Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Matka Travel Fair 2016.

Resemässan i helgen då, Matka Messut på finska och Matka Travel Fair på engelska. Jag var ju med en sväng på Nordic Bloggers Experience i onsdags och torsdagskväll (FreedomTravel har för övrigt gjort en bra sammanfattning om vad bloggarna fick lära sig om att bli en bättre resebloggare), men eftersom jag inte hann besöka själva mässan något så fick det bli söndagens eftermiddagsaktivitet.

Jag vet inte riktigt vilka typerna som går på resemässor egentligen är? Tycker hela blogg-arrangemanget är så fint och snyggt ordnat och helt relevant dels för bloggare och dels för reseföretagen, de får båda en plats att mötas på och diskutera framtiden och eventuella samarbeten och vad som är viktigt och hett just nu etc. Men de som går på mässan sen är nog många Svenssons (vad man nu kallar det i Finland? Virtanen?) som råkar vara reseintresserade. Jag som generellt är dålig på att researcha innan jag reser känner mig lite allmänt vilsen och känner mest att “dit vill jag åka, dit också och dit och absolut dit och där måste det också vara fint/spännande/sevärt/fantastiskt”.


Vi hittade en blogg-paviljong på mässan där några av de finska resebloggarna hängde!

Den tropiska ön med Mexico som ni ser i bild och diverse andra länder och någon vinbar fanns där också. Precis som förra året hade de en liten damm och rosa flamingos som dekorationer. Stämningsfullt, ohja!

Indien är alltid lika roligt. Kolla in deras monter här nedan på bilden, här snackar vi verkligen någon som lagt ner krut på utsmyckningen. Eller åtminstone slagit på stort med rejäla skyltar och stolpar. Många på sånna här mässor har väldigt fina montrar och vissa mer detaljerade än andra. Så även om Indien ser väldigt pampigt ut vid första anblick så var det lite fattigare när man gick närmare, lite tunt med broschyrer och ingen direkt dedikerad personal. Jag fnissade lite, Indien i ett nötskal.

Dessutom, pricken över i:et var liksom den lilla texten där uppe på montern India Tourism Amsterdam. Vänta, Amsterdam? Där ser jag liksom framför mig hur de tänkt “Amsterdam, Helsingfors, same same – it's Europe!” Så charmigt!

Bredvid Indien befann sig Indonesien och bjöd på kaffe, en varsin stark liten Espresso fick vi och orkade dra oss igenom resten av mässan några varv. Det här med att mat och annat gott börjat få ta mer plats på till exempel en resemässa är inte något som jag har någonting emot – det tycker jag passar himla bra faktiskt! Det fanns mycket italienska ostar, spanska skinkor, en del finskt och sådant.

Och visst blir man väl trött av att gå runt och strosa på mässor? De som varit smarta hade placerat ut lite puffosäckar vid sina montrar – vad nu sådana kallas nuförtiden? Fatboys? Visste ni förresten att Fatboy är finskt? Dagens lärdom om Finland och bra saker som kommer från Finland. Det visste då inte jag innan jag kom hit.

Hur som helst så hittade vi ett par Fatboys, mitt i den finska skärgården – som var lite av ett tema på Matka-mässan 2016. I den finska skärgården stod också Ts föräldrar och promotade Teijo och deras bed&breakfast Kirjakkalan Ruukkikylä – ni vet det mysliga lilla stället/gården ute i skogen (nära hav och sjö) vi varit till i julas och förra julen?

  

Skärgårdsfolket var alla klädda i blåvitrandiga tröjor och snusnäsdukar – de verkade alla himla passionerade över sina städer/samhällen/orter/byar! Där passade vi också på att köpa med lite ost från Åland och lemonad i finaste flaskorna.

Det var den Matka Travel Fair för i år! Tackar för det.

FÖLJ:

6 svar

 1. Alltså ni måååååste åka till Åland nån gång, du och Mumin! Säg till så fixar jag stugan åt er :) Ni bör dock ha bil för att ta er runt…

  1. Åhhh men Åsa! Det är ju nära och smidigt att ta sig till, så varför inte? Det skulle vara en fin sommarutflykt säkerligen. Vi brukar kunna låna bil här så det skulle nog gå och lösa. Vad gulligt av dig! Ska lägga detta på minnet :)

 2. Jag var på TUR i Göteborg förra året och hade ungefär samma “jaha?”-upplevelse. 2006 var jag också där och då var det betydligt mer liv i både montrar och besökare men nu var det mest en lång snarkning. Indien? Ja, Kerela satt jag och pratade en sväng med och dels var hen otroligt kass på engelska (hur tänker man då?) och sedan kändes hela insäljet bara tafatt. Hen kunde inte för sin värld förstå att jag inte hade en susning om vad Kerela faktiskt var.

  Well, jag blev ändå sugen på att åka dit men det var knappast hens förtjänst. ;)

  1. Hahaha, roliga kulturkrockar – att ens hela värld liksom inte är lika självklar för någon annan ;) Ja du har ju lite inspiration för Kerala i mitt bloggarkiv också, hehe.

 3. Jag kan tycka att resemässor är rätt kul, men det gäller att personerna i montrarna är lite tillmötesgående och berättar. Att bara samla broschyrer är trist. Vi hann inte gå runt och kolla sådär spontant så mycket som vi ville, men jag stannade på ett ställe som såg superspännande ut, stället hette nåt som slutade på “stan” och låg i Ryssland nånstans. Jag blev supernyfiken, men tjejen i montern kunde knappt hosta upp en broschyr på engelska (allt var på finska) och hon verkade inte vilja svar på några frågor eller sälja in resmålet. Då blir det inte lika kul. Ofta blir det inte så konkret för mig, men det är inspirerande bara att gå runt och känna att det finns SÅ MÅNGA PLATSER man kan resa till :)

  1. Bra poäng Helena! Med fördel pratar man ju engelska om man representerar ett annat land och har lite passion/intresse för landet man representerar :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.