Jennifer sandström

Resedrömmar för julen

Jag: “Kan man åka till Barcelona över jul?”
Mumin: “Nej. Det har stängt då.”

Barcelona
På stranden i Barcelona, i augusti.

 

Konversationen som utspelade sig här i helgen. Vi har nämligen pratat lite om att resa någonstans över julen. Även om jag senaste dagarna inte kunnat koppla ihop annat än flyg = gigantiska miljöutsläpp och i hemlighet hatat alla som nämnt att de ska flyga. Apropå det här inlägget

Julen känns som ett bra tillfälle att åka bort i och med att man jobbar och alltså måste anpassa sig efter ledigheter och röda dagar. Jag insåg just att det här blir första julen som jag faktiskt har ett helstidsjobb. Alla tidigare år har jag pluggat eller varit mellan jobb/internship. Nytt och spännande, fast mest trist. Det känns också som rätt tid att besöka något lite varmare land med lite mer soltimmar än vad Norden har att erbjuda under dessa månader. Den delen av mig som just nu är hur trött som helst på att resa efter den intensiva hösten mellan Helsingfors och Göteborg, vill dock egentligen bara stanna här hemma i Finland och njuta av den traditionella julen. Kan visserligen hända att jag skulle ångra mig där och då, så det är därför jag fortfarande överlägger en resa…

Därav min fråga i början – kan man åka till Barcelona över jul? Och då med den underliggande meningen – hur är vädret där då? Det är väl så gott som vinter? Jag råkar nämligen vara väldigt sugen på Spanien efter vår senaste vistelse där. Dessutom skulle jag gärna vilja få en chans att bo med Airbnb igen.

hotell Barcelona
På en av alla Barcelonas mysiga gator.

 

En annan tanke jag har är att det skulle vara sjukt nice att åka iväg ett par dagar bara lite, lite söderut, precis över havet. Nämligen till Estland – och gissa vad? Checka in på någon härlig spa-anläggning ett par dagar och bara vara och götta sig i behandlingar. Jeeez. Lockar nästan mer än Spanien. En kryssning i Karibien skulle såklart också vara tacksamt – men min budget (eller ska jag säga miljö-samvete?) är inte riktigt där ännu.

Har ni varit på någon drömmig resa över en tidigare jul? Eller om ni fick åka vartsomhelst i jul – vart skulle ni åka då?

FÖLJ:

23 svar

 1. Vi har de senaste 6 åren följt den ofrivilliga traditionen att någon i familjen är sjuk över julen :( Vi har alltså vackert hållt oss hemma vilket varit väldigt mysigt faktiskt. I år försöker vi bryta traditionen och åka en vecka till Portugal istället! Håll tummarna för att ingen blir sjuk ;)
  Tallin och spa låter supernajs, kör på det :)
  Hälsningar Linnea i Bayern

  1. Ojdå! Ska hålla mina tummar för er :)
   Ja jag är minsann lite lockad av ett skönt spa sådär mitt i vintern…

 2. Haha, har faktiskt tänkt på precis samma sak, Barcelona alltså. Vi höll länge på att kika efter något nära men lite varmare, resmål för jullovet, men konstaterade till slut att allt är så mycket dyrare kring jul att det får vänta till våren istället. Så har jag firat jul i Chile och Mocambique de senaste tre åren, så jag väntar verkligen på ett helt jullov hemma med finsk choklad och förhoppningsvis massor med snö!

  1. Jaa vi har faktiskt också funderat på just det, att allt är dyrare just under julen. Så vi får se… Blir vi kvar hoppas jag också att det blir massor av snö :)

 3. Tallinn låter väl jättebra!

  Jag ska faktiskt bo på AirBNB i Göteborg i veckan, tänkte först inte på att man ju kan göra det i sitt eget hemland :D

   1. Vi ska bo alla tre syrror på samma ställe och det kommer kosta oss mindre än 1500 för två nätter. Hade jag varit ensam hade det varit runt tusenlappen tror jag, för de två nätterna. Avståndet är typ krypsträcka från stället där brorsan ska ha sin fest så det var verkligen perfekt läge!

     1. Uhm, jag hittar inte så bra i Göteborg men det är i närheten av Psykologen. Och Slottsskogen ligger väl inte så långt borta?

 4. Tallinn och spa låter helt underbart! ;) Jag ska faktiskt iväg på en sån resa snart, ser väldigt mycket fram emot det. Att bara koppla av och njuta lite :)

  Om jag fick åka vartsomhelst över julen i år så skulle jag nog åka till Hawaii :)

  1. Åh, en exotisk ö!! Varför inte ;)
   Och vad härligt med spa-resa! Förhoppningsvis blir det av snart här också om inte till jul så längre fram i vår :)

 5. Vi har varit utomlands varje jul i 10 år: Nya Zeeland, Malaysia, Filippinerna, Marocko, Kenya och en massa andra ställen. Senast var vi i norra Spanien och frös i husbilen eftersom vår gasol var slut, haha. I år ska vi vara i Sverige.

  1. Hoppsan! 10 år, bra jobbat :) Kan tänka mig att det blir skönt att fira hemma i Sverige i år i alla fall?

 6. Förra året åkte jag och pojkvän till Israel! Vi hittade billigt flyg dit (Norwegian) och många firar inte jul där så det är som vanligt där typ. De har sina sabbats på fredagkväll-lördagkväll så då är det lite dött. Kom relativt billigt undan. Finns massa kul att se!

 7. En bubblare är annars stugjul i de svenska fjällen, underbart på alla sätt och vis! Har kört det ett par år nu, men den här julen blir det hemma i Stockholm. Thailand hägrar i januari, så hemmajul blir perfekt.

  1. Stugjul i de svenska fjällen – då skulle det nog likväl få bli hem till Gällivare i så fall ;) Vilket brukar vara rätt mysigt det med pga all snö och riktiga minusgrader!! Thailand efter julen lät ju inte heller helt dumt :)

 8. Jag har I Kapstaden, Sydafrika förra året. Hade praktik där under hösten så hade sommar i 7 månader. Så nu är jag helt kär i att det kommer julmust, pepparkakor, tomteskum och sånt aå man kan ” julmysa” innan. Men inte ätit något än dock;) jag kommer jobba till julafton och sedan vara en vecka ledig, vilket ingår i mitt jobbschema ( perfekt) så kollar på att dra iväg på juldagen till något mysigt resmål. Hade jag och pojkvännen inte redan ha bokar tre veckor i Sydafrika igen skulle jag dragit iväg till någon liten ö i Karibien, eller Belize i Centralamerika, men dit kommer nog bröllopsresan gå nästa år. :)

  1. Mmmm, låter så sjukt fint Anna! Sydafrika är ett land jag skulle vilja besöka – among others haha :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.