Jennifer sandström

Love the problem – not the solution

Think like an entrepreneur, explore like a pioneer, and grow on your own terms.

Det här var ord som Tanja lämnade oss med efter att ha gett en timmas föreläsning på temat How to Adopt a Growth Mindset in Your Career & Life. Tanja är en av mina kollegor från tiden på Zervant, startupföretaget där jag jobbade i två år här i Finland, och en av de som jag fått chans att bli nära vän med och behålla som vän även efter att jag sa upp mig. I veckan bjöd hon in till en föreläsning, helt på eget initiativ – och bara det fick mig att bli imponerad. Jag har så coola vänner!

Love the problem

Vad betyder då detta? Jo, att istället för att lägga för stort fokus på lösningen till att börja med, så ska du helt och hållet ägna dig åt problemet. Till exempel som ett företag, titta på vad kunden har för problem och fokusera på det, innan du funderar på att du har den bästa lösningen att erbjuda. Tanja tog också ett exempel när de köpte lägenhet, de lyckades komma ner i pris för att de lyssnade till behoven (problemet!) hos den som sålde lägenheten – som önskade bo kvar i flera månader. De erbjöd att de kunde få bo kvar så länge de önskade och hittade ett tillfälligt boende till sig själv och kunde på så sätt gå ner i pris och få sin drömlägenhet.

Jag tänker också på något jag hörde nyligen från en företagare. Som entreprenör/egenföretagare (framför allt men också i andra roller) går jobbet ut på att du löser problem. Det kommer alltid finnas ett problem och problemen kommer bara bli svårare/större i och med att du utvecklas och företaget växer. Det här är något du måste acceptera för att kunna ta ledigt. Du kan inte “jobba bara lite till, tills du blir klar” för du kommer aldrig att bli klar. Inser man det är det nog lättare att stänga ner och koppla av.

You don't need to get it perfect, you just need to get it going.

Det som var så bra under föreläsningen var också att Tanja involverade oss genom olika uppgifter. Den första uppgiften var att lista ett område i livet eller karriären där vi skulle vilja förbättra något. Andra uppgiften blev en uppföljning till detta och i tredje uppgiften skulle vi hitta vårt shark moment i detta. Det hade alltså med en berättelse som hon drog att göra, men poängen var att välja en av de grejerna som skulle hjälpa en framåt mot att nå sitt mål – och välja den saken som skrämmer en som mest. För att det är så man växer och kommer framåt. Våga utmana sig själv, och göra det där som känns superläskigt!

Bland annat Alexandra var också där och hon såg så mysig ut i sin höstiga tröja!!


Grow on your own terms.

T-shirten kändes också väldigt rätt för temat: make the change.

Det var en intressant timma i Arkadia international bookshop (som för övrigt är ett så mysigt ställe att bara hänga på) och det jag gillar med Tanja är att hon lyckas göra det både spännande och interaktivt. Jag gillar hur grym hon är på att berätta och att vi får uppgifter under föreläsningens gång. Så när jag går därifrån, har jag något konkret med mig och inte bara massor av inspiration (inspiration är förvisso inte att underskatta, men ändå).

Jag har någon typ av action plan nu. Kanske jag bör dela med mig av mina idéer här på bloggen också, så att det verkligen blir av. Men jag har i alla fall börjat i någon ände för att ta mig framåt. Ett annat bra tips jag upptäckt ofta fungerar, om du inte vet hur du ska ta dig framåt: mejla någon. Alltså inte random person för svar på dina googlingsbara frågor, men om du till exempel behöver en bokföringsbyrå men inte vet vilken du ska välja: mejla några! Funkar säkert med fler grejer också.

Tack Tanja för en peppig kväll, övertygad om att vi kommer få se dig på fler scener framöver.

FÖLJ:

2 svar

  1. Hej!
    Jag tror att det är något som är ett samhällsproblem, att vi inte anser oss ha tid att stanna upp och lyssna på varandra, därför när någon beskriver ett problem är vi ”redan” i tanken framme vid att tänka ut en lösning.

    Kul att det var så lyckad föreläsning!
    Hälsn. Lelle

    1. Vilken intressant reflektion, jag tror att det ligger något i det du beskriver! Så smart! Och värt att ha i åtanke i samtal med alla man möter :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.