Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Restaurang Tako – japanskt i Stockholm

Förra helgen när jag var i Stockholm fick jag chansen att hänga med lite vänner som jag inte hunnit se på väldigt länge. Och jag fick också prova en helt ny japansk restaurang i Stockholm!

Trots att jag är i Stockholm då och då har jag inte jättebra koll på restaurangutbudet. Jag har inte hunnit med särskilt många restaurangbesök under mina vistelser. Men när skulle jag träffa min kompis Sanna skulle vi ses för just middag – perfekt för att testa någon av Stockholms alla restaurang. Sanna hade dessutom lyckats få bord på en helt ny restaurang som precis slagit upp sina dörrar på Birger Jarlsgatan i en trevlig källarlokal. Det var den japanska restaurangen Tako.

Tako japansk restaurang i Stockholm

Tako – en ny japansk restaurang i Stockholm

Tako levererad riktigt bra mat, bra service och okej ljudnivå för att kunna prata med sitt middagssällskap (något jag förstått att man inte ska ta för givet).

Tako Stockholm

När vi fick in den spaceiga(!) menyn var den först lite förvirrande. En del av konceptet är att du kan beställa in ett gäng smårätter, liksom mixa sushi med annat som finns på menyn. Så utöver en “raw bar” med olika typer av sushi finns skewers/teriaky, steam buns (baos?) och tataki/tempura (tataki är lite stekt och lite rått och tempura är friterat). Om du inte vill gå all in på smårätter finns också Takos signaturrätter. Men ett tips är att fråga vad de olika rätterna är för något.

meny Tako restaurang

restaurang tips Stockholm

Sanna väger mellan sushi och skewers. Livets svåra beslut.

Stockholm restaurang tips

Tillslut lyckades vi bestämma oss för att ta in edamame-bönor, tempura broccoli (friterad broccoli), pork belly skewers och varsin steam bun (jag tog den vegetariska med oumph, supergod!)

Vi delade på alltihop och det var en alldeles lagom mängd med mat.

japansk restaurang Stockholm

Edamame och pork belly-spett.

Tako meny

På Takos drinkmeny finns några riktigt spännande alternativ så vi var tvungna att beställa in en som start. Jag lockades av en ginger-boost och valde därför deras ginger daiquiri innehållandes följande: cana brava rum, maraschino, yuzu, simple syrup och förstås ginger. Visste inte riktigt vad jag hade att vänta mig men blev inte besviken – blev dock mer besviken när jag lyckades välta ut min stackars drink (för att jag eventuellt var lite klumpig med ätpinnarna, eh).

Sanna följde grannens rekommendation och beställde in en hanzo med lemongrass vodka, limoncello, wasabi, lemon, simple syrup och egg. Kanske en passande sushidrink? Med tanke på wasabin. Den fick också ett bra betyg av henne.

Efter min utspillda drink kikade jag på deras alkoholfria alternativ och valde att testa något som såg ut att vara direktimporterat från Japan. En “ramune” som ni ser på bilden nedan, i smaken vattenmelon. Tako var så snälla att de bjöd på den också efter missödet. Tack!

Tako japanskt

Tako japanskt

Jag gillade dukningen här på Tako. Vi har kikat på lite liknande typ av porslin för ett framtid set till hemmet, liksom mer rustikt och mindre stilrent. Det var dock oklart vad allting var till för. När de dukade av vårt bord la jag nämligen märke till att det fanns en liten tom skål och en sten som vi inte alls använt oss av. Vad kan den ha haft för tänkt syfte? Jag undrar fortfarande.

Vi tog också in och kikade på dessertmenyn men stod över.

Tako dessert

Sannas dessertmeny var helt tom, det var eventuellt den enda missen som vi upplevde. Så ett bra betyg med tanke på att de precis öppnat!

Tako mat

Restaurang Tako är en stor och rymlig restaurang och trots att det var första veckan så verkade de redan ha bra rullning på alltihop. Det enda jag skulle kunna anmärka på (förutom den tomma menyn som bara kändes lite roligt) är att vi satt i ett bord väldigt nära ett annat par. Och ni vet när man går på middag efter att ha varit tillsammans i 10 år? Ja då kanske man inte är helt uppslukade av varandra och djupt inne i heta diskussioner. Och då lyssnar man eventuellt med ett öra på grannbordet om den möjligheten finns. Och om man då är grannen till ett sånt bord kan man lätt känna sig lite avlyssnad. Och det är ju sådär. Men vårt grannsällskap lämnade tackolov just efter vi kom så vi slapp känna oss iakttagna under middagen.

Bor du i Stockholm, eller ska du besöka Stockholm snart? I så fall kan jag rekommendera ett besök här! Kan tänka mig att det är lätt att få bord här framöver också med tanke på att det var ganska stort.

» Här kan du hitta fler Stockholms-tips som jag bloggat om.


Följ mig gärna på Bloglovin’ och Facebook för att hålla dig uppdaterad om nya inlägg. Jag finns också på Instagram (@jennsandstrom) där jag delar med mig av resor, företagande och vardag.

FÖLJ:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.