Jennifer sandström

Resa med endast handbagage – så packar du smart i kabinväska

Inlägget innehåller annonslänkar

Att resa med endast handbagage, så många gånger jag gjort detta. På vintern är det en utmaning eftersom vinterkläder (och framför allt vinterskor) tar upp så mycket mer plats – och man lär sig att banta ner packningen ganska mycket när man tvingas. Nu har jag precis packat för våra dagar i Stockholm (jag och Corinne är på väg dit för några dagar och klev just på båten) och blev förvånad över vad mycket plats det fanns i väskan – eftersom jag senast packat när det varit vinter. Så under vintern gäller det att ta på sig de största och tyngsta plaggen (stickad tröja och vinterkängor), men under sommaren är det åtminstone lite lättare.

Nu tänkte jag att vi skulle kika på hur man bäst packar en kabinväska. Eller ja, hur jag packar min väska åtminstone + vad jag tycker är bra saker att tänka på när man reser med endast handbagage.

Tips för att packa kabinväskan:

* Res i de kläder och skor som tar mest plats. Om jag reser bort för några dagar har jag ofta en varmare/tjockare tröja med (både vinter och sommar) och den är då smart att resa i eftersom det är ett plagg som lätt tar upp mycket plats i resväskan.

* Varva med att vika och rulla beroende på hurdant plagg och vilket utrymme du behöver fylla i väskan.

* Ha alltid med en liten påse med handtvättmedel, då kan du skölja upp ett plagg istället för att ta med onödigt mycket kläder.

* Får du plats med “souvenirer” på hemresan? Tänk på att inte packa väskan proppfull ifall du skulle hitta något fantastiskt under resan som du vill ta med hem (till exempel böcker, anteckningsblock, ätbara saker eller några presenter till vännerna där hemma). Tips: handla gärna från locals och av det som producerats i landet.

* Skriv en packlista! På så vis får du översikt på din packning, kan planera i förväg och se till så att den är “rimlig” (att du har lämpliga kläder/grejer för resans ändamål). Det finns bland annat en app som heter Packpoint som jag själv använt.

* För hygienartiklar och smink är det bra att bara packa med det absolut nödvändigaste. Jag har reseförpackningar för schampoo, balsam, och tvål (men bor man på hotell eller hos en kompis brukar inte detta behövas). Gillar också att ha med en liten tub med aloe vera, funkar både till kropp och ansikte. Packa alla vätskor i en liten plastpåse direkt så slipper du detta på flygplatsen om du ska flyga (jag sparar alltid den där lilla plastpåsen man får).

* Necessär-tips: skippa den stora klumpiga necessären och packa till exempel vätskorna i en plastpåse, sminket i en annan liten påse osv. Det är lättare att optimera utrymmet än med en tjock necessär som tar upp stor plats och är otymplig.

* Packa alltid skorna i en påse, och varsin sko i varsin påse om det är ont om plats. Tips: duschmössor som brukar finnas på hotell fungerar utmärkt för skor. Och ta inte med för många skor utan satsa på ett par som är sköna att promenera i och ett par finare ifall du vill byta om till kvällen/middagen till exempel. Eller också ett par springskor om du vill träna på resan.

* Packningskuber eller påsar tänker jag är smart för större resväskor men inte nödvändigt för den mindre kabinväskan.

packa kabinväska

Det här är min nya kabinväska, fast i beige.

Bestämde mig till sist för modellen Epic Phantom Bio i den ljusa modellen efter min jämförelse av vilken kabinväska som är bäst. Och obs väskan är inte riktigt lika vit som den är i webbutiken utan mer beige och verkar inte vara en så känslig färg som jag först var rädd för.

Vilka kläder ska man packa med?

* Dina favoritkläder!

När man reser iväg kan det kännas frestande att packa med de där kläderna man aldrig annars använder. Nu kan jag äntligen använda detta plagg! Men det finns ofta en anledning till varför ett plagg förblivit oanvänt hemma och du kommer alltså inte heller vilja ha på dig det på resan. Mitt tips är därför att packa dina favoritkläder – som du är bekväm i och som är sköna. Det gör jag alltid när jag reser, tar med mig mina absolut bästa kläder som jag trivs i.

Att ta med skor som inte tål att promeneras i eller jeans som blir väldigt osköna efter några timmar är alltså inte att rekommendera. Tänk på att du vill känna dig bekväm för att kunna njuta av resan och uppleva destinationen.

* Kläder som har flera användningsområden och fungerar med varandra.

Det här är också ett bra knep för att inte packa med för mycket i kabinväskan. Se till att olika toppar, underdelar och skor fungerar med varandra så att du kan kombinera alla kläder du har med.

* Packa inte för mycket! 

När man packar sitt handbagage är det egentligen svårt att ta med för mycket eftersom utrymmet är ganska begränsat. Men tänk ändå på att inte ta med för mycket. De flesta kläderna kan man använda ett par gånger och i värsta fall tvätta upp i handfatet om det skulle behövas. Less is more helt enkelt.

Ett smart tips är att tänka ut olika outfits med de kläder du packar, och prova kläderna innan du packar ner dem. då garanterar du att du har tillräckligt med plagg och att de fungerar med varandra.

* Kläder som funkar för destinationen! 

Den största utmaningen är att resa med bara handbagage och packa för flera olika typer av aktiviteter. Om man ska till en stad, men också göra en dagsvandring till exempel – men kom ihåg att man inte måste ha kläder som matchar aktiviteten perfekt, utan man kan faktiskt vandra i jeans om det så krävs.

Det är förstås också smart att kolla väderprognosen. Om det ska regna bör du ha med kläder som tål detta. Ska det vara jättevarmt? Ja då är kanske de varma kläderna överflödiga, men obs: kom ihåg att det kan vara kallt på kvällar och nätter även i varma länder (glömmer aldrig när vi sov i en liten hydda på stranden i Indien och hur otroligt kallt det blev när vinden från havet blåste in under natten, var så glad att jag hade med mitt underställ då som egentligen var tänkt för norra Indien).

packlista för handbagage kabinväska

De tre påsarna jag använder istället för en klassisk necessär.

Packlista för kabinväskan / handbagaget: 

 • Pass (en kopia av ditt pass är också bra att ha, gärna digitalt)
 • Plånbok (lämna onödiga kort som tar plats hemma)
 • Nödvändiga dokument – behöver du till exempel skriva ut bokningen om du ska hyra bil? Eller har du något annat typ av intyg du måste ha med dig?
 • Kläder (tips: dina favoritkläder och plagg som går att kombinera)
  • Toppar (lång- och kortärmade), byxor, klänning/kjol, strumpbyxor
  • Pyjamas (inte nödvändigt men om man sover på hotell eller hos vänner är det nice att ha)
  • Underkläder och strumpor (brukar räkna 1 per dag plus ett par extra)
  • Bikini
 • Hatt/keps (på sommaren)
 • Skor – sköna, tränings och lite finare skor
 • Necessär (alternativ: skippa necessären och packa hygienartiklar i mindre påsar)
 • Reseapotek: alltid bra att ha med lite värktabletter och plåster
 • Solglasögon (eller ett litet paraply om prognosen visar regn)
 • Elektronik: powerbank, mobilladdare, kamera och kameraladdare
 • Bok (om man verkligen måste minimera sin packning är ljudböcker ett bra tips)
 • Anteckningsblock (mitt tips är dock att anteckna det du behöver anteckna i telefonen)
 • Kläder att resa i (tips: skriv upp vad du tänkt resa i så du kan räkna in det i vilka kläder du har med på resan)

Läs också: smarta tips för att förbereda sig inför resan

packlista handbagage

Så, det var typ allt jag hade att säga om att packa sitt handbagage. Har jag glömt något?

Hoppas inte det. På väg till Stockholm nu som sagt och ser så fram emot dessa dagar. Jobb blandat med kompishäng.

FÖLJ:

13 svar

 1. Jag minns en flygresa H:fors – Vasa när jag satt i sätet bredvid en tjej som skulle inleda studier i Vasa på hösten. Hon kom med allt sitt handbagage, som var maxat till max – jag förstår inte hur hon lyckats få med allt – och bar dessutom tjock vinterjacka utanpå tröjor och jag vet inte vad allt. Hon kunde knappt röra sig, haha, och svettigt var det också. Hon var någonstans från kontinenten vill jag minnas.

  Annars ett intressant inlägg. Jag förvånas ofta över att du hittar så mycket att skriva om och också gör det bra och intressant.
  Jag använder listor och det är ytterst sällan jag glömmer något. Olika listor för olika resmål.
  Regnponcho av den lätta typen brukar jag ofta ha med om regn finns med i prognosen. Det finns ju också engångstypen som nästan inte tar någon plats allas eller knappt väger något.
  Det där med Necessär-tipset var bra, det skall jag fundera på!

  1. Haha hon måste ha kämpat med packningen och bestämt sig för att ta på allt som inte fick plats – smart men lite varmt säkert ja 😉 Och måste varit en lustig syn.

   Tack! Är så glad att inläggen uppskattas. Och kul att du också fick några tips att ta med dig!

 2. Först vill jag börja med att säga – bra inlägg..

  Och jag som hatar att packa (strukturmänniskan i mig har stenkoll men stressas sönder) blir svettig av inlägget.. fyyyy för packning alltså haha.

  Trevlig resa!

  1. Haha FÖRLÅT! Kan tänka mig att det är lite svettigare att packa för att åka iväg med barn också? Alltså ens om man bara ska på en utflykt? 😅

 3. Jag har en genomskinlig resenecessär som jag i vanliga fall har i gymväskan med småflaskor duschkräm, schampo, fuktkräm, en pytteliten tub tandkräm och en resetandborste och ett Carmex. Jag klarar mig lixom på den om jag reser så jag flyttar den bara från gymväskan till resväskan. Sen har jag ett pennfodral som är min “övernattningsnecessär” där det går ner tandborste, tandkräm och de få sminkartiklar jag behöver och det ligger alltid lite bomull, trosskydd, öronproppar och sånt i. Den är alltid färdig för resa eftersom jag ofta är borta på helger och bor på hotell eller stugor. Tar jag med den åxå på “riktig resa” har jag ALLT jag kan behöva :)

 4. Vi har blivit sa vana att resa med endast handbagage sa att resa med stor kappsack kanns valdigt ovant! Skont anda att kunna sanda pa planet eftersom vi annars alltid slapar pa alla vara saker. Vi har rest omkring en hel manad med bara handbagage (flyg/tag/hyrbil) och det gick det ocksa! En blir ju lite trott pa kladerna som det gar att valja mellan men jag tycker anda att det ryms ratt mycket i en liten kappsack/mellanstor ryggsack. Och precis som du sager, ar lattare pa sommaren an vintern och att valja tunnar blusar och en tjockare troja ar smart. Fina/lite lyxigare joggingskor som passar till det mesta ar ocksa toppen. Vissa bolag (t.ex. Wizzair) har ju nu borjat kora med en annu mindre modell sa vi har inforskaffat vaskorna som passar de exakta matten ocksa. Men de vaskorna ar verkligen i mindre laget! Men… gick det ocksa for nagra dagar :)

  1. Jaa budget flygbolagen kör sina egna mått på handbagage och det är ju lite problematiskt. Har inte gjort så många flygningar med den typen av bolag ännu men värt att ha en anpassad väska om man ofta flyger med dem! :)

   Och håller med dig om att det är skönt när man har incheckat bagage och slipper släpa runt på alla genom flygplatser och trånga flygplan!

  1. Tack Maria! Och wow, så imponerande att klara bara handbagage på två veckor. Men då tvättar du lite under resan kanske?

   1. Ja, tänkte handtvätta under resans gång :) Strumpor och trosor går helt ok att tvätta med tvål när man själv duschar, resten har jag handtvättmedelslöv till. Antar det ska gå bra även denna gång då jag förra sommaren klarade mig med handbagage under min 12 dagars resa i Skandinavien ;)

    1. Ja, tänkte handtvätta under resans gång :) Strumpor och trosor går helt ok att tvätta med tvål när man själv duschar, resten har jag handtvättmedelslöv (Sea to summit pocket laundry wash) till. Antar det ska gå bra även denna gång då jag förra sommaren klarade mig med handbagage under min 12 dagars resa i Skandinavien ;)

     1. Åh! Tack för tvättmedelstipset. Det ska jag köpa till nästa resa. Tänkte köpa nu under resan men kändes så onödigt att köpa en stor förpackning. Brukar annars ha med mig Y3 hand/fintvättmedel men inte hittat det i Finland. Men detta verkar bra! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.