Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

På landet

Det var himmelskt att få komma ut på landet redan på fredagskvällen.

Och äntligen fick jag känna på sommaren den här helgen.

Morgonpromenaderna har det gått fortsatt bra med. Det är lätt på en sån här plats där skogen och nationalparken är precis utanför dörren.

Hopphopp.

Maximalt med sommar och inte en sekund vid datorn. Mina axlar har fått färg, vi tog ett dopp i sjön, hängde på bryggan, plockade fram utemöblerna och åt sen lunch utomhus, åkte in till den närliggande byn och gick på pubquiz. Spelade sen ett spel på kvällen som jag fick när jag fyllde år, Dixit, så simpel idé men fantastiskt roligt.

Grillad lax och sallad på grapefrukt och fänkål.

Sjön var full med pollen men vi hoppade i ändå. Tjugograder varmt sades det vara.

Mathildedal och det lokala bryggeriets öl. Kevät är vår på finska.

Alpacka! Hur söta djur?

Terho, älskar den här trevliga lilla baren här ute i liksom ingenstans. Det var här quizet var.

Ts vänner var också med och det blir som det alltid blir då, ganska mycket prat på finska – mest när Ts föräldrar också är med. Inte för mig alltså, jag zoomar lätt ut. Men det är mentalt ganska tungt och jag tänker att jag kanske bara borde lära mig det där jkla språket. Jag kan liksom inte blame them, de måste få prata sitt språk, särskilt när engelskan inte alls är lika naturlig för alla. Och jag förstår delar och får en del översatt för mig – men man deltar ju inte i konversationen på samma sätt. Men som sagt, kanske bara borde lära mig finska – hur svårt kan det vara liksom?

Påväg hem igen stannade vi till i Ekenäs. En ganska svenskspråkig mysig liten stad vid havet.

FÖLJ:

16 svar

 1. Jo, det kan vara svårt, jag säger bara det. Jag har inte lärt mig finska än fast jag började för 50 år sedan. Skämt å sido, man måste finnas i den språkliga miljön mer eller mindre hela tiden en längre tid, då fastnar förhoppningsvis något även för en vuxen. Själv har jag umgåtts väldigt lite i mitt liv med finskspråkiga och därför har inte jag lärt mig speciellt mycket. Men något kan jag.
  Mest känns det att man inte kan ett språk när vitsar berättas och man skall försöka förstå ironi. Då hamnar man utanför.
  En trevlig helg verkar du ha haft!

  1. Haha, hmm.. Jag borde passa på nu då jag är i en extremt finskspråkig miljö. Önska mig lycka till! :D Och kan förresten förstå att man inte lär sig på 50 år om man faktiskt inte riktigt behöver det. Någon djupare motivation bör finnas.

 2. Att lära sig ett nytt språk ÄR svårt, men så värt det.. speciellt om man bor där. Du kan!! :)

  Härligt med dessa mer vardagliga inlägg som börjat dyka upp igen. De är roligast att läsa :)

  1. Hehe, jag tror också att det är betydligt lättare att lära sig när man faktiskt bor i landet och är helt omringad av ett språk. Eller lite underlättar det nog allt.
   Och tack – vad glad jag blir!! Tog till mig feedbacken från undersökningen ;)

 3. Att lära sig finska ÄR möjligt! :) Speciellt om du har möjlighet att vistas i finskspråkiga miljöer och har människor du kan öva med. Ett tips kan vara att strunta i grammatiken till att börja med, för där finns det verkligen massor. Det är lättare att bara lära sig orden och meningar, och med tiden börjar grammatiken gå rätt av sig själv. Och så blir man ju förstådd även fast grammatiken går fel. Dessutom känner jag själv, som kommer från en helt svenskspråkig ort och plötsligt befann mig i en dansskola med bara en annan svenskspråkig i gruppen – resten finskspråkiga, att de finskspråkiga ofta är otroligt stöttande och vill göra dig så bekväm som möjligt när du haltar fram med finskan. Och en tröst är också att alltid komma ihåg att de faktiskt också borde kunna svenska. ;)

  1. TACK för peppen! Är dagligen bland finskspråkigt (om än ibland bara tvn, men ändå haha).
   Jaa jag har märkt att det helt klart verkar vara ett lyckat koncept att varva lite meningar/fraser med att få grammatiken förklarad för sig. Var så många aha-moments min första finskakurs när jag fick sånt förklarat som min kille aldrig kunde förklara. Tex kpt-change ;) Men inte fokusera för mycket på grammatiken, då ger man nog upp snabbt…
   Hur är din finska nu?

   1. Men vad bra! :) Ja att blanda grammatiken tillsammans med meningar/fraser tycker jag också att underlättar mycket när man ska lära sig språk. Kämpa på!
    Min finska har blivit rätt så flytande. Jag känner mig fortfarande mycket bekvämare med engelska, men klarar med enkelhet nog att “leva på finska” också. Med det menar jag alltså att jag inte blir nervös om jag ska prata finska och kan utan svårigheter kommunicera på finska med finskspråkiga vänner och andra personer. :) Såklart att jag inte förstår precis varenda ord eller alltid kommer på just det ord som jag vill säga, men tillräckligt bra går det ändå. Haha svårt att utvärdera sina egna kunskaper tycker jag! ;)

    1. Haha åh jag förstår vad du menar – det är svinsvårt att försöka förklara vilken nivå man ligger på :P men skönt att känna att den blivit rätt så flytande, bra jobbat!

 4. Alltså en kort kommentar, Ekenäs ÄR till typ 99% svenskspråkig! Haha, det är dit mina vänner som inte vill /kan ha praktik på finska skickas för att det är svenska som är Ekenäs huvudsakliga språk! :)) (Där bor en minoritet finskspråkiga jo men Ekenäs =svenska!)

  Ha en bra dag!

  1. Haha, tack! Var ju tvungen att kolla, Wikipedia säger 81% svenskspråkiga ;) Men de flesta pratar säkert svenska där ändå.

 5. åh så härligt! Jag bor ju på landet, men jag kan inte zooma ut från sociala medier på hemmaplan riktigt, utan måste vistas typ på fasters sommarstuga eller dylikt för att klara av att koppla bort (nåja, telefonen kan ju åka fram ibland förvisso, men är vädret underbart, sällskapet trevligt och naturen riktigt vacker så lockar mobilen inte ens) :)

  1. Jaa ofta behöver man nog faktiskt byta miljö för att klara av att slita sig från vanorna ;) Och håller med dig.

 6. Åååh jag vill sååå till stugan och njuta. Pojkvännen är dit nu och jag är så avundsjuk. Hade jobb nu på lördag så kunde inte gå med :(

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.