Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Lucka 18: En exotisk jul med minimal julkänsla

24 travel stories

I lucka 18 hittar vi Oh Darling, let's be adventurers – resebloggen med fantastiska bilder som drivs av norrlänningen Helena. Att gå in på Helenas blogg är som att kliva in i en magisk resevärld. Idag får vi höra om den enda julen hon firat utomlands!


När jag fick frågan av Jennifer om jag ville dela med mig ett minne så tänkte jag att det ville jag självklart göra. Jag är ingen rutinerad gästbloggare men nånstans måste jag ju börja…

Minnet fick gärna vara från en resa under julen. Och jag funderade. Och funderade. Men i ärlighetens namn så har jag ‘bara' varit på resande fot en gång över julen. Det är nu tre år sedan och jag befann mig då på Koh Chang i Thailand tillsammans med pojkvännen Kenny och kompisen Angelica. Det var precis innan jag (och Angelica) skulle flytta till Kuala Lumpur för studier och jag ville passa på att resa lite tillsammans med Kenny innan. Så då fick det bli en jul utomlands.

Dagen innan julafton?

 

Jag hade inga förväntningar alls och visste att det inte kommer att bli som hemma. Förmodligen skulle det inte ens bli julmat, men det kändes bra ändå. Vi planerade in själva julafton på Koh Chang och lite senare så bestämdes det att vi skulle fira tillsammans med några av Angelicas kompisar som också skulle befinna sig där på den thailändska ön. Dagarna innan jul så pyntades det ordentligt längs hotell och gator på Koh Chang. Thailändarna gick all in på julen, trots att de själva inte firar jul. Det var blinkande dekorationer överallt.

Vi spenderade själva julafton på ett fint hotell mitt på ön. Jag kommer inte ihåg vad det hette, men jag minns att det var väldigt fint och såg ganska nytt ut. Och det är ett hotell som jag gärna skulle återvända till för en natt eller fyra. Men just då så låg det utanför vår budget så vi nöjde oss med en julafton där.

Det bjöds på julbuffé och maten smakade bra om jag minns rätt. Jag fick min julmat trots allt (även om den inte går att jämföra med riktig svensk julmat) och kunde inte ha varit nöjdare. För julmat tillhör julen! Efteråt så spelade vi julklappsleken. Vi hade dagarna innan letat runt ön efter passande julklappar och det var inte alls lätt minns jag. Att både hålla en viss prisklass och hitta saker som kunde passa alla åldersgrupper.

Det var första gången som jag spelade julklappsleken också så jag hade egentligen inga förväntningar, men jag lyckades kamma hem precis den julklappen som jag ville ha då. Ett liggunderlag gjort av bambu eller nåt liknande material. Helt perfekt för min resterande vistelse i asien de kommande månaderna.

Jag minns att jag tyckte att det var en trevlig och rolig kväll, men samtidigt så infann sig den där julkänslan sig aldrig. Jag tror det berodde på bristen av snö. För snö tillhör julen. Även de jular som jag firat i södra Sverige har saknat snö ibland och då blir det inte alls samma sak. Nej, tacka vet jag jul i norrland – där är det aldrig brist på snö! Och i år så kommer jag faktiskt att fira jul i ett vitt vinterland. Det kommer säkert inte att kännas så som det gjorde när jag var yngre, men det kommer åtminstone att finnas snö.

Hur firar du jul i år?


Jag förstår dig verkligen Helena. Jag känner helt klart brist på julkänsla i Nordens södra delar – just på grund av avsaknaden av snö. Det blir liksom inte samma djupa och mysiga känsla av vinter, mörker och jul. Och att våga hoppas på snö i Göteborg den här julen, är nog att hoppas på för mycket.

FÖLJ:

5 svar

  1. Min jul blir hemma hos päronen i Västerås. Blir förhoppningsvis skidåkning, träning och häng. Gillar faktiskt julen allra bäst i mitt barndomshem.

  2. Det är intressant att läsa alla dessa inlägg och väcker så klart liv i egna minnen. Intressant är också att läsa om “julkänslan”. :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.