Jennifer sandström

Pluggar finska.

Alltså jag vill börja med att säga att det inte är att rekommendera att klämma in ett morgon-yogapass om man egentligen inte har tid för det. Att prioritera yoga för att sedan behöva stressa med frukost, att impregnera skor och hitta vad för kläder man ska ha på sig känns liksom väldigt motsägelsefullt. Då får man nog en bättre start på dagen genom att skippa yogan. Mest lite av en note to self.

Och varför stressa iväg en lördagsmorgon tänker ni? Jo, för att på tisdag har jag och Lisa tenta i vår finskakurs!! Oh my. Jag har inte gjort en tenta sen den där engelskakursen för drygt ett år sedan, som knappt räknas. 

Så nu sitter vi här och tragglar finska. På Espresso House. De råkar ha så himla passande caféen alltid. 

  

Det här är min viktigaste sida:

 
De gyllene reglerna för KPT-change. Ni vet, de självklara i att två KK blir till ett K i vissa situationer, och att ett K ibland försvinner helt. Eller att NK blir NG. Försöker också lära oss lite verb och pluggar verbtyperna 1, 2 och 3. Det är lite svårt (vaikea) och förvirrande, men också lite roligt. Bästa ordet vi kan: KYSYMYS. Så gulligt, men det betyder “fråga”, hehe.

Efter tentan på tisdag blir det en paus i finskaplugget. Eller har som ambition att fortsätta plugga, men inte gå någon kurs. Behöver en liten paus från att stressa till lektioner och att göra läxor… :)

FÖLJ:

6 svar

 1. Finska lär ju vara ett av de svåraste språken…Man undrar vad vahva och heikko är, Man får liksom inga ledtrådar i finska känns det som. Det är bara bokstäver! Lycka till!

 2. KPT är absolut en av dem svåraste saker i den finska grammatik – om du skulle fråga en finne om dem regler som gäller, är jag helt säkert att hon/han skulle inte veta dem…

  1. Jep! Jag som finskspråkig har lite studerat finsk grammatik vid universitet, och det var första gången jag hörde om sådana där regler.. Men det är egentligen inte så konstigt eftersom modersmålstalare vanligtvis inte behöver dem, och samma gäller ju också andra språk :) Men svåra är dom!

   Onnea kokeeseen Jennifer!

 3. I’ve worked so hard on the consonant gradation and I really do feel that it’s beginning to come naturally. It still catches me out sometimes but I’m getting there!
  I’m currently trying to learn the rules for vowel changes after i (past tense and conditional), It’s neverending but fascinating!
  I hope your exam went well, I’d love to have an exam! God, that’s so geeky! Hahahaha! Self teaching lacks these exciting interludes!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.