Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Den stora flytten – berättelsen om Malmberget

När vi för en vecka sedan körde runt i Malmberget hade jag ingen aning om att Den stora flytten – filmen om Malmberget hade spelats in och skulle sändas idag. Vi åkte runt med mormor, hon berättade om gatan de bodde på (den gata som var först att ryka, Trädgårdsvägen), visade var de hade byggfirmans kontor, målade upp det gamla Malmberget framför oss. Fina byggnader, tjusiga gator, vackra damer som andra i butiken fick akta sig för när de tågade fram, framgångsrika herrar.

Ett samhälle som blomstrade, tack vare malmen.

Välkommen till Malmberget – tillsammans med “Friska” Gällivares gamla logga.

På grund av gruvdriften i Norrbotten är Malmberget ett rasriskområde. Malmberget ska, precis som Kiruna, flyttas. Men i Malmbergets fall slås samhället ihop med grannorten Gällivare, fem kilometer bort.

Artikel från SVT
Focushuset, en typisk 60-tals byggnad vars sista hyresgäster lämnade i våras och nu står redo att rivas.

Min egna relation till staden då, förutom att det var här min mamma växte upp? Som barn åkte jag konståkning, och det var här ishallen låg. Det blev många vändor hit ända tills jag tröttnade på att gå upp tidigt på lördagsmorgnarna. Sen var det här jag gick gymnasiet, precis som alla andra i Gällivare. Det fanns bara en skola, så hit tog vi bussen varenda morgon. Övningskörde gjorde jag också, på Karlssons Trafikskola.

Har alltså upplevt blod, svett, tårar och massor av skratt i Malmberget.

Och vad man känner när man åker här igenom idag? Well, för att vara ärlig har det länge varit en dyster syn. Men visst förstärks det av vetskapen om att allting är på väg bort. Det har länge fått förfalla. Mycket har flyttat till Gällivare, redan innan gruvan började fösa bort husen och folket.

Disponentvillan som en gång i tiden måste varit mycket vacker då LKABs disponenter fick bo här, alltså företagets högre chefer. Nu väntar den på besked om att rivas.
Bakom stängslet skymtar den stora gropen som funnits här i många år.

Du kanske läser det här nu och tänker, men när gruvan en gång i tiden påbörjade sin brytning av malmen, när den utvecklades och samhället växte – visste man ingenting då?

– På 60-talet var politikerna oerhört starka och ville att samhället skulle fortsätta leva. Men Malmbergets planering har varit usel. LKAB varnade för vad som skulle hända men kommunen byggde i alla fall, säger Lars Israelsson.

Artikel i Norbottens-Kuriren

Om man nu vill vara lite elak skulle man alltså kunna säga att det skulle kunna vara kommunen (eller politiker) i ett nötskal. Men det vill vi inte vara så det säger vi inte. Något historien kan lära oss är dock att man alltid bör ha i åtanke att politiker ofta jobbar för sin egna vinning, kanske inte alltid fattar de smartaste besluten och att det finns skäl att vara ifrågasättande.

Så också när samma kommun köper skidanläggningen Dundret, eller bestämmer sig för att inte bara ersätta den gamla ishallen utan samtidigt bygga curlingbanor och friidrottsarenor. Nu säger jag inte att något av nämnda exempel skulle vara absolut idioti, men jag säger att det kan finnas skäl att inte svälja allt och bara stå vid sidan och heja på. Hur mycket man än gillar Gällivare, eller idrott.

Den stora flytten – filmen om Malmberget

Dokumentären då, som skildrar allt detta och det som händer nu. Hur var den?

Det är en film som väcker massvis av känslor. Gåshud, kanske en tår, men också skepsis. Det finns mycket jag gillar, tycker att det är ärligt och fint skildrat.

En film om Malmberget SVT
Filmen finns här på SVT play.

Jag ser dokumentären om Malmberget och slås av hur de lyckas fånga en plats så rakt av. Ingenting är iscensatt. Det är som om ingen som är med märker att det finns en kamera i rummet. Här har de lyckats bra.

Det är en film på 58 minuter som fokuserar på några personliga berättelser, politikerna och LKAB. I bakgrunden hör vi musik från norr. Det börjar halvdeppigt, några missnöjda kommentarer men mot slutet får alltihop en positiv ton och lite skulle det kunna upplevas som en reklamfilm för gruvföretaget i fråga. 

Vill man läsa mer om Den stora flytten så har även Västerbottens-Kuriren publicerat en bra artikel här.

Omtyckta Dannes gatukök som syns i filmens inledning då de stekte sina sista hamburgare.

Det finns såklart en del som skulle kunna kommenteras. Som det faktumet att frisören som fick stänga kanske egentligen var ganska ”good off” med ett jobb som produktionschef i LKAB? Det är inte alla frisörer som gör en sådan karriärförändring. Man bör inte heller glömma att alla som tvingas stänga/lämna/flytta har fått ersättning. De som fått helt nya hus har kanske inte heller gjort en förlustaffär. 

Men det är klart att det kan vara tungt och ledsamt ändå, som med alla livets nya kapitel, även om de på sikt kanske blir ännu bättre? Och alla har rätt till sina känslor.

Till vänster skymtar den gamla ishallen i bakgrunden, till höger låg det förut en Pressbyrån.

Men filmen om Malmberget får mig också att tänka på perspektiv.

När man är bekymrad över att det inte blir någon bastu i det nya huset (och kommenterar det med ”ja då får vi åka ut till stugan oftare”) eller att alla fyra barn inte får varsitt rum – då kanske man ska ta sig en funderare över hur bra man faktiskt har det. 

Gällivare, och Kiruna, har bland de högsta lönerna i landet. Och bland de lägsta levnadskostnaderna. Det första, helt och hållet tack vare gruvan.

Det är samhällen som existerar tack vare gruvan. Och det är invånare som kan leva ganska bra av samma orsak. 

Det är lätt att bli bitter och det är självklart att det är sorgligt när alla minnen från ens uppväxt rasar ner i ett stort gruvhål. Tomma lokaler, ett staket som kryper närmare, grafitti som ska liva upp men misslyckas totalt. Det är ingen vacker syn.

Om man tänker på ett Malmberget som en gång i tiden var fint och levande, då är det ändå inte vad som skulle varit kvar idag. Här kan du se en film som visar precis hur det såg ut under Malmbergets gladaste dagar, men det är för längesen ett minne blott.

Men ifrågasätter gruvan gör ingen. Jag upplever snarare att de flesta känner en stor respekt för den. Just eftersom det är levebrödet för samhället och folket här.

Så kanske blir man lite sentimental nu när allt försvinner, men då är det värt att komma ihåg att det vackra samhället försvann långt tidigare. Och om Malmberget fått stå kvar, vem skulle då tagit hand om dess förfall i en kommun vars befolkning ständigt minskar?

Måste också tillägga att det ger mig lite ont i magen att man tvingas bygga så mycket nytt i ett samhälle med den femte lägsta befolkningsökning i landet (en negativ sådan alltså). Det finns ingenting som tyder på att fler kommer flytta till Gällivare kommun och därför kan jag inte låta bli att undra vad som händer när alla byggen står klara och om ännu fler år när gruvnäringen sakta avtar. Låt oss bara hoppas att det inte blir så här.

Det är också därför mitt inre skriker, SATSA PÅ TURISMEN. Gör det nu genast! Potentialen finns. Och det värmer mitt hjärta att det finns ett par eldsjälar som kämpar på trots att motvinden kan blåsa hårt här uppe!

FÖLJ:

15 svar

  1. Det som slår mig är hur mycket vinst det måste finnas i gruvdriften både i Malmberget och Kiruna eftersom gruvbolagen har råd att flytta hela samhällen, låt vara att de inte är några storstäder men ändå. Förstår jag rätt så har LKAB sitt huvudkontor i Luleå och då borde vinsten också stanna där men eftersom svenska staten är ägare så kan pengarna flyttas vart regeringen vill och då också bort från övre Norrland. Det jag tänker på är att Norrland uppfattas som tärande och bidragsberoende samtidigt som det finns enorma rikedomar som exploateras, inte bara gruvor. Jag kan förstå att gruvan är allt i Gällivare och många lever gott på detta men det finns så många andra områden i Norrland som inte får något av detta. Du är själv inne på detta att vad händer när malmen en gång i framtiden tar slut. Turism är kanske en väg samtidigt som många andra satsar på samma sak. Men visst är det fint i Gällivare och som du skriver potential finns. Det är bra att ha fler ben att stå på.

    Du skriver ”Något historien kan lära oss är dock att man alltid bör ha i åtanke att politiker ofta jobbar för sin egna vinning…” Menar du att det gäller politiker i allmänhet och är det personlig vinning du avser? I så fall är det illa.

    Ett intressant program, jag hade det inprickat redan innan jag läste ditt inlägg. Kortegen med jenkkibilarna i Malmberget, var du med om det någon gång? Finns det så många fina bilar där – kanske ett resultat av gruva – eller kommer bilar lägre bortifrån också?

    1. Ja, det finns massor av pengar där långt nere i marken. Att flytta ett helt samhälle är antagligen bara en struntsumma i jämförelse. Ganska intressant.

      För turism tänker jag att det är särskilt intressant med tanke på hur många som t.ex. passerar här på väg mot fjällvärlden eller Norge. Ett första steg kunde vara att försöka fånga in dessa ;) Och det ena behöver ju inte utesluta det andra.

      Ja gällande politiker och deras personliga vinning kan det ju vara svårt att jobba långsiktigt för det är så viktigt vad du faktiskt gör här och nu rent konkret för att ens få sitta kvar i nästa mandatperiod.

      Jenkkibilarna kör varje år under “midnight sun meet”, så det har jag sett massvis av gånger. Haha. Är faktiskt kul hur det sen på kvällen är en stor fest dit många kommer, inte bara bilintresserade, och klär ut sig i 50-tals kläder… :) Här finns deras facebook-grupp: https://www.facebook.com/groups/120423474634758/

  2. Verkligen intressant, tänkte mycket på detta efter Erik Niivas sommarprat (som berättade om sin uppväxt i Malmberget). Det var nyttigt för mig att komma till Abisko, se tågen med malmvagnarna och höra – precis som du säger – de positiva tonerna som ändå faktiskt finns om gruvan/malmen och vad upptäckten av malm faktiskt har gjort för samhällena där uppe. För jo, många av samhällena är ju uppbyggda just av den anledningen!

    Spännande att få höra det här från ditt perspektiv, som faktiskt har koll på riktigt. (Såg också en debatt igår på tv om ämnet, där skulle du ha varit och snackat!)

    1. Haha åh, vad intressant med debatten – måste varit den om fynden på Österlen? Det är förstås ett knepigt ämne. Och gruvorna är väl “tyvärr” en nödvändighet för en bra utveckling ur ett klimatperspektiv.

      Får nog läsa på lite till (några år) innan jag ger mig in i några tv-debatter, hehe…

    1. Tack för din kommentar!

      Svarade dig på Facebook och förstod att det var gällande politikerna på 60-talet din kommentar gäller. Förmodligen har fler än en person och politiker varit inblandade :)

      Eller är det något mer du har i åtanke?

      1. Jag hade inte sett din kommentar på FB. Men vad du inte har förstått är att du har hjärntvättats med “utan gruvan inget Malmberget”. Lars Israelssons kommentar som du länkat i din blogg är så grotesk att det vänder sig i magen!

        Det enda du har rätt i i den profetian är att Malmberget kom till pga gruvan, men sedan fallerar det. Du kan vända näsan åt vilket samhälle som helst i Sveriges avlånga land och du kommer att upptäcka att de INTE har någon gruva! Du har dessutom ingen susning om vilken fullständig miljökatastrof LKAB är! Du vet tydligen inte heller att Gällivare kommun har en ohanterlig miljökatastrof sedan tidigare övergivna gruvor i omnejden.

        Det är en hel del påståenden som hamnar långt under radarn. Filmen dammar bara av på ytan…

        Det är samma idé som Kennet har men jag svarar inte honom separat, eftersom det är samma “luftiga beskrivning där”. Man kan undra var era historier liksom filmarens börjar och vem denna Marianne Söderberg är som nu varit “hjälpreda” i filmandet. Oavsett vem hon är så har hon suttit med väl så “färgade glasögon”. Filmen berör överhuvudtaget inte HUR många det är som fått sin privatekonomi och liv havererade av LKABs framfart i Malmberget!

        Filmen är och förblir en kosmetisk historia som bara gagnar Regeringen och döljer vilket baggböleri som statens ägda bolag ägnat sig åt! – Det kanske du hade förstått om du nu hade gett dig tid åt det enda blogginlägg som du hade behövt läsa för att få lite “kläder” till dina tankar!

        Den maktkamp som det blivit för socialdemokraterna och folk tendens att ruska av sig är tyvärr alltför genomgående både i varandet men sannerligen i denna film. Socialdemokraterna de skakar av sig och låtsas vara för medborgarna. Jeanette Väppling är inte sämre, V byter bara stol helt praktiskt för att få vara med bland MAKTeliten. Sanningen är att den socialdemokratiska kommunalrådet Tommy Nyström, sålde ut ortsborna till bolaget! I början tyckte han att LKAB:s hantering var oacceptabelt, det finns bevis om det på youtube om inte partipiskan sett till att radera det inslaget, där även räddningstjänsten var intervjuad. Men efter några bra bjudningar från bolaget, så bytte TN stol: med bolaget och mot ortsborna! – Du vill inte ens veta vad jag tycker om dylika människor…

        Ang. Aimo vill jag bara tala om att han själv har väldigt dåligt minne över hur han själv agerat innan han själv började drabbas. Då lät det från radion “gnällspikar” dvs de vanliga argumenten att man inte bryr sig så länge man själv inte är drabbad. Han liksom kommunalrådet TN har dragit ner rullgardinen för det som verkligen borde ha varit en ögonöppnare t.o.m för dessa två personer som valde att blunda.

        LKAB:s egna “Bagdad Bob” har slagit världsrekord! Det är inte bara Katarina och Håkan som med sitt lilla barn fått bo mitt bland asbetsrivningarna, varit utan tjänligt vatten i flera år och fört en kamp om att få ett likvärdigt boende. Eller gamla Elsa vars tomt tillslut inte gick att köra in på ändå förnekade LKAB att gruvan påverkade marken! – Jag blir faktiskt spyfärdig när jag tänker tillbaka hur det såg ut bara sedan mitten av 2005!

        Skadeståndsanmälningarna som inkom till LKAB hamnade väl i det stora pappersarkivet= papperskorgen. Jag vet sanning att säga inte heller hur många som lämnat LKAB när de inte kunnat rättfärdiga bolagets nervkrig mot de drabbade ortsborna.

        https://www.youtube.com/watch?v=vvsdYnv6zG8&list=PLZQtGD_DKUit4wrkH77Czpa2RWXhyfJs6&index=2&t=0s

        https://www.youtube.com/watch?v=StOzboBbewc&list=PLZQtGD_DKUit4wrkH77Czpa2RWXhyfJs6&index=3

        Det är inte så som Kennet vill låta påskina i din blogg! De allra flesta husen REVS och människor som hade sparat och gnetat för att inte ha någon skuld på sitt boende BLEV BLÅSTA av LKAB! – Hela min blogg om just de rubrikerna är ett väldigt BRA tidsdokument.

        Här är bara tips för att öppna era ögon:
        http://gun-m-ek.blogspot.com/2013/12/lkab-i-malmberget-fortsatter-sitt.html
        http://gun-m-ek.blogspot.com/2014/09/agaren-staten-gruvforetaget-lkab-i.html

        Det finns ungefär 200 adekvata inlägg, alltifrån om “Malmfältsgruppen” som bara var ännu ett spel för gallerierna från Regeringens sida. Hela Malmbergsfrågan är så ynklig och full av kolonisationsmakten Sveriges fortsatta bedrövliga historia att jag nästan kräks vid blotta tanken.

        Fö så har Disponentvillan fått stå där utlämnad åt sitt öde sedan slutet på 1990-talet då de som ägde huset insåg att renoveringen inte skulle leda till ett boende!

        Flytta hus till Koskullskulle fick mig att knappt tro mina ögon/öron. Koskullskulle har länge funnits med på gruvskalvsrapporterna och olägenheterna med gruvdamm från gruvan har varit ett stort problem. – Det har mao rått rena rama hönshuset!

        1. Det är antagligen så att det varit många kockar i soppan. Och varje historia har precis som myntet två sidor, och ännu fler.

  3. Det var ju bra att Malmberget äntligen uppmärksammades det är bara Kiruna som det talats om vad gäller gruvans påverkan på samhället trots att Malmberget påverkas allra mest och slutligen snart slutar existera , men man borde ha visat att de flesta hus som flyttades hamnade i ett nytt område(Solbacken) i Koskullskulle ett samhälle 3 km från Malmberget där också många hus byggts vilket gjort att Koskullskulle ökat befolkningen med 25%.

    1. Egentligen är det märkligt för tycker Malmberget har uppmärksammats här och där men ändå har folk utifrån bara hört om Kiruna. Till och med min franska vän som bor i Helsingfors hade hört talas om Kiruna och gruvan där… :)

    1. Vad intressant! Tusen tack! Och tur att det fanns så mycket myrmark att man inte byggde ännu mer i Malmberget, kanske?!

  4. Trillade över denna blogg efter att ha återvänt till Gällivare/Malmberget efter 10år sedan sist. Jag ville visa mina döttrar var jag växte upp men fick en chock när jag åkte upp till Malmberget, jag körde, och beskrev LKAB’s hyreshus som en gång stod nedanför kyrkan ( som jag redan visste hade rivits). Sen insåg jag att det fanns inget focus hus, ingen Gunillaskola, igen disponentsvilla, välkommaskolan i ruiner, hyreshusen stod tomma med igenbommade dörrar. Någon hade klottrat “men vi bodde ju här” på ett av husen. Ingen trafik, inga människor. Jag visste så klart att man skulle flytta hus från Malmberget men denna totala nedläggning hade jag inte den blekaste aning om, allt jag hört om i media är Kirunas stadsflytt… Jag antar att det kändes lite som att jag var en flykting från kriget som kommit tillbaka till en krigshärjad hemstad.

  5. Det ä bra att nån skrifer.. men sätt på pränt på papper, bok, pamflett så bevaras minnen på längre sikt, när ni ä borta…
    Digitalt så är riskiko att servrar läggs ner, och sen är ALLT BORTA. Så skrif på manus för små fina böcker. Om så för hand..
    Bara fotografier lär bli en guldgruva för framtida arkivnissar att grunnas över inom historia, arkitektur, markgeologin, befolk.forskning, antropologi, kuriosa, kulter, juridik..
    Och det faktum att ingen ännu förstått hur så mycket större i yta byar i norr äro, i jämför med “skånska städer”..! Okänt kreti.
    Man skrattar bara. Var dom inte större!??…
    Greve, Båstad…äh.
    Nattavarre var större på sin tid. Jadå.
    -Som SameLapp, är jag inte pålagd nån tår i ögonvrån, när gruvorna tystnar, men kommer ihåg Svanparken och hur vi som ungar rännde uppåt Kaptensslänterna hos min kusin, med morbror Helge (Nilsson) Motun, var bergssprängare i gruvan. Bortgången sen år 2017-18.
    Vi finns kvar än, i god vigör..bra tränade mesta av Lifvet, och jobbat fram till nu i nästan 50 jobb över hela Swerige i evigt kutanden.
    Bergsprängarn Helge åkte söderut i de förstas flyttvåg, när norr knappt hade vägar och primitivitet fanns med grusvägar, AK-arbeten stadda, och lanthandelsbuss kördes ut på byarna.
    Då sprängde han ut tunnelbanan nästan bara själv, sprängde den enormt långa halvhemliga tunneln Åkeshov-Lidingö Käppalaverken reningsverk vars tunnel går rakt genom Stockholms underjord. Ett kollossalt verk i avstånd miltals. Okänt för många Tjokkhultare som klantar på i ovanjord på gatorna.
    Jag har bott i Åkeshov, Brommaplan en gång i asfaltens tid. Hela tunnelbanan i Stockholm Skanstull o Södersjukhuset tunnlar är Helge Bergsprängares förtjänst. Jobb, som ingen märker av, i stress o gnäll om tiden inte passar in. Och ingen lär kommas ihåg utförares namn.
    Bergssprängarna, dolornas offer, all sprängsten i tiotusentals ton.
    En gruva av idag, är ett sånt DYRT projekt, att det knappt lönar sig sätta upp såna. Maskinpark i miljarder, sprängsten som ska tas upp, avsättas
    på tipp. Vatten som ska torrfås av stora pumpverk.
    Allt kostar vansinnigt mycket.
    Och fråga är hur djupt man måsta, innan första skopa med malm är utvinnen i malmskäppa. Innan det betalar sig.. Av en sån tid som kostar i rullande kostnader i miljoner, miljarder.
    Den vinsten kunde icke tas upp av de historiska småhålen 15-20 meters dagbrott, innan Dynamiten uppfanns av Alfred Nobel. Då fanns större lönsamhet nå djupare nivåer ner.
    “HÅLLAPPAR”, var de enda folken som i tvångsarbeten, tvingades göra dagsverken sommartid på små gruvor i norr, högt upp i fjällen i jakten på Silver, motvilligt var de av kungaorder satta i slavarbeten. Utsedda.
    Innan koloniala epoken inkom 1700-tal, och swenskar strömmade för fots sommartid norrut.
    Kusterna fylldes snabbare på med folk per båt sommartid och stoppades vinterisars tid.
    Lule Älvdal var redan i ‘rökskatter’ år 1413, mer rikare i antal, än Arboga slättlands kornbodar i Mälaren, av befolkning och skatt inhämtat och mätt.
    Men att man också skattebefriades av Vatikanen, under epoken av katolicism, för att få ha kvar folk till nytta.. Tills swe kung Gustaf I Vasa, lade om Statsreligion till protestatism och skyllde på skatter av annan härförares åtkomsts Kyrka, när egentligen ingen “Petrus skatt” togs ut alls, i norr, men gåvor förde Kyrkbiskopar rikare. Med Nidaros katedral i Norge, kvarlämnat minne av katolikers påverkan i Norge och Norden.
    Det tog snart Vasan över. Och avsatte katolicisms taxering för gott, införde Lutheransk protestantism. Utöver “kyrkans tionde-skatt” uttaget framvecklats.
    Därmed ock avsattes ett kungligt av Majt.skattekrav på all mark, av kungaorder år 1500-tals mitt, även i norr i Hela Nordkalotten utom danska Norge däri man förde krig i “de Nordiska Krigen”, och som Gustaf I Vasa behövde stålar till. Då som i ukraina Hetman(Hauptman) enklav, betalades det till LEGOKNEKTAR..som kostade i löner.
    Vilket Usa med sina sluga ättlingar, icke längre kan eller ens vill betala sold till ukrainare mer av senhöst-2023 beslut, och ens delge med vapensystem de själva behöver på sin ‘ö’.
    Också djupt skuldsatt som üsa idag äro, ca.33-35 US “trillions” $US skulder(= 330-350 swe biljarder sek kronor, tiopotensen-12, dvs. miljoners miljoner kronor gånger × 330-350, eller 350.000 miljarder sek kr) i Amerikas skuld.
    Abnormt, ja.
    Främst till Kina och Ryssland av långivare skyldiga.
    Ganska okänt, men verklighet…
    Så ni på denna landstrippen i Atlantstranden, lever i en ganska bra ekonomi.. med olja, gas, järnmalmer, metaller, skogar, elström vattenkraft..och fisk, ren- & älgkött. Och några kossor, grisat, bär, potatisar, kornåkrar till gröten, palten o brödet.
    Därtill ska avsätta ekonomi till mig som numera
    Ägande.. och i varandet varit ett tungt jobb.
    Som ett Resultats-presterande folk vi levt, är vanan att slutföra, och sen ta hvila, kväll, helg. En sed av väntande ersättningar på jobb, och seder ur ekonomier statt.
    Men ska så dokumenteras, på papper.. och i böcker. Så skriv så det sprutar om saker, ur vardag och landskap, dagsgöranden, innan allt är borta, och nån ångrar – Varför gjorde man inte det..!!?
    Kanske starta ett förlag, kombinerat förlag med projekt/samarbeten. Med bokexemplar som kommer i ett exemplar att lagras på arkiv. Om ej annat så fås skänkas, som registrering införas. Så blir allt kvar i skrifen form.
    Kiruna Stadsflytt: åren 2013 – 2033/2035, arbeten i fält startades juni-2014 i etapp-1.
    Stadskärna av Kirunas nya invigd sept-2022.
    “White”, “Ghiliardi”, “Hellsten arkitekter” satt i i ny stadsplan. 3,73 miljarder sek kr.
    Gruvtak i nuvarande, vilar på 2 pelare 400m höga som sen sprängs bort och gruvhål bildas, med rasrisker minskat.
    Stad Malmberget flyttetapper under årtalen 2019 till närområdet Gällivare, Koskulls kulle(baltiske adlige Koschkul, idag i bankledningen vd, av “Nordea”, Finland), Av rasrisker i framtiden.
    Aitik-gruvans koppargruva utvidgning år 2022 påbörjat avskogning, markarbeten. Fastigheter omsatta Liikavaara by marker m.fl. /Skrif på bara..!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.