Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Så mycket kostar en helg i Kraków (inkl. flyg, hotell och mat)

I januari förra året gjorde jag och min kille en helg i Riga – en perfekt weekendstad. Det här året reste vi bort samma helg (hans födelsedagshelg nämligen) och valde en ny spännande stad, Krakow. Både Baltikum och östra delen av Centraleuropa är kända för att vara både prisvärda och vackra resmål. När man reser i slutet av januari är dock det mesta ganska grått, men den imponerande arkitekturen och priserna – de får man ändå uppleva. (Och ja, plus en hel del annat förstås!)

Länderna med lägre priser är förutom att vara utmärkta alternativ för en budgetresa (med möjlighet att lyxa till det) också ofta länder där turismen betyder mycket och det känns bra att stötta de länderna.

Och om man är nyfiken på hur billigt det egentligen är i Krakow – då tänkte jag ta och berätta det.

Så mycket kostar en helg i Krakow

Vi kom fram fredag eftermiddag och åkte hem söndag eftermiddag, så tillbringade alltså två dygn i Kraków. Alla våra kostnader är listade här och de är räknade för två personer, i SEK.

* Flyg: 2404 SEK – vi flög med Norwegian och bokade resan direkt via dem. Det här var den dyraste delen av hela resan.

* Hotell: 1736 SEK –  vi bodde på Hotel Santi och detta var priset för två nätter i dubbelrum, inklusive frukost. Det bokade vi via hotels.com med 10% rabatt. Det var ett charmigt hotell med en gammaldags och fin känsla som var väldigt närvarande. Det var dock ingenting lyxigt och frukosten var ganska enkel. Läget var däremot perfekt, mitt i gamla stan med bra utgångspunkt för att även upptäcka delarna utanför.

* Mat och dryck: 1913 SEK – två fina middagar, lite drinkar och ett par luncher. För att ge ett exempel på en middag vi åt på italienska restaurangen Boccanero där vi delade på en förrätt och en efterrätt, åt varsin varmrätt och drack det finaste vinet (varsitt glas) för totalt 600 SEK.

* Fika: 541 SEK – övriga kaffe, vatten, snacks som vi köpte under helgen.

* Övrig transport: 556 SEK – transport till och från flygplatsen både hemma i Helsingfors och i Krakow, samt en taxiresa inne i Krakow (annars promenerade vi). Hälften gick dock till att ta taxi till flygplatsen i Krakow när vi skulle hem, det kostade 289 sek. Vi hade planerat att ta tåget som kostade 43 sek för två personer – men det gick plötsligt inga tåg och vi blev lite stressade och skulle inte riktigt hinna med den buss som också går. Så då fick det bli taxi, även om jag skulle rekommendera tåg eller buss eftersom det är prisvärt och smidigt (men kolla upp hur de går och exakt varifrån på stationen, och inte i sista minuten!)

* Övrigt: 139 SEK – en present vi köpte med oss och ett museumbesök.

Total kostnad för en helg i Krakow för två personer:  7289 SEK.

Det blir alltså 3645 SEK per person. Ganska prisvärt?

>> Läs mer: guide till Kraków – tips på saker att göra, se och äta

Café i Krakow, 17.80 zloty för en espresso och en cappuccino, alltså cirka 43 kronor.

Hur många kronor är en zloty? 

Den polska valutan zloty tycker jag är lite förvirrande. Egentligen är den inte det men jag försöker omvandla den till både euro och SEK för att få grepp om den och då blir det förvirrande.

1 zloty (PLN) = ca. 2.4 kronor (SEK).

Så i princip dubblar man priset i zloty och tar lite till. Eller ja, gånger 2.4.

Om man vill räkna ut vad zloty blir i euro kan man istället dela priset med 4 så får man summan i euro.


Mer inspiration från Polen: läs min weekend-guide till Warszawa

FÖLJ:

11 svar

 1. Till nästa år rekommenderar jag en tågresa (eller att klimatkompensera flyget),
  Blir trevligare för fler så.

  1. Ja tåg är himla trevligt. Skulle bli ett ganska långt äventyr med tåg Helsingfors-Kraków, men kunde vara en upplevelse det också.

 2. Mycket bra med så detaljerade kostnader och uppdelade enligt kategori. Jag tycker man får ett bättre grepp om pengarna per resa för allt kostar, stort som smått. Själv sparar jag alla kvitton jag kan få tag i under en resa och sedan gör jag en liknande sammanställning vid hemkomsten,

  1. Oj imponerande! Jag hade tänkt sammanställa Balkan-resan också då vi sparade alla kostnader i Splitwise. Nu under resan skrev jag ner allt i anteckningar. Men svårare ju längre man är borta ;) Är ju dock väldigt kul att veta!

 3. Vad trevligt att du delar med dig av kostnaderna. Det verkar absolut prisvärt och det är en stad som står på vår lista. Frågan är bara när man ska klämma in det i schemat…

  1. Kul att du uppskattade det! ☺️ Tror Krakow kan vara riktigt fint under vår eller höst också.

 4. Vi gjorde en riktig budgetresa till Polen för ett par år sedan. Flyget kostade mindre än 200 kr från Skavsta, Vi bodde fem personer i en lägenhet, kostade nog inte mer än 300 var för två nätter, maten gick på en femhundring (och då åt vi typ det lyxigaste vi hittade). Har för mig att jag räknade ut att det dyraste var att parkera bilen på Skavsta men det var ändå billigare att dela bilen på fem än att ta flygbussen :)

   1. Ja, varför inte? :)

    Jag shoppade inte heller, köpte ett par byxor bara, så för mig kostade nog inte resan mer än nån tusenlapp. De andras första förslag var att åka på spa i Sverige, det hade nog blivit bra mycket dyrare. Tyvärr. Idag kanske jag hade valt att inte resa, men det här var innan klimatångesten slog till.

    1. Spa i Sverige är förstås en trevlig grej, men det kommer man aldrig särskilt billigt undan med nä.

     1. Verkligen inte, hade väl knappt haft råd med en enda behandling och bada pooler gör vi tillräckligt ofta på konferenshotell med jobbet så det hade lixom inte varit nåt speciellt för mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.