Jennifer sandström

Sammanfattning av vår roadtrip i norr – 3 länder, 1300 km

Äntligen hemma! Eller? Nja riktigt så kändes det faktiskt inte. Min klassiska komma hem-ångest (travel hangover) inföll denna gång så fort vi klev av tåget inne i Helsingfors. Så snabb brukar inte ångesten vara. Och det känns precis som det brukar efter galna naturupplevelser, fruktansvärt lame att komma hem till en storstad. Kände exakt likadant när jag kom hem från Alperna i vintras. Jag tror faktiskt inte att min själ trivs i stora städer. Tunnelbanor, bilköer och mängden av butiker gör ont i min kropp. Och jag tittar på alla människor som rör sig i detta hopplösa ekorrhjul och tänker herregud ni vet inte ens vad ni går miste om!

Men nu var det inte en terapisession runt detta vi skulle gå in på. Det går kanske över. Kanske älskar jag livet här igen snart. Kanske bokar jag in en ny resa.

Jag ville istället göra en liten sammanfattning av vår nordliga roadtrip.

Så här såg vår resa ut, från norra Finland, snett genom norra Sverige och så in en liten bit i Norge:

Tåg: Helsingfors – Kemi, 7 timmar. Här plockade vi ut vår hyrbil som fick följa med under hela resan.

Kemi – Lappträsk, 1 timma. I sommarstugan som är min farmors barndomshem och även platsen där pappa jagar älg. Här sov vi två nätter. Tornedalen är mycket skog och myrmark, och jag tycker det finns ett visst vemod över detta men det är också exotiskt och uppfriskande på något vis.

Lappträsk – Gällivare/Tjautjas, knappt 3 timmar. Här sov vi också två nätter, hemma hos mormor. Besteg både Dundret-berget och berget i Tjautjas. Äntligen hade vi nått bergen!

Gällivare – Abisko, knappt 3 timmar. Och med en natur som bara blir vackrare och vackrare längs vår resa… Vi checkade in på STFs turiststation för två nätter och hann göra en superfin dagstur upp till Kårsavagge, samt gå upp till Trollsjön. Sen blev det dags att fortsätta mot resans huvudsakliga mål: Norge.

Abisko – Lavangen, 2 timmar. Här gör vi alltså resans längsta stopp på 3 nätter, får äntligen krama både Amanda och Rania, njuter av den fantastiska fjorden, och upplever ett bröllop med norrlandsmagi.

Och efter dessa totalt 10 dagar på resande fot vänder vi om och gör samma resa tillbaka, den här gången på bara två dagar. Vi körde Lavangen – Gällivare i söndags, en resa på 4.5 timmar, sov en natt där. Sen fortsatte vi på måndagen till Lappträsk för ännu en natt, och till slut på tisdagen körde vi till Kemi (stannade på Ica i Haparanda och köpte med två fulla Ica-kassar, haha ännu en bra anledning att resa med bil + tåg), lämnade bilen och hoppade på tåget till Helsingfors.

Som jag älskar dessa långa tågresor. 7 timmar är inte ens tillräckligt länge när man har saker att göra. Igår när vi skulle gå av, halv nio på kvällen, kändes det som om jag skulle kunna åka tåg i ett par veckor.

Det bästa med de finska tågen är dessutom att man kan välja en “arbetskupé”. För exakt samma prislapp kunde jag och min kille alltså välja en liten kupé med endast två platser och sitta där ostört under hela resan från Uleåborg (där vi gjorde ett tågbyte, en timma från Kemi).

De långa bilresorna har jag inte heller något emot. Så länge det inte är norska vägar(!) eller grusvägarna runt Lappträsk är det ett utmärkt tillfälle att jobba på. T körde hela vägen (vi hade bara en förare registrerad på hyrbilen) och jag jobbade. Det är till exempel då, eller precis innan jag ska sova, som de flesta blogginläggen skrivs när jag är på resa – från min mobil.

Det var den resan. Det kändes som om vi var borta länge och det var flera av årets bättre upplevelser bara under dessa dagar. Alla fjälltoppar, tillsammans med nära, kära och god mat. Wow.

Är det det här jag ska leva på genom hela den långa mörka vintern nu?

FÖLJ:

2 svar

  1. Åh ser drömligt ut! Har själv länge funderat på en liknande resa. Ungefär hur mycket kostade resan sammanlagt? Eller om du inte vill skriva ut det, så kan du sådär i stora drag säga om resan blev dyrare/billigare än att åka t.ex. på en veckas solsemester i Sydeuropa? :)

    1. Resan gick på 8-900€ totalt för två personer. Men då har vi bara betalt boende för totalt 5 nätter (de andra bodde vi ju hos min familj). Men hyrt bil för 12 dagar (drygt 400€). Och så åt vi inte på restaurang nästan alls.

      Tror man kan resa billigare/dyrare både norrut och söderut – det handlar mer om vad man vill göra, hur man vill bo osv. Men det är klart, norden och speciellt norge – har ju ganska höga prisnivåer jämfört med många andra länder i Sydeuropa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.