Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Kan vi fortsätta flyga och resa såhär, med tanke på miljön?

Vi är duktiga på att ha dåligt samvete över människans påverkan på miljön och vi är många som jobbar på att ändra vårt beteende för en bättre framtid. Men räcker det? Och gör den enskilda individens engagemang överhuvudtaget någon skillnad?

Nyligen dök en krönika på temat resor och miljöpåverkan upp, av Julia Mjörnstedt Karlsten: Hur kunde jag inte veta detta? som handlar om hur chockad Julia blev när hon tog reda på hur mycket växthusgasutsläpp hennes Bali-resa faktiskt bidrog med. En ganska platt artikel – men den drog igång en intressant diskussion bland oss svenska resebloggar som fick mig att fundera vidare.

Vad är min åsikt i frågan? Är det rimligt att flyga som vi gör, på semestrar långt bort och weekendresor så fort vi får chansen? För mig handlar det inte bara om flyget, men just i den här frågan tycker jag det stora problemet är hur vi reser och att de flesta av oss faktiskt inte alls är pålästa (inklusive jag själv). Vi vet att “det är dåligt att flyga” – men vet vi HUR dåligt? Och hur dåligt det är i relation till allt annat som också har en påverkan på planeten?

Jag tycker det är ett problem att vi stillar våra dåliga samveten genom att sopsortera och utesluta kött och plötsligt är all happy and jolly trots att vi flyger, för att det är något vi vägrar kompromissa med? Jag tycker också att det är problem att blunda för att vi alla har ett ansvar.

Såhär skriver Sandra Beijer om flygresor och miljön:

Jag hoppas på en framtid med strängare flygregler, högre pris på resor och mer klimatkompensation. Jag tror inte att vi kommer lyckas vända detta enorma miljöskepp genom att sätta press på en och en, utan jag tror att världens ledare behöver sätta ner foten i miljöfrågan och skapa lagar som vi kan förhålla oss till.

Hon har förvisso en poäng – men jag håller inte helt med. Individen har makt, individer har makt tillsammans. Och om du dessutom sitter på en publik som Sandra Beijer, ja då har du definitivt makt. Jag gillar inte alls tankesättet om att luta sig tillbaka och förlita sig på att världens ledare ska sätta ner foten. I så fall kan jag ju fortsätta äta kött till exakt alla måltider, shoppa på Primark och flyga utan minsta eftertanke – i väntan på att världens ledare nog börjar bry sig och sätter ner fötterna?

Jag tror på individenJag vill tro att det är vi som gör skillnad. Trenden om att äta vegetariskt skedde inte på grund av politiker eller högre uppsatta. Feminismen gör inte sina framsteg främst tack vare lagar och regler, utan tack vare de som vägrar ge sig. Vi som vägrar ge oss. Jag tror på kunskap, diskussion, att ständigt ifrågasätta och prata om det – lära sig och utbilda varandra. Och inte bara blunda, luta sig tillbaka och ignorera. För medvetna, bättra och smarta val kräver kunskap.

“Vi har alla möjlighet att påverka framtiden genom de utsläpp som vår konsumtion orsakar idag. För att minska din påverkan på klimatet kan du som konsument till exempel använda energi på ett effektivare sätt, byta till miljömärkt el, välja tåget framför flyget när det är möjligt, minska bilåkandet, äta mer vegetariskt och konsumera mindre.” – Klimatkontot

Inrikesflyg är också omdiskuterat och av Sveriges 39 flygplatser är det bara Arlanda och en handfull statligt ägda flygplatser som går med vinst (källa) – de som inte går med vinst? Istället för att höja till orimliga priser som ingen skulle ha råd med får de ekonomiskt stöd i form av våra skattepengar. För att minska inrikesflygen behövs en bättre fungerande tågtrafik, och Linda på Resa medvetet har skrivit om inte bara ett flygfritt Sverige utan tankarna om ett helt flygfritt Europa.

I väntan på miljövänliga alternativ och välfungerande järnvägar tycker jag dock att vi kan lyfta blicken och fundera på hur vi kan göra skillnad redan nu.

Transportstyrelsen har bra information om flyget och miljön här.

Här kan du kolla hur stora utsläppen är för en specifik flygresa.


Det här är knappast mina sista ord på temat miljövänligt resande, så to be continued. Och vad tycker du om alltihop? Om att resa, flyga och samtidigt tänka på miljön? Dela gärna om du också har skrivet ett inlägg på ämnet!

Bilder: Unsplash

FÖLJ:

32 svar

 1. Bra tankar! Jag tycker om att resa men har satt stopp på flygresor det senaste året. Det känns bara inte rätt. Och det har inte alls varit jobbigt att skippa flyget – snarare skönt att vara mera stabilt här där jag bor. På sommaren gjorde jag en runda Helsingfors-Åbo-Stockholm-Oslo-Mariehamn-Helsingfors med bara tåg och båt. Det var jätteroligt, ett skönt sätt att resa. Äntligen fanns det tillräckligt med tid att läsa böcker under resan!

  I år kommer jag att flyga till Nepal. Jag berättigar det för mig själv med att det är en studieresa till förmån för en biståndsorganisation. När jag kommer hem ska jag berätta om arbetet där, och därigenom samla pengar till biståndet. Men förstås gör jag resan främst av egoistiska intressen. Jag vill ju ha roligt och upptäcka världen och bara ha en sjukt bra semester. Men jag tänker att det är roligare om jag också lär mig något nytt samtidigt, och gör något allmännyttigt.

  1. Vad intressant att höra Liisa, tack för din kommentar! Och inspirerande reserutt. Förra sommaren tog jag färja + tåg för att ta mig till Göteborg, det var många timmars resande men var himla mysigt (förutom tågets försening som tenderar att bli lite frustrerande). Är kanske klokt att ha några stopp på vägen, typ ett par nätter i Stockholm eller så, innan man fortsätter en sån längre rutt ;)

   Nepal låter häftigt (jag önskar själv få besöka det en dag!!) och jag tycker du resonerar klokt!

 2. Skulle aldrig i livet begränsa mitt flygresande av miljöhänseende. Då drar jag hellre ner på andra saker ur miljösynpunkt. Äger t.ex ingen bil, äter inte kött, överkonsumerar inte prylar mm och jag skulle aldrig dra ner på flygandet som är livskvalitét för mig.

  1. Precis. Och man måste komma ihåg att politiker bara kan vara politiker så länge de blir valda. För att bli vald måste man vara populär och då man kan inte inskränka flyget för en befolkning som inte vill annat än flyga. Därför behöver vi först få en hyffsat stor skara folk som verkligen efterfrågar tuffare lagar och regler, då kan vi också få det. Så det är suuuper att den här diskussionen verkligen fått fart nu. Och är det några som är viktiga där är det ju inte minst resebloggarna!

  1. Riktigt bra inlägg Katarina – vad fint att vi är flera som tar upp och diskuterar detta <3 Jag känner också på mig det.

 3. Väldigt intressant att det här har blossat upp just nu – diskussionen är här för att stanna! Jag skrev ett inlägg om ämnet för ett år sedan, jag har aldrig fått så många kommentarer någonsin. Insikterna och kunskapen som läsarna delar med sig av i kommentarsfältet är värda att läsa och är högst lika aktuella idag som de var då: http://resfredag.se/sluta-flyga/

 4. Jag håller helt med dig om att vi har makt tillsammans. Själv försöker jag tänka att jag ska stanna längre på en plats. Inte bara en helg utan åtminstone en vecka. För mig leder till det färre flygresor det tar ju av semesterdagar och kräver mer än att bara snabbt ta en weekend här eller där.

  Jag tror också att tåget behöver bli mer stabilt, billigare för att folk ska välja det. Norrland är stort och jag har varit beroende av flyg både jobb och privat för att ta mig för tågen går lite då och då enligt tidtabell…

  Jag tror dock att vi inte bara i det tysta ska flyga mindre utan kräva förändring av politiker och ledare. Det är valår i år, varför inte maila en politiker eller flera för att tvinga fram frågan?

  1. Det är just det jag har funderat mycket över. Det där med att stanna längre och inte flänga fram och tillbaka på weekends hit och dit (säger hon som just var på en…) Men förändringen är ju en process… :)

   Du har så rätt – visst ska vi vara på politikerna. Ska rycka i min närmsta kontakt som är involverad!

 5. Jag flyger inte så mycket men det kanske blir en resa per år. Är ju inte typen som flygsemestrar, men det händer att jag får förfrågningar om att jobba utomlands en helg och då är det ju flyg som gäller. De uppdragen är inte så många, men jag funderar allvarligt på att börja tacka nej till dem, eller bara ta uppdrag dit det är rimligt att åka tåg.

  För mig är det istället bilen som är livskvalitet och jag har svårt att tänka mig ett liv utan bil, tyvärr. Då måste jag ställa om allt jag tycker om att göra i vardagen otroligt mycket.

  1. Intressanta tankar! Uppdrag som kräver flyg kanske skulle kunna kombineras med en längre vistelse när de väl sker, för att kunna få ut mer av den flygresan?

   1. Ja, egentligen, men då skulle jag vilja ha med mig hundarna och DÅ blir det verkligen ett jätteprojekt! Men jag brukar försöka ta en extra dag åtminstone. Blir så knäppt när man åkt till ett helt annat land och det enda man sett är en fotbollsplan…

 6. Jag flyger så sällan, max 1 gång per år och då är det ofta en längre resa inbokad. Tänker mest på de som flyger flera gånger i veckan. Ja, det är smidigt att vara i Helsingfors på under en timme från Vasa. Men det är ju inte så ekologiskt. Skulle jag åka på arbetsresa i Finland idag skulle jag välja tåg. Dels för att det är dyrt att flyga och dels för att det inte går att flyga överallt. Men med bussar och tåg slipper du till de flesta större städer i landet. Sen tänker jag att du kanske får mera gjort under t.ex. en tågresa än en flygresa. Under de flygresorna jag gjort mellan Vasa och H:fors hinner du ju knappt slappna av.

  1. Jag vet inte hur pålitliga tågen är i Finland – kommer de ofta fram i tid? För i Sverige, t.ex. mellan Sthlm-Gbg så går det flitigt med tåg och vore absolut smidigaste sättet för affärsresenärer att ta sig, men de är tyvärr inte särskilt pålitliga. Det känns ibland snarare som en regel än ett undantag att tågen är sena. Vilket är himla synd, och det gör ju att folk tar flyget istället.

  1. Tack Evelina – är så imponerad av ditt engagemang också! Ser verkligen fram emot att få följa dina resor fram över :) Vi ses nästa vecka <3

 7. Åh jaa, detta är något jag själv tänkt mycket över den senaste tiden… Eller för att vara ärlig är det mycket med miljön och världen jag tänkt på. Flyga eller inte flyga, mitt stora klädintresse som såklart bidrar till att kvinnor i utvecklingsländer får slita sig blodiga (detta kan man läsa mer om i min blogg då jag tog upp ämnet även där), vegetarisk/vegansk kost/zero waste osv….
  Men jag håller HELT med dig! Jag tror absolut att det är lilla individen som måste göra något åt saken, INTE stora ledare för som sagt då händer inget… Och många bäckar små…
  Det här med flygandet har jag dock ingen klar åsikt om… Jag älskar att resa och känner att jag inte riktigt vill låta bli det intresset (men såklart ta tåg om jag åker inrikes!). Och jag måste säga att jag ändå tycker att jag gör en skillnad genom att sopsortera, mer och mer försöka få in zero waste livsstilen i mitt liv, äta mest vegetariskt och veganskt, absolut inte köpa något onödigt pjas från just wish, primark och ebay osv…. Men det är svårt det här. Men jag tror att bara vi alla ökar vår egna och andras medvetenhet om problemen så kommer vi kunna göra skillnad! Alla på nått sätt! Det värsta är ju enda den människan som skiter i om flyg påverkar eller inte, inte sopsorterar, storkonsumerar kött, plast, kläder och småskräp och dessutom påstår att äh, vad gör det för skillnad om en person gör så eller inte…
  Okunskap och ignorans är sist och slutligen största problemet!

  1. Jag läste ditt inlägg om mode och fast fashion och tyckte det var väldigt bra. Jag gillade särskilt att du nämnde att du inte alltid skriver ut/länkar till var kläderna kommer ifrån för att du inte hela tiden vill uppmuntra till konsumtion. Och jag tror också på att tänka på flera nivåer, jag har funderat en hel del och pratat med diverse olika personer och också insett att sluta flyga knappast kommer vara den ultimata lösningen på problemen.

  1. Haha Elin, kan det här vara din första kommentar någonsin i bloggen? Uppskattar det <3 Och visst har du en poäng i det också.

 8. Jag tror också på individen. Det är ju vi som är den stora massan. Jag tror på att sluta flyga – lika mycket som jag tror på att hitta alternativ till flygandet. Redan idag. Det måste få vara obekvämt, och slentrianflyga för att det är billigt räcker inte som argument. Jag tror att för att flyget ska minska så behöver vi VILJA sluta. Och viljan tror jag kommer, när vi hittar alternativ som är minst lika bra. Om inte bättre. Vi behöver våga fantisera, utmana oss själva. Jag har tänkt mycket på dig och andra resebloggare: hur blir det för er som har resandet som hobby?

  1. Läste ditt inlägg, väldigt fint formulerat och gillar det du lyfter fram. Samtidigt så som du säger, vi som har resandet som en hobby, det är svårt i alla fall för mig att tänka mig ett flygfritt liv. Eller inte ens svårt, det känns otänkbart. Men det betyder inte att jag reser helt utan eftertanke heller, och funderar mycket på detta… Tycker inte det är en enkel fråga.

 9. Jag fattar ju det. Men samtidigt, när du skriver “otänkbart”, så blir det i mina öron som att det inte finns några alternativ och att du därför kan tänka dig att “betala priset” för vad flyget gör. Jag skriver det i all välmening och vill inte förringa ditt intresseområde. Jag ska erkänna att jag är lite skraj inför det faktum att människan har konsumerat, flugit, ätit, osv på ett sätt som inte håller i längden. Vi har liksom fostrats in att det här är “normalt”. Sen ska jag erkänna att jag inte är särskilt påläst kring klimatsmart travelling, men vet att det finns bloggare som gjort om sitt resande till mer klimatsmart. Så det finns ju hopp även för den som vill resa <3

  1. Det kanske är värt att tillägga att för mig personligen handlar det mycket om att familj och vänner är utspridda – därför blir svaret otänkbart, i alla fall med de medel som finns idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.