Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Pengaångest som egenföretagare

Jag minns så tydligt när jag fick min första ordentliga lön, på min första anställning som inte var ett internship. En månadslön på 19 500 kronor. Egentligen alldeles för låg, men för mitt första (tidsbegränsade) jobb dög det bra – och branschen var en bransch jag älskade. Dessutom hade jag tidigare bara haft löner på 10 000 i månaden, så bara det var en rejäl uppgradering. Lite försvann till skatt och drygt 3000 gick till hyran. Men jag minns att jag tänkte med resten, HERREGUD VAD SKA JAG GÖRA MED ALLA PENGAR?

Sen dess har jag försökt behålla en sund relation till pengar och alltid alltid sparat. Det var den bästa känslan med att ha en heltidslön: att ha råd att spara. Istället för att go crazy när lönen kommer och klicka hem allt ifrån kläder till inredning eller gå loss i närmsta butik eller boka resor, så har det första jag gjort alltid varit att lägga undan lite till sparkontot. Och sen ett år tillbaka månadssparar jag i ett ISK-konto också. Kanske har min ekonom-pappas predikande satt sina spår?

Pengaångesten som egenföretagare

Från och med september i år ser min situation lite annorlunda ut. Det finns inte längre en lön som dyker upp tryggt och bekvämt på kontot varje månad. Och för att göra det hela ännu roligare finns det istället plötsligt massor av administrativt du måste tänka på. Pensionsförsäkring, någon annan försäkring, snart behövs säkert en ny dator, snabbare internet för att jag jobbar hemifrån så mycket och sakta men säkert läggs kostnaderna på varandra den ena efter den andra. Dessutom inser du att shit, den här bokföringen – den kommer jag behöva hjälp med.

Sedlarna som legat staplade i prydliga högar virvlar plötsligt upp i små tornados och flyger iväg. Poff. 2000 kronor där, 5000 där. Och stressen, pengaångesten, den blir ett faktum.

Vad kan man göra åt pengaångesten?


SPARA TILL EN BUFFERT.

Det här är mitt främsta tips till dig som vill driva eget företag på heltid. Det kommer dyka upp kostnader och utgifter och det bästa du kan göra är att vara lite förberedd för att slippa pengaångesten från dag 1. Om du har en buffert behöver du inte heller vara desperat efter din första kund eller bli stressad över oväntade kostnader.

Jag har sagt till mig själv att det är okej att inte gå plus de första månaderna. Jag har en buffert, och det är okej att använda den som en investering för detta. Det är liksom det som är tanken. Men det är ändå svårt. Mentalt gillar jag inte att ligga på minus liksom. Och ännu ligger jag inte på minus, men vem vet hur nästa månad ser ut?

HÅLL KOLL PÅ CASHFLOW!

Min relation till pengar följer lite samma princip som det här med mat och att “hålla vikten”. Du ska inte bränna färre kalorier än du får i dig. Du ska inte göra av med mer pengar än vad du får in. Och jag är förmodligen bättre på det sista, för att äta choklad och se fonderna växa ger ungefär samma sköna kick.

Många tycker pengar är jobbigt, men tro mig, det blir inte bättre av att du ignorerar siffrorna. Se till att ha någorlunda koll på dina kostnader och intäkter. Räkna ut hur mycket du ska ha som mål att få in i företaget för att kunna leva med den lön du önskar. Och justera dina utgifter efter hur mycket pengar du faktiskt får in. Om det är tight i början, kanske kan du säga upp Spotify och Netflix ett par månader? Äta lite billigare? Många bäckar små och så vidare.

Dare to fail – peppiga ord som står på mitt skrivbord just nu.

Det är viktigt att våga misslyckas – det tycker jag! Men det är synd om du failar med din företagardröm till följd av att du inte haft koll på pengarna. Det är tyvärr allt för vanligt att det händer, många drivs av passion och blundar gärna för ekonomin eller glömmer bort att ha ett businesstänk. Låt det inte hända dig.

Lät avslutningsvis som en cheesy reklam för ett shady lån eller liknande – har “tyvärr” ingen supertjänst att erbjuda som lösning här ;-) Utan bara en viktig påminnelse: håll koll på dina pengar i företaget och blunda inte för ekonomin (läs: verkligheten)!

Hur känner du som driver eget inför detta ämne?


Ps. Första och andra bilden är från Unsplash. I brist på andra bilder, min dator är nämligen upp-och-ned-vänd på tork för att jag spillde kaffe på den idag… :-)))

FÖLJ:

27 svar

 1. Ett sunt och bra inlägg om pengar och ekonomi. Det gäller att ha ögonen öppna och någon typ av kontroll vartåt det barkar. Själv har jag fondsparat i många år och även om kurserna går upp och ned så så har summan stadigt ökat mera än på ett vanligt bankkonto. Månatligt sparande som dras automatiskt är grejen. Varje månadsslut gör jag också en sammanställning i Excel för att få den ekonomiska situationen på “papper”. Nu när jag blir pensionär blir det en ny ekonomisk situation som jag får anpassa mig till. Kanske lite som för dig som blivit företagare?

  Det har hänt att jag fått erbjudande om att ta in reklam på min blogg mot ersättning; något jag är lite misstänksam mot. Min blogg är liten så jag kan inte förstå att de skulle betala “bra ersättning”. Kan det vara så att de egentligen vill sälja tjänster av något slag? Senast var det ett företag som sysslar med SEO. För mig är det ett helt okänt område.

  1. Tusen tack PJ! Och jag håller med dig vad gäller fonder, går man in för lite mer långsiktighet så brukar det ju gå uppåt sakta men säkert :) Låter fint med en månadssammanställning också. När går du i pension?

   Det är många företag som vill “köpa länkar” då det är ett bra tecken mot Google om en sajt blir länkad från andra sajter. Så därför är de ute efter en länk från din sajt och bryr sig inte lika mycket om hur många besökare du har. Det är ofta företag som jobbar med att förbättra just SEO (search engine optimisation) att optimera för Google helt enkelt.

 2. Tack för ett bra inlägg! Jag startade ett företag som bisyssla för ett år sedan, och hoppas att jag så småningom ska kunna släppa lönearbetet och satsa på företaget. I mitt fall är det lite enklare, eftersom jag har en s.k. delinvalidpension och bara behöver ett halvtidsjobb. Men visst är det ett stort steg ändå, att lämna lönearbetet. Jag jobbar som universitetslärare och har inom mig bestämt att jag håller fast vid det åtminstone detta läsår ut, och högst ett läsår till!

  1. Tack själv för din kommentar Yvonne! Vad spännande med företaget, det låter som att du har en bra plan också med att snart lämna det vanliga jobbet för att satsa fullt ut – önskar dig lycka till med det! Och kul att du hittat hit :)

  1. Tack så mycket fina Clara!! Och ja, datorn lever idag som tur är ;) Och går man väldigt nära med näsan kan man känna att han luktar lite kaffe, hehe…

 3. Bra inlägg! Min dröm är att framöver ha en pilatesstudio så det här är ett jättebra inlägg med tips som jag kan använda sedan när det är dags.

  1. Vilken härlig dröm Hanna – den tycker jag absolut du ska jobba på att förverkliga, lycka till! :) Och tack, vad kul att du gillade inlägget!

 4. Jag har ju en stadig lön men jag jobbar ju inte heltid så den är inte så stor. Min huvudsakliga tanke med ekonomin är att lönen ska hålla mig flytande, men allt jag vill göra utöver det som kostar pengar måste jag dra in på andra sätt. Och det gör jag, det blir alltid nån tusenlapp här eller där varje månad, men det måste fungera även den månader som jag inte får in nåt av andra uppdrag.

  Dessutom ja, självklart spara, alltid alltid :) Har precis börjat lära mig lite om fonder, har ett månadssparande, en buffert och dessutom leker jag med aktier för en liten summa varje månad mest för att lära mig!

  1. Nu blev jag nyfiken Åsa, hur menar du att du drar in pengarna på annat sätt? :)

   Och vad kul att du experimenterar lite med aktier – det måste jag erkänna känns lite svårare, så klokt att göra det med en liten summa.

   1. Jag är instruktör och domare och även om man inte blir rik på det så drar det in lite playmoney iaf :) I september har jag haft två kurser på hemmaklubben och dessutom varit i Österrike och dömt agility, det blir iaf nån extra tusenlapp! I oktober ska jag hålla i en domarutbildning, det drar jag in lite till på :)

 5. Jätte bra inlägg Jennier, tror faktiskt att man ofta glömmer bort att följa med sina utgifter och inkomster. Borde själv också bli bättre på det :)

  1. Vad kul att höra att det är av intresse, då vet jag att jag kan skriva mer liknande inlägg… Tack! :)

 6. Vi är nog lite “samma, lika”.
  Jag har ett fuck off konto. Och shoppingfritt sedan 1 år och 10 månader.
  Det är två mycket bra saker för ekonomin :)

  1. Fuck off konto??? Berätta mer! Är det bufferten alltså? Underbart namn :) Shoppingfritt ja, sjukt bra!

   1. Yo!

    Ja alltså: det är ett konto där jag lägger in mina sparade pengar. Den dagen jag vill säga “fuck off” till allt och alla (om det skulle behövas) så har jag pengar för att kunna “göra vad fan jag vill”.

    :)

    Jag vill veta hur din kommentarsfunktion på bloggen fungerar – det var smidigt att få ett mejl och sen en länk för att kunna svara. Hur gör jag det? Ska vi mailas?

    1. Ah, vilken smart grej! Precis ett sånt konto man borde ha :)

     Och vad kul att du gillar denna smarta funktion som jag nyligen upptäckte. Har du Jetpack installerat? Jag mejlar dig med lite printscreens ;) Så bra när bloggar man följer och kommenterar hos har ett smidigt sätt för att kunna se när man får svar på sin kommentar ju.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.