Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Picknick med hela Helsinki.

1:a maj, dagen efter Valborgsmässoafton, dagen då hela Helsingfors bestämt sig för att samlas i Brunnsparken (Kaivopuisto) och ha picknick. Och detta helt oberoende av vädret. Helsinki var nämligen lite småkyligt igår, men det hindrade ingen från att breda ut picknickfiltarna, plocka fram grillarna och korka upp proseccon. Så vi gjorde likadant.

Läs mer här: så firas valborg / vappen i Finland och Helsingfors

        

Det var faktiskt riktigt mysigt. Så mycket folk, härlig stämning. Alla såg likadana ut som dagen innan med studentmössor, serpentiner och ballonger. Ett brudpar kom och tog sina bröllopsbilder mitt bland picknick-folket.

Och ja, vi mumsade på jordgubbar! Spanska jordgubbar för överkomligt pris som var himmelskt goda, faktiskt. Årets första jordgubbar. Bara det kändes ju sommar, trots de 7-9 plusgraderna.

  

Just det, sen var det ytterligare en tradition jag glömt nämna. Den här drycken, sima, dricks på Valborg. Den svenska översättningen är mjöd? Men jag vet inte om man förknippar mjöd som något gott? Eller det kanske är rätt neutralt? För sima var just ganska neutralt och således också gott!

Efter picknicken gick vi till Fazer Café och drack kaffe och åt sockriga munkar, det är nämligen också en av de finska Valborgs-traditionerna. Känner spontant att jag gillar högtider där man får anledning att äta sådant som man inte annars äter, om det är gott det vill säga. Tippaleipä och munkar är en sådan sak, mämmi hör mer till kategorin som man inte gärna vill ha anledning att behöva äta… Haha.

Så ja, igår var stan lika levande som på Valborg. Misstänker att det kommer vara något mer stillsamt klimat utomhus idag. Vi ska ta bussen till Åbo. Ska bli fint att besöka staden som jag bodde i hela hösten igen!

FÖLJ:

Ett svar

  1. Åh, hemlagad mjöd! Vi har ett hål i taket i köket hemma från en gång när en kork flög ut av trycket… Men jag tycker mjöd är supergott, den köpta är lite väl mycket kolsyrig men hemlagad, mums!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.