Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Privat båttur i Helsingfors

Målet för den här sommaren är att inte gå under totalt. Att inte påminna sig om allt det där en sommar borde vara. Då tänker jag förstås inte på charterresor till Spanien eller var folket nuförtiden åker på charter, weekendresor till Paris eller annat långväga. Nä. Jag tänker på midnattssolen i norr och familjens trygga sällskap.

Det var egentligen inte så jag bara för ett par dagar sen formulerat sommarens mål i mina tankar. Men idag efter några dagars vemod och lite för många sidor av Fredrik Backmans Vi mot er så känns det ungefär så. Som om målet är att överleva sommaren.

Det ursprungliga målet handlade DOCK om att göra trevliga och roliga små äventyr runt om Helsingfors och södra Finland. 

Så när vi i fredags klev på en liten båt och åkte ut på havet kändes det definitivt som om juli månad började på topp. 

Strax innan elva träffades vi vid Johan & Nyström och plockade med oss cappuccinos och croissanter. Så promenerade vi till Tjärholmen där kaptenen och båten väntade på oss. Bara dagen innan var jag förresten här och gjorde ett fotojobb (KUL!). 

Kaptenen Marco med sitt ursprung i finska Lappland men idag lika hemma i Helsingfors som i Sydney.

Marco driver Helsinki Boats och tar dig med ut på privata båtturer i Helsingfors skärgård.

Tjusig liten båt i italiensk stil.

Tänker att den är perfekt för alla möjliga sorters tillfällen som vill ha något extra eller lite spännande. Till exempel om du vill ha en ovanligt romantisk dejt (båtturer i solnedgången kan ordnas), ett kul inslag i möhippan eller om du är turist och vill se Helsingfors från vattnet men inte trängas på en turistbåt.

5 gäster får plats på båten och du kan ta med din egna dryck om du vill.

Det här området kan ju vara Helsingfors vackraste, Kronohagen.

Jag, Mirka och Kathrin.

Vinden slet i oss och med bara kjol och en tröja undrade jag om jag inte felbedömt klädseln för dagens aktivitet. Men, ute på havet var det helt okej och solen värmde oss där i båten, med bubblet som också hjälpte till på den fronten.

Kathrin stod för ett orimligt gott rabarber-bubbel inhandlat i Estland. Rabarber är plötsligt överallt.

Veera.

Vi hade setts för första gången på flera månader tidigare under veckan – och det kändes lyxigt i varenda cell att få umgås så här.

Och det var alltså hon som bjöd med oss på detta, hon är en sån där riktig influencer ni vet.

Vi skålade för ALLT och så sjöng vi med till Abba medan vi tog oss österut på vågorna!

Kathrin och de naturliga sommarlockarna.

Jag trivdes varenda sekund men undrade också: när får jag chans att göra detta igen?

Vad jag inte visste innan den här båtturen som gick längs med östra delarna av Helsingfors var att här fanns lyxområden och vackra villor, precis som västerut (åt det håll jag själv bor alltså, hehe). Men såklart det finns. Allt som har en kust lockar ju till sig eliten.

Söta öar åkte vi förbi, och passerade genom gulliga kanaler mellan öarna.

Ett par timmar senare klev vi av båten lite vingliga (var det vinet eller vågorna?) och fortsatte mot Veeras lägenhet för ett depåstopp.

Fyllde på med vatten, guldbubblet vi inte hunnit dricka upp och glass! Andra gången den här veckan jag åt glass INNAN lunchen. Hur mycket sommar är inte det?

Lunchen hade vi bestämt att vi skulle gå till Senatstorget för att äta.

Här har nämligen staden slagit upp portarna till största uteserveringen någonsin. Sommardröm. Ett initiativ till följd av den här, för många restaurangägare, tuffa våren. Och till invånarnas lycka.

Framför den stora vita kyrkan kan du alltså nu slå dig ner med något gott, både att äta och dricka.

Foto: Kathrin.

Det har varit poppis sen det öppnade. Du kan få stå här en stund och spana efter ett bord innan du lyckas haffa ett precis när någon går.

Foto: Kathrin.

Mest imponerad var jag förresten kanske över deras lösning för att hålla fåglarna borta. Högst upp i bilden ovan kan du ana tunna linjer, det är alltså trådar som det spänt upp över nästan hela torget.

Till lunch följde jag Kathrins inrådan och valde det filippinska Paisano. Du kan alltså välja vilken som helst av alla restauranger som finns här och sätta dig vid ett av borden. Finns det något bättre än när ett och samma sällskap kan äta från olika ställen? Ja okej det kanske finns några saker jag kan komma på som är bättre än det, men anyway, omväxling förnöjer.

Läs mer om uteserveringen här (på finska).

Ångrade inte det. Här har vi från vänster något fläskkött med sallad (och väldigt mycket chili), aubergine täckt av goda röror och lax!

Och som om sommarkänslan inte vara fulländad så inhandlades strax där efter en basketboll som redan spelats ett par timmar med. Plus att vi gick på bio när det regnade under lördagen. #SOMMARSOMMARSOMMAR

Den här fredagen var jag inte alls egentligen ledig eller officiellt på semester (är det inte ännu, inte ens sådär på hälft som jag egentligen hade tänkt) men tog ledigt ändå. För får ju göra som jag vill. Gissa hur bra det kändes?

FÖLJ:

2 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.