Jennifer sandström

Vappu i Finland.

Halloj hörni, Valborg i Finland heter alltså vappu och finnarna säger på skoj Glada vappen! Hyvää vappua!

Vi har varit och fikat det traditionsenliga Valborgs-fikat: kippalejpä. (Update: inte helt lätt med finskan här alltså, hehe! Som Pia kommenterade är det rätta namnet alltså tippaleipä och betyder översatt dropp-bröd.)

Läs mer: så firas valborg / vappen i Finland

tippaleipä

Och jag älskade det! Det ser lite märkligt ut, ja jag vet, lite som en hjärna… Jag frågade precis what was the name of that brain thing? Detta och munkar äter alltså alla i Finland på Valborg. Och dessa påminner väldigt mycket om munkar fast de är knapriga. Så goda!

Sen tog vi en kik på en trevlig liten utställning vi passerade också.Erik någonting hette den grafiska konstnären som skapat alla dessa. Hur fina som helst, gillar verkligen stilen.

Solen skiner faktiskt här och nu ska vi in till stan för att se hur det traditionsenliga Valborgsfirandet i Finland fortsätter! Hört att det ska involvera vita studentmössor. Och öl! Kan bli bra.

 

På balkongen är här varmt och skönt, men luften känns faktiskt lite kall för att vara vårig och första maj i morgon. Hoppas det går hyfsat bra att sitta utomhus imorgon när vi (enligt traditionerna) ska ha picknick i morgon!

Puss på er och hoppas ni har en fin Valborg ni också!

FÖLJ:

6 svar

    1. Haha ja, struvor eller Tippaleipä, du har inte ätit det heller då? ;) Prova! De var goda!

  1. Ja, struvor heter det på svenska. O finns i flera former, det där är de rätta, de som man gör hemma :) Sen finns det såna man gör med form.

    1. Aaaha, det har jag nog inte sett ännu. Bara sett att de små “ormarna” kan variera lite i storlek, tror ja föredrar om de är lite större, så kan man äta dem som små chips typ ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.