Jennifer sandström

Kök och toaletter i Indien.

Det känns svårt att beskriva livet i Indien för att det är många detaljer som känns betydande att få med, men det gör det plötsligt så komplext att man helt enkelt inte orkar. Så att besvara specifika frågor är lite enklare.

everyday life in India

Köket. De flesta kök har gasolspisar. Ugn verkar inte vara särskilt relevant? Vi hade en liten “bordsugn” i Link Heights och i vårt nuvarande hus finns ingen ugn. Gasolspis har man nog dels för att elen är rätt dyr och bristande och dels för att det är strömavbrott titt som tätt. Det är en annan sak med den här delen av världen. Strömavbrott sker planerat omkring två gånger dagligen, endast för att spara in på elen! Det är tydligen nödvändigt för att få elen att räcka till. Fick även höra att det är vattenkraft man har här. Det har vi i Sverige också va? Tillsammans med? Det är en del grejer (alldeles för många grejer) jag vet alldeles för lite om, nåväl, jag har mina andra styrkor jag.

Dessa gasolspisar är jag lite lätt livrädd för, har jämt fått höra att “de är inte att leka med” och att man måste vara försiktig. Så nu tror jag varje gång jag slår på den att allting ska explodera…? Varje gång jag kokar ägg vill säga, för det är det enda jag tillagar i vårt kök. Och skär upp vattenmelon, eller gurka. Myror är även vanligt förekommande i köken, råkar man lämna framme något eller öppet så är det kört, jag minns tydligt historien om de första paketet flingor jag köpte. Försöker därför hädanefter att förvara så mycket som möjligt i kylen.

Från det ena till det andra, över till toaletter. Man undviker offentliga toaletter så långt som det är möjligt! Det är flertalet gånger jag har behövt gå på en, men vänt i samma veva som jag öppnat dörren… Det luktar liksom alltid HEMSKT. Eller ok, inte alltid. De restauranger som är ok har oftast också ok toaletter. Det är även flertalet gånger jag tvingats gå trots detta. En gång var toalettutrymmet så litet att man knappt kunde sätta sig, ibland är det “indiska toaletter” utan själva stolen med endast ett hål i golvet och sällan finns det toalettpapper. Och när vi ändå är inne på det – JA det är asfräscht att tvätta sig istället för att torka sig (som indierna gör), men hur handskas man med dilemmat att vara blöt “där nere”?! Jag föredrar numera kombinationen. Ärligt talat skäms jag nästan lite över att vi övriga världen går runt och bara torkar oss – kan inte vi också ta och installera dessa små duschar vid toaletterna?

Indiens lukter kommer i ett eget inlägg… 

FÖLJ:

2 svar

  1. Tack för svar. Blev jätteglad över att du tog dig tid att svara. Haha men fick mig en funderare…det är nog ganska äckligt att vi bara torkar oss. Har aldrig funderat på det tidigare…

  2. Gasolspis är jag van vid. Vi har det i husbilen, och hade det först i husbåten. Men nu har vi faktiskt bytt till elspis i husbåten. Ugn skulle jag inte vilja leva utan. Jag älskar att laga mat i ugn! (I husbilen har vi gasolugn)

    Jag vet inte alls hur det är i Indien, men när vi varit i Afrika har vi reflekterat över en skillnad i prioritering jämfört med Sverige. I Sverige lägger alla galet mycket pengar och ansträngning på kök och badrum, det är liksom en statusgrej. I Afrika upplevde vi (vår upplevelse, det behöver självklart inte stämma) att man hellre spenderade pengar och ansträngning på annat, som t.ex. fina bilar och fina kläder. Där var det status, som vi uppfattade det. Jag tycker inte att vare sig det ena eller andra är bättre, bara intressant att se skillnaden… Vad är status i Indien? Dvs om man har pengar, vad lägger man dem på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.