Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lahnajärvi – retro & lite spännande

Bilar du mellan Helsingfors och Åbo finns ABC-mackarna (som ägs av giganten S-gruppen, som äger matbutiker och restauranger över hela Finland) utplacerade med jämna mellanrum. De fyller sin funktion med mat, bensin och toaletter. Men de är också extremt tråkiga.

Vi brukar istället försöka stanna till vid Design hill. Som visserligen ligger intill en tråkig Shell. Men ändå, ett mycket trevligare alternativ.

Så när ett nygammalt ställe slår upp portarna känns det ganska fint.

Och mindre, självständiga företag, som inte är del av större och opersonliga kedjor, det känns viktigare än någonsin att stötta dem.

Lahnajärvi rastplats

Lahnajärvi rastplats är ett nygammalt ställe som just öppnat upp. Tydligen en legendarisk plats där många som passerat på vägen mellan Helsingfors och Åbo har sina minnen. Och det ligger nästan mitt emellan de två städerna.

Rastplatsen ligger in till sjön Lahnajärvi och nu har en restaurang, butik och strandkiosk öppnat här.

Taukopaikka Lahnajärvi på finska. Eller Lahnis om du vill låta som en local.

De förra ägarna misslyckades totalt och stängde ner för ett par år sen. Restaurangen deltog till och med i ett tv-program där de försöker rädda usla restauranger. Men det hjälpte inte, tydligen låg fokus mer på vad som nu är en halvt övergiven ”vattenpark” i mycket liten skala.

Det fina med det nyöppnade Lahnajärvi är att de tagit tillvara på den lite retro känslan. De gamla bensinpumparna står till exempel kvar och agerar bra skuggparkering under varma sommardagar.

Uteserveringen är supermysig. Känns kontinental? Lite kanske pga. hettan när vi var här. Maten vi åt väldigt god. Personalen ovanligt trevlig. Och munkarna de bakar var inte heller dåliga.

Lahnajärven Tilapuoti – butik med lokala produkter

Intill ligger också en liten butik där de säljer lokala råvaror och hantverk. Köpte med öl från mikrobryggerier i närheten (eller ja, de var nog från Helsingfors och Esbo, men ändå).

Platsen har ännu sina charmiga skavanker och det tycks som att de fokuserat på en sak i taget för att få det öppnat och komma igång. Badplatsen kommer antagligen ses över så småningom och Indien-känslan i omklädningsrummen blir knappast långvarig. Desto mer spännande fotoplats dock.

Chill plats för ny inspiration

Så eftersom Lahnajärvi råkar ligga nära Kugges landställe bestämde vi att på fredagen under vår sommarkonferens hänga här. Vid 11-tiden började vi med en kaffe och iste och sätta igång med övningar där vi tillät oss själva att släppa lös tankarna totalt.

Och jag visste inte om jag hoppat tillbaka till 50-60-talen eller om vi befann oss i Spanien. Oavsett så kändes det inspirerande. Till och med skuggan var varm, men svalkande vindar hjälpte och nedanför låg sjön och väntade på oss för ett dopp framåt eftermiddagen.

Vi pysslade i ett par timmar innan magarna kurrade och sa att nu är det dags för lunch. Det var inte bara vi som tänkt den tanken. Lahnajärvi visade sig var ett omåttligt populärt lunch- och fikaställe. Kanske för att det är nyöppnat och tack vare allas uppenbara nostalgikänslor för platsen?

Jag vet i alla fall att det är här vi kommer stanna nästa gång vi är på väg mot Åbo-hållet.

Burgarna vi åt (den tidigare bilden) var rejäla men väldigt goda – och så även deras franskiskar (pommes). Hade nästan räckt med en halv portion.

Lahnajärvi som badplats?

Stranden och badplatsen här vid sjön lämnar lite att önska. Men det kommer nog så småningom rustas upp litegrann. Tills dess är det åtminstone en ganska spännande plats att upptäcka.

Svanarna i sjön tog det en stund innan vi insåg att de höll sig ganska stilla på sina platser och alltså var i plast.

Charmig fotoplats kunde vi åtminstone enas om att det var.

Kugge passade bra in.

Omklädningsrummen var vad som gav mig en plötslig Indien-känsla.

“Iakkta snygghet så trivs du också bättre.” 😂

Möjligen en tidsfråga innan detta fixas alltså, eller? I så fall gör de nog klokt att ta en sak i taget och inte investera för mycket i vad som skulle kunna bli ännu ett misslyckande.

För mig skulle det gärna få behålla någon sorts unik charm i att inte vara nyrenoverat osv. Med tomma simbassänger.

Det kanske skulle locka till sig mer uppmärksamhet och besökare?

Skulle gärna åka hit med ett gäng vänner som kunde ställa upp som modeller och gå loss på de olika intressanta scenerna.

Det skulle antagligen också vara den perfekta spelplatsen för en skräckfilm. Om någon känner sig manad.

Billister, cykellister och motorcyklister. Familjer, äldre och yngre. Byborna och stadsborna. Alla möjliga sorters människor samlas här.

FÖLJ:

4 svar

 1. Alltså det här gjorde mig sååå varm om hjärtat! Otaliga är de gånger vi stannat vid Lahnajärvi enda sedan jag för första gången fick åka med min kompis till Åland i mitten av 70-talet :-)
  Var så ledsen när det förföll. Underbart att någon beslutat att öppna upp igen.
  Och de där utestolarna! Alltså jag hade ju sådana i mitt dockskåp, typ!!

  Vilken underbar idé att ta sig dit för att ägna er åt kreativ planering.

  1. Men!! Så fint! Du måste se till att få vägarna förbi här ☺️ och älskar att du hade likadana stolar i ditt dockskåp. Kommenterade faktiskt dem särskilt att de var väldigt fina!

  1. EXAKT! Och så kul att höra om alla som har minnen från det här stället sedan tidigare :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.