Jennifer sandström

Sök
Stäng denna sökruta.

Julmarknad på Tjolöholms slott utanför Göteborg

Julmarknaden på Tjolöholms slott 2019 är öppen mellan 15 november till och med 1 december. Entrén kostar 100 kr på fredagar och 140 kr under helgerna (lördag och söndag).

Jag flög till Göteborgs i onsdags, men jag berättade inte något, varken här eller på instagram. La till och med upp en lite fejkad bild i lördags morse. Allt för att inte avslöja att jag var i landet, då min kompis Emmas kille ordnat överraskningsfest till hennes 30-årsdag. Så eftersom jag hade ett par dagar i Göteborg innan så föreslog min älskade mor att vi skulle åka ut till Tjolöholms slott och gå på julmarknad.

She had me at slott och julmarknad. Hur drömskt lät inte det?

Och drömskt, ja, det var det. Trots den isande vinden som blåste in från havet, trots molnen som hängde tungt på himlen och trots avsaknaden av snö. Dessutom följde min bror med, och det är inte ofta vi hänger vi tre.

Julmarknad på Tjolöholm slott

Låt mig visa er runt julmarknaden på Tjolöholm. Vi börjar med själva slottet, min favorit.

Slottet, ser kanske mer coolt ut (och mäktigt?) än vackert på utsidan. Men insidan, den var mer slottslik.

Mamma och storebror <3

Från parkeringen får man gå en bit upp till slottet. Men det är fint pyntat längs med vägen och härligt att se lite av omgivningarna med stora ängar.

Detta! Det är vad man möts av när man kommer in.

julmarknad på Tjolöholm slott

Inne i slottet fanns både utställningar och stånd med försäljning av leksaker och annat hantverk. Jag, som har lite svårt för fåglar, blev väldigt förtjust i den här svanen uppe till vänster. Priset låg dock på 12-14 0000 kr.

Gick ut på baksidan av slottet och såg det vilda havet som kändes lite hotfullt en sån här dag. Och just då, så kunde man skymta ett alldeles glödande klot som sjönk ner på himlen. Solnedgången, som dök upp i det gråa vädret och bars sa ett kort hej. Och som inte alls gick att fånga på bild. Nere till höger ovanför horisonten kan ni ana en ljus strimma, som i verkligheten var ren magi (trodde liksom inte ens på mamma när hon först sa, kom kom, ni måste se solnedgången, himlen var ju helmolnig).

tjolöholm slott

Baksidan av slottet och den svartvita byggnaden som hör till, kanske var det personalens hus?

Texten till höger berättar lite av historien om slottet.

Jesper fångade även mig på bild.

Och det här ovan var entrén till slottet. Vi lyckades komma in med rullstolen uppför trapporna med de ramper som fanns (tack vare hjälp från ytterligare tre personer, älskar människor som bara hoppar in och hjälper till!) men vågade inte köra ner igen. Bara några få trappsteg, men så brant. Tackolov var personalen så himla fin och hjälpsam och tog oss ut köksvägen som inte hade några trappor. De berättade också att de pratat om tillgängligheten mycket och jobbar på bättre lösningar!

Bra att veta om man besöker Tjolöholms slott med rullstol alltså. Det finns också lite övervåningar och loft i de andra byggnader dit man inte tar sig med rullstol, men helt okej att ta sig fram på området i övrigt även om det är en del ramper och trösklar här och var. Ni vet, ett sånt där perspektiv man aldrig annars tänker på där man strosar fram på två friska ben.

Vi fick komma ut här på baksidan då det var svårt att ta sig genom huvudentrén med rullstol.

Förutom slottet finns flera mindre stugor och lador med ännu mer julstämning, försäljning och fika.

tjolöholm julmarknad

Den här damen med sin apa i famnen var så go. Med ett gammeldags språk gick hon runt och lät folk klappa den lilla låtsas-apan och drog några skämt, och poserade gärna för kamerorna.

En annan som gärna drog sin bästa pose.

Och en tredje. Ännu ett foto av Jesper. Lägg märke till den otroliga skarpheten i hans bilder. #avis

jul på Tjolöholm

Så fint att se allas hantverk. Skulle vilja köpa för att stötta alla som är så duktiga, men undviker så långt det går diverse prylar hemma. Istället köpte vi hem den här björksavsglöggen på bilden nedan. Vi fick provsmaka och den var fräsch och inte allt för söt.

Ett musikgäng från en skola spelade och sjöng och var himla duktiga.

Ett fik som var på ovanvåningen i en av ladorna. Vi var här tidigt på fredagsseftermiddagen och då var det inte ännu fullt med folk, som ni ser.

Till slut blev det mörkt och alla små lampor fick sin chans att glänsa, då tog vi en tur ute på gården och gick igenom den länga av små foodtrucks som står och säljer diverse mat, alltifrån olika typer av mat och älgkorvar som du kan köpa med hem till munkar och churros.

Inne i det här huset fanns en liten butik och så upptäckte vi att det var här ett café för barnfamiljerna fanns, med Emil-tema. De kunde gärna få hålla sig där. Fattar att julmarknader givetvis är till för familjer, men barn i grupp är nog ingens favoritgrej, så bra att de hade ett litet lekland med pannkaksbuffé där de kunde samlas (även om de alltså också var utspridda på resten av julmarknaden).

julmarknad Tjolöholm slott

Bara snön som fattas.

Välkommen på julmarknad.

All in all en var julmarknaden på Tjolöholms slott en väldigt trevlig grej att besöka. Kunde bara se framför mig hur en bra solnedgång skulle vara att uppleva på slottets baksida. Eller under en varm sommardag att få gå ner till havet och ta ett dopp. Samtidigt slogs jag givetvis av tanken att jag aldrig skulle våga spendera en hel natt ensam på slottet. Men det är klart, bor man på slott har man väl massor av personal runt sig, det skulle jag också haft i så fall. Och skönt att jag nu slipper bekymra mig över det.


Glad första advent på er, hoppas ni haft en julmysig helg. Efter lördagens fest i Herrljunga har jag hängt hemma hos mamma i Göteborg, varit dödstrött och haft moster m. familj över på palt-middag. Så som det ska vara helt enkelt. Måste jag åka hem igen?

FÖLJ:

8 svar

  1. Vau, vilket ställe och vilka fina bilder! Rena Julkalenderslottet. Det vore ett fint ställe att besöka både sommar som vinter men julmarknaden verkar vara speciell. Tittar du förresten på julkalendern av ett eller annat slag?
    Jag var också på julmarknad igår, också den fin och österbottnisk.
    Den perfekta novemberbilden har jag också ett inlägg som heter så, om du vill kolla.

    1. Om du råkar vara i Göteborg i december något år får du passa på att besöka slottet! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.