Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Såklart man dansar tango på zumba i Finland.

Haha alltså Finland. DU ÄR JU FÖR SÖT! Först och främst måste vi prata om det här med att finländarna stressar av bussen? I mitt senaste inlägg om att bo i Finland var det nämligen något jag nämnde på slutet. Jag har på senaste tiden börjat uppmärksamma hur man i Finland när man åker buss, reser sig långt innan bussen stannat och är redo att gå av så fort dörrarna öppnar sig. 

Så om någon sitter vid fönstret och du bredvid vid gången, så kommer hen säga något på finska i stil med “ursäkta jag ska av här” – om du då svarar “jo jag med” så kommer hen fortfarande och mycket stressigt att mumla något om “ja men ändå” och tränga sig förbi dig. Själv reser jag mig när bussen saktar in och hinner alltid fram till dörren precis när den går upp? Här är man nämligen väldigt mån om att andra inte ska tänka “herregud vad tid hon tar på sig att gå av bussen – nu blir vi alla sena!”

Detta är ärligt talat så kul. Jag har inte upplevt denna buss-stress på någon annan plats. Kan det vara så att det är typiskt finskt? Och varför? Eller är ni svenskar också buss-stressade? 

 

En annan klassiker min pojkvän fångade häromdagen. Finns waiting for the bus. Men här är faktiskt svenskarna exakt likadana.

Nu till det andra vi måste prata om, Finland och deras älskade tango. Jag var nämligen på gymmet ikväll och bestämde mig för att testa zumban. KUL tänkte jag, älskar zumba. Men den här instruktören tog zumban till helt nya nivåer. Och det var inte en positiv upplevelse. Början var helt okej även om hela gänget såg extremt förvirrade ut och dansen var liksom inte snygg/cool/graciös eller någon njutning för det estetiska sinnet utan det var mest hopp hopp, poffpoff, en arm hit, en arm dit, hopphopp.

Men tillslut kunde jag inte hålla mig för skratt och det var när det blev dags för TANGO. Jösses amalia. De äldre kvinnorna, som de njöt! Och som jag trampade fel! Måste öva på det där med att gå jättesnabbt och enkelt i en fyrkant… Gänget såg ut som om de hade tangon i blodet – själv har jag aldrig haft en anledning att dansa det.

Visst är det så att tango är typiskt finskt? Det kändes i alla fall väldigt mycket så när den till och med dyker upp under ett zumba-pass.

FÖLJ:

6 svar

 1. Åh, exakt sådana är vi :) Vi är ju lite av en öststat i vissa saker, och det här är en av dem tror jag. Man ska inte vara till besvär för andra, man ska absolut inte hamna i en situation när andra kan komma att titta på en och sucka inombords. Jag har tagit det så långt att jag ibland stiger av bussen enligt hur andra stiger av, bara för att den inte ska vara tvungen att stanna bara för min skull.

  Man vill inte vara till besvär helt enkelt, och egentligen vara osynlig och ur vägen för alla andra. Ett annat exempel är euron, som godkändes i Finland utan folkomröstning efter som politikerna tyckte att har man sagt ja till EU säger man också ja till euro (vi ska inte vara så jobbiga och till besvär). Passiv-aggressiv ängslighet.

 2. Det är sånt här som är så roligt att läsa om hos andra utlandssvenska bloggare :) Sånt man inte märker om man inte bott i landet en stund. Här i Tyskland har man också många knasigheter för sig ;)
  Hälsningar Linnea i Bayern

 3. Det är spännande det där med att stiga upp långt innan bussen ens saktar av. Jag gör det också. Jag är uppvuxen med det.

 4. Det där är ett fenomen som finns i England också… brukar reta min pojkvän för det och själv väntar jag precis som du till sista sekund. Jag undrar om det är en rädsla för att missa sitt stopp? Här är det ju åtminstone fler människor och stoppen blir kortare för att alla är förberedda.

 5. Åh, glöm inte att man måste signalera till bussen och spåran, annars stannar de inte!

  Och ja, finsk tango är ju världsberömd :D :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.