Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Överraskningsresan till Riga

Vad ger man till någon som fyller 30? En resa såklart. 

Det är fredagmorgon när jag väcker honom med födelsedagssång, en bagel, smoothie och ett platt paket med fyra små ihopvikta lappar. Han vet att vi ska iväg, men han har ingen aning om vart. Kvällen innan fick han en packlista och där stod bland annat pass – men tänk om det bara var för att luras? Och om vi ska kliva på en båt eller ett flyg, det vet han inte heller.

Läs också: Att göra i Riga – en reseguide

Svart paket kvällen innan med packlistan inför resan.

En favoritfrukost.

Bon Voyage!

När vi lämnar hemmet får han öppna första ledtråden och vi går mot tunnelbanan när han läser 1 h 5 minutes. Han listar ut att det är flygtiden. Frågan är, hur långt kommer man i luften på drygt en timma – och åt vilket håll?

Nästa lapp är svårare. Där står det bara kort iela – som på lettiska betyder gata (och alltså något man ser ofta på gatuskyltarna när man vandrar runt i Riga). Här ser han mest förbryllad ut och tänker att han nog borde veta vad detta är men inte gör det? Tredje ledtråden kan ge lite mer en hint om vart vi var påväg, Art Nouveau – en stil inom bland annat arkitektur som dock återfinns på flera platser i Europa. Men han gissar inte rätt här heller.

Vi kommer fram till flygplatsen och innan han ska få sitt boardingkort får han ledtråd och lapp nummer 4 som lyder Daugava. Nu vet han tänker jag, han som alltid plockar hem vinsten i Trivial Pursuit. Samtidigt kikar han på avgångstavlan och ser alla orter som är möjliga destinationer. Men han lyckas inte lista ut svaret och jag förstår att jag verkligen lyckats med att överraska. En destination han inte kunde ana. Och vad floden som rinner genom Riga heter, det glömmer varken han eller jag igen.

Läs också: tips på saker att göra i Riga

Riga var mulet och floden Daugava gör sig liksom bättre i svartvitt såhär års.

Jag som inte annars gör mycket research inför resor insåg att det inte bara var själva resmålet och resan dit jag behövde ordna – jag skulle också behöva läsa på lite inför helgen. Det ska dock erkännas här att jag tycker det är lite tråkigt att googla på en plats innan jag åker dit – jag har plötsligt sett bilder på allt, läst om det och vet vad jag kan förvänta mig. Jag föredrar att bli överraskad. Men för en helg som denna kändes det ändå okej – och det kändes bra att ha koll och veta vilka platser vi kunde gå till och vilka restauranger som skulle vara bra.

Vad som gjorde helgen och överraskningsresan till en ännu lite bättre upplevelse var att både hotellet och en av restaurangerna vi åt på gjorde det där lilla extra när de fick höra att det var någon som fyllde 30. Så vi välkomnades med bubbel och tårta när vi checkade in på vårt rum på Pullman – och på restaurangen Prego kom plötsligt en efterrätt in när vi ätit klart (bilden ovan med födelsedagsljuset).

Jag nämnde för hotellet att det var en födelsedags- och överraskningsresa – och vi möttes av detta när vi kom in på rummet. Vilken kundservice! Jag skrev förresten fyrstjärnigt hotell här men det var faktiskt 5 stjärnor. Kanske blir man alltid behandlad som prinsar och prinsessor på femstjärniga hotell?

Hur som helst, tack Pullman.

Läs också: tips på födelsedagspresenter till pojkvännen

Skål för en lyckad överraskningsresa, födelsedagspresent och weekend.

FÖLJ:

5 svar

  1. Jätte fin blogg. Vi har ofta även skänkt en överraskningsresa till födelsedagspresent. Dina idéer om lappar med ledtrådar kommer jag nog att använda nästa gång min hustru fyller år.

    1. Det var väldigt uppskattat faktiskt – funderar på att skriva ett inlägg med tips för att ordna en överraskningsresa, tänker att det skulle kunna gå väldigt fel också ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.