde inte se mig mätt (eller sluta fota). :)

  1. Åh ja, så himla fina bilder du lagt upp därifrån! Det såg ut som att man kunde se botten bra också ;) Smögen är en plats jag gärna skulle besöka och ägna lite mer tid på!

 2. Jag tror jag kommenterat det förr, men oj vad det finns likheter mellan norrländska och finlandssvenska! :) T.ex. “måsta”. Plättar säger vi också i Svenskfinland :)

  1. Jaaa, undra om det inte var du som uppmärksammade mig sist om det? Jag hade ingen aning att det var så pass norrländskt ju ;)

 3. Grebbestad men kanske allra helst Fjällbacka, som är betydligt mysigare. Hur som helst, det finns hur många fina avkrokar som helst där i trakterna så det är bara att välja och vraka bland klippor och kobbar! Och ska du åka längs västkusten så ska du givetvis åka av E6:an och ta småvägarna istället, genom samhällen och runt fjordar och vikar. Helt fantastiskt vackert!

  1. Det värsta är att jag haft en kompis som spenderat alla somrar i Fjällbacka – och jag har inte kommit mig för att åka dit och hälsa på…!! Bra bil-tips, en sommar så ska det bli av! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.