Jennifer sandström

Search
Close this search box.

Lovisa – dagstur från Helsingfors

De förväntade sig inte mycket och kanske var det de senaste månaderna som lett fram till den tristess som skulle få platsen att kännas speciell eller så var den faktiskt det. Speciell.

Längs Trädgårdsgatan i Lovisa.

Ett stråk som inte asfalterats och antagligen och förhoppningsvis inte heller ska göras det. Trähus efter trähus. Ett och annat vackert stenhus. Låga och något högre, ljusa och färggranna. Som om ett barn fått bestämma. Så som världen var förr. När hus och trädgårdar fick kärlek och omtanke för att det var sånt man hade tid med. Här i Lovisa har man fortfarande det.

Trädgårdarna lever och det får vi ta del av. Inte bara med försiktiga ögon som kikar över staketen och mellan häckarna, utan två dagar under sommaren välkomnas alla in i ett tjugotal trädgårdar för att höra växternas berättelser. Äpplen som är nästan mogna, blommor som börjar se lite trötta ut och mycket mycket grönt.

Läs mer om de öppna trädgårdarna i Lovisa.

Ett av de få caféer som kartan hittar till och som är öppet så här en söndag är också det som bär på mest charm.

Tuhannen Tuskan Kahvila.

Du får vänta en stund och det gör besöket nästan bättre. Att tvingas in i Lovisas lugn, det är inte något att klaga över, snarare något att tacka för.

Jag väljer bakverket på menyn som på finska heter mustikkakukko, blåbärstupp. Och en kaffe, för några cappuccinos serveras inte här. Lika bra så när kaffet kommer in i den sortens tjusiga kanna som inte finns hemma i köksskåpen längre.

Det skyndas mellan beställningar, bärandet av brickor och betalningar.

De salta munkarna, sunkki istället för munkki, ska vara en favorit här.

Vi tycker att litet är vackert och så är även det begagna, det med kärlek tillverkade och självgjorda. Vackra är de tysta ögonblicken i trädgården eller gnistornas dans mot ugnsluckan. Spelet mellan ljus och skugga, och känslorna som konst väcker. Hos oss kan du flytta dig till ett lugnt sinneslandskap. Trots namnet erbjuder vi små stunder av glädje.

Jag skriver in caféets namn i Google translate. Tuhannen Tuskan. Översättning lyder tusen smärta. Så ungefär, de tusen smärtornas café.

För en stund befinner vi oss i en svunnen tid. Det är gulligt och hemtrevligt, murrigt och inbjudande. Mörkret inomhus balanseras upp med innergården som är en sommardröm i sig.

Motvilligt lämnar vi Tuhannen Tuskan och ger plats åt de nya gästerna som strömmar in. Med mig tar jag minnet av tavlan som hängde ovanför bordet och alla de små ramarna som täckte badrummets väggar. Något sånt ska jag hänga upp i mitt framtida kontor.

Vi befinner oss 87 kilometer öster om Helsingfors. Överallt står saker på svenska. Överallt tycks folk prata svenska. Inte bara caféet utan hela Lovisa känns hemtrevligt. Och av de knappa femtontusen människorna som bor här så är så många som 42 procent svenskspråkiga.

I en park promenerar vi på det här konstverket. “Mögelhus”. Böcker som dömts att förstöras pga. stadens biblioteks mögelskador.

Vad ska vi heta?”

“Äh, varför krångla till det. Ölvin!”

Skeppsbron.

Och om våra hjärtan inte redan övertygats så sker det när vi kliver över tröskeln till Krinti.

Vad är den här butiken om inte allt man kunde önska sig av en butik?

Ylppö välkomnar dig här. Om än med en viss lathet.

En novellsamling, ett vykort med en bild fotad i Lovisa och en påse godis följer med oss hem.

Gammalt blandat med nytt på ett sätt som är hundraprocent som jag. I både butiken och på Lovisas gator.

Så kanske är det då jag känner att ja men självklart, vi flyttar hit.

Vad kostar ett hus?

FÖLJ:

11 svar

 1. Ljuvligt inlägg! Tror man kan få ett rätt stort hus i Lovisa för samma pris som en etta eller tvåa i Helsingfors … 😅

 2. Välkomna hit <3 Lovisa är min hemstad sedan 58 år tillbaka. Har bott i Helsingfors och i Stockholm däremellan, men nu vill jag inte längre flytta nånstans.
  Bostäder och hus får man mycket förmånligt här, precis som Kugge kommenterar. En etta i innersta H:fors kan bytas mot ett stort hus i Lovisa och pengar kan bli över :-)

  Fint inlägg det här och många fina bilder!

  1. Tack så mycket för din kommentar. Fint att höra att du återvänt – jag förstår det! :)

 3. Så ljuvlig stad! Och jag hade ingen aning om att en stad hette Lovisa! Så charmigt med ett helt förnamn som stadens namn. Annars är det vanligare som jag sett att det läggs till ändelser i stadsnamnen såsom -hamn, -stad etc. Fina bilder från sommarstadens grönska och caféer.

  1. Visst! Omnämns även som Lovisa stad ibland tror jag. Och Loviisa på finska. ☺️ Tack!

 4. Tack för inlägget med fina bilder! Jag bodde i Lovisa med mina tre barn 2001-2003, som stipendiat i författarresidenset Villa Biaudet uppe på åsen. En inspirerande miljö, i dag kan jag nog säga: my heart belongs to Lovisa… Hoppas jag får möjlighet att bo där igen, some day, om än bara i några veckor… Plagen, Kuckustenen, det fina biblioteket, Bonga slott, Bastionerna, Vaherkylä caféet, Kungen anländer till Lovisa-evenemanget, Thorvaldsens Kristus-staty i kyrkan… Från höghusen i Märlax och Chiewitz arkitektur till den historiska Gamla stan och egnahemshus i Fredsby… Åkte skridsko och sparkstötting på isvägen på vintern… Hej då, Lovisa! (En hälsning som också betyder goddag…)

  1. Åh… det låter som en otroligt ljuvlig upplevelse att få bo där några år. Tack för din kommentar ☺️

 5. En annan före detta Lovisa bo här. Trevliga bilder du tagit. Svenska kungen har faktiskt namngett staden minns ej året men staden hette Degerby förut om jag minns rätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.