Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Planera årets sommar som företagare

Hur blir det med allting i sommar?

Ska jag ta semester?

Finns det jobb till hösten? Måste jag jobba på?

Borde jag lansera en ny produkt eller tjänst? Vad kommer kunderna vilja ha? Vad kommer kunderna kunna köpa? Vad har kunderna råd till?

Ovissheten ligger fortfarande lite över oss alla, stora företag som små, anställda som arbetslösa. För vissa känns det kanske hopplöst, medan andra lyckats förvandla den här tiden till en kraft och faktiskt göra något som det aldrig annars funnits tid till.

Själv tror jag på att försöka tänka långsiktigt. Om du inte är panik förstås, då kan det finnas anledning att fundera på vad som kan hjälpa dig just NU och på kort sikt.

Men med långsiktigt tänker jag på vad som händer när allting återgår till något mer normalt. Eller ett nytt normalt. Vilket det nu blir. Idag öppnar i alla fall restaurangerna och caféerna här i Finland, och det känns lite mer normalt. Och det känns nog skönt även för dem, efter dessa tuffa tider.

För svenska och finska destinationer är det också mer aktuellt än någonsin att satsa på lokalturismen. Även om gränserna öppnas upp kan det finnas flera orsaker till varför folk (åtminstone inte genast) kommer resa utomlands precis som förut och istället välja resmål och upplevelser närmare.

Och pratar inte alla just nu om sina planer för att upptäcka diverse lokala resmål? Mina planer på att cykla skärdgårdsvägen runt Åbo känns kanske inte längre lika lockande, den kommer kanske vara som Venedig brukar vara mitt i sommaren?

För de mer oupptäckta resmålen och som hotell eller upplevelseföretag kan det vara värt att fundera på hur man når ut till svenskarna/finländarna i sommar.

Vad gör du som företagare i sommar?

Och jag tänker mig att du som småföretagare också kan fundera i dessa banor. Hur kan du i din bransch ta tillvara på det nya ”klimatet”?

Eller om allting går segt just nu, hur kan du satsa på något som ger avkastning längre fram?

 • Det är kanske dags att uppdatera den där hemsidan du aldrig ger någon kärlek åt.
 • Lära dig Instagram once and for all.
 • Starta en Youtubekanal.
 • Komma igång med din mejllista och börja hålla kontakt med din målgrupp och dina kunder.
 • Ännu fler än tidigare verkar gå i tankarna om att börja podda. Kanske något för dig och din business?
 • Bli expert på LinkedIn.
 • Ta den där skissen på en ny idé vidare och förverkliga den.
 • Eller kanske äntligen ta tag i din SEO? Som du alltid tänker på att du borde men aldrig har tid för. Och är du intresserad av just det: läs mer här.

Jag rekommenderar dig absolut inte att försöka göra ALLT. Fundera istället på vad som kan vara mest värdefullt för dig och ge dig nya kunder när det väl är dags igen.

Och så gör du det till ditt sommarprojekt!

Jag ska tillsammans med företagarnätverket ha en gemensam semesterplanering på onsdag och efter det hoppas jag vara lite klokare kring hur mina sommar- och semesterplaner ser ut.

Kanske får jag hänga mycket ute i en stuga på landet och jobba lite på förmiddagen och vara ledig på eftermiddagen? Som förra sommaren.

För precis som jag skrev förra året, så krävs det sin planering för att lyckas med både jobbfokus och semester under sommaren som företagare. Punkter jag själv behöver påminna mig om i år igen.

Berätta gärna – vad tänker du om årets sommar? Ska du vara ledig? Hur mycket och när? Eller hur har du det med jobb?

FÖLJ:

7 svar

 1. Jag kommer vara ledig men också jobba mycket på just bloggen och social media och sånt. Känns som om jag börjar få mera sug för det nu igen och vill ta vara på det. :)

 2. Jag har hösten mer eller mindre fulltecknad med uppdrag, så jag behöver inte bekymra mig för den saken. I sommar håller jag för första gången en yogakurs (online) i egen regi, det är spännande och roligt! Därutöver har jag några uppdrag att slutföra. I övrigt ska jag planera höstens verksamhet (och för mig ingår en hel del träning i de förberedelserna, eftersom största delen av min verksamhet handlar om gruppträningspass och kurser åt olika beställare) plus att jag tänker hålla semester i augusti.

  1. Yvonne du har verkligen koll på sommaren låter det som – vad skönt och även inspirerande. Vad härligt också att känna att du inte har någon stress över att leta nya uppdrag :) Låter spännande med yogasommaren, lycka till!

   1. Tack! Jo, det är snarare så att jag snart får börja tacka nej till nya uppdrag till hösten…

    Men det är klart – jag jobbar ju bara halvtid, så för mig är det lättare att få en “fulltecknad kalender” än för den som ska skrapa ihop en heltidssysselsättning och -lön!

 3. Jag ska lära mig seo, gå en coachutbildning och fixa med trädgården. Fast så är ju inte jag egen företagare ännu. Vi kommer låta husvagnen stå i sommar, det får bli fix i trädgården i stället, tänk att jag äntligen fått tillfälle till det. Då kan jag samtidigt lägga upp många bilder i bloggen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.