Jennifer sandström

Ett hav av vita mössor, ballonger, serpentiner, kostymer och färger.

senatstorget Helsingfors

Igår då alltså, vi åkte in till Helsingfors från Esbo och jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Jag hade hört rykten om en studentmössa som skulle sättas på toppen av en staty. När vi gick av i stan insåg jag ganska snabbt att vi inte var de enda som skulle till Salutorget nere vid hamnen. Vi var en stor grupp som vallfärdade mot målet och när vi kom fram var där SÅ mycket folk.

Läs mer: så firas valborg i Finland

vappu Helsingfors

Kranarna i bakgrunden var där för att utföra hela traditionen som alla samlats där för att se på. Och som ni ser var det mycket ballonger i luften, helium-ballongerna var överallt, många hade serpentiner lindade runt halsen och sen var där alla möjliga kostymer och utklädnader och färgglada färger. Ganska random men jag gillade det. De har så många lustiga traditioner vid Valborg, vappu, här i Finland och det tycker jag är kul! Värsta folkfesten! Saknade inte en brasa över huvud taget (utom möjligen för att det hade kunnat värma upp en lite skönt kanske…)

Valborg i Finland    vappu Finland

Och här har vi statyn, tadam: Havis Amanda. Det här var efteråt när folkmassan skingrats och jag kunde gå fram och ta en bild, om ni tittar noga ser ni att hon minsann har en studentmössa på huvudet. Det är en grupp studenter som hängde ner från en av kranarna och tog emot mössan från en sådan flygande liten robot för att sedan sätta den på statyn. Detta sker klockan 18.00 och samtidigt viftar ALLA, unga som gamla, med sina gamla studentmössor och skålar med prosecco. studentmössan i Helsingfors

Vi skålade med öl. Går också bra. Det var guldläge för alla pantsamlare inne i stan igår.

finska traditioner  

Mumin och jag.

Helsingfors Domkyrka

Och det var här vid Helsingfors Domkyra som de flesta samlades efteråt. Luften var kall men det hindrade ingen från att hänga utomhus ett par timmar. Vi träffade min pojkväns vänner och gick efter vår öl vidare till Rymy-Eetu som var en tysk bar. Vi drack 1 liters-öl och tittade på “gamlingar” som gick loss på dansgolvet. Otroligt underhållande faktiskt. Pratade på och njöt mest av att hänga med min boyfriend.

Sedan övervägde vi faktiskt att köa in till en nattklubb där Elastinen skulle spela. Hetaste artisten i Finland just nu kanske? Men kön var ett par hundra meter så vi tog bussen hem istället, haha.

Var i alla fall en trevlig valborgsmässoafton här i Finland och jag samlar på mig ännu fler upplevelser av finska traditioner. Idag står picknick på schemat, också enligt traditionerna!

FÖLJ:

3 svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.